Τσίπρας: Οι νέοι και οι αναποφάσιστοι θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών

«Ο ελληνικός λαός θα έχει την ευκαιρία να κρίνει και να πάρει μια κρίσιμη απόφαση για τη ζωή του», είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τις εκλογές της Κυριακής, τονίζοντας πως «οι νέοι και οι αναποφάσιστοι θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών».

Αναλυτικά:

Οι εκλογές είναι η γιορτή της δημοκρατίας και κάθε πολιτικός πρέπει να το βλέπει έτσι. Δεν με τρομάζει η λαϊκή ετυμηγορία. To τελευταίο διάστημα έκανα πολλές ομιλίες και μου άρεσε αυτό. Εμένα δεν μου αρέσει να είμαι κλεισμένος σε ένα γραφείο.

Για τις επιθέσεις στον Μητσοτάκη

Με τον κ. Μητσοτάκη δεν είμαστε φίλοι, είμαστε πολιτικοί αντίπαλοι. Κάνω πολιτική κριτική. Δεν έχω πει ότι είναι σκράπας, λέω ότι είναι ένας πολιτικός που τα βρήκε πιο εύκολα στη ζωή του. Δεν βρίσκεται εκεί που βρίσκεται μόνο λόγω της προσπάθειάς του. Έχει έλλειψη ενσυναίσθησης. Πρέπει αυτός που σε κυβερνάει πρέπει να έχει κάποια χαρακτηριστικά. Η φιλελεύθερη αντίληψη λέει ότι το κράτος πρέπει να διακοσμητικό. Το νερό δεν μπορεί να είναι ιδιωτικό. Τι να λέω τι γκόμενος είσαι εσύ; Η πολιτική αντιπαράθεση είναι καλύτερη από τη δεκαετία του ’80. Υπήρχε μεγάλη ένταση. Έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις με τον κ. Μητσοτάκη, αλλά έχουμε ένα πολιτικό πολιτισμό. Στην προσωπική μας σχέση θα πούμε και μια καλημέρα. Στο debate, κατά τη διάρκεια της ανάπαυλας, συζητούσαμε. Δεν είναι εχθρός μου. Μου είπε ότι ήταν καλή η συνέντευξη που έδωσα στην κ. Μπάρκα.

Για τον Διονύση Σαββόπουλο

Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να έχει την άποψή του. Έχει το δικαίωμα και να αλλάζει. Η πολιτική του τοποθέτηση, ωστόσο, δεν έχει αλλάξει. Και να έχει αλλάξει είναι δικαίωμά του. Αν είναι φίλος του, δικαίωμά του να πει ό,τι θέλει. Μόνο αγάπη και εκτίμηση. Υπάρχουν καλλιτέχνες που υποστηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι, ωστόσο, είχαν μεγάλο θέμα να εκφραστούν. Υπήρχε μπούλινγκ από τα ΜΜΕ.

Metoo

Αυτό ήρθε από το εξωτερικό και εξαπλώθηκε στη χώρα μας. Πρέπει να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να καταγγέλλουν την κακοποίηση. Πάντα υπήρχαν, απλά διαμορφώθηκε ένα θετικό κλίμα ώστε να βγουν οι γυναίκες να μιλήσουν. Το μετά είναι ένα θέμα. Αν μετανιώσεις που μίλησες. Εμείς ξεκινήσαμε και το συνέχισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη ειδικά γραφεία που να μπορούν να μιλήσουν σε γυναίκες αστυνομικούς για τα όσα έχουν περάσει. Εισαγάγαμε στους ποινικούς κώδικες ότι πρέπει να υπάρχει η συναίνεση για μία επαφή. Μέχρι πρότινος έπρεπε να αποδείξει στο δικαστήριο τα πειστήρια του βιασμού τους. Τώρα αρκεί να αποδείξει ότι δεν συναίνεσε. Δεν φτάνουν αυτές οι τομές. Πρέπει οι γυναίκες να αισθάνονται ασφάλεια να μιλήσουν και να αποδίδεται ταχύτατα η δικαιοσύνη. Η ελληνική κοινωνία διαμορφώνει μια διαφορετική κουλτούρα και αυτό είναι θετικό. Πρέπει να διαπαιδαγωγείται ο κόσμος σε αυτό. Είμαι πατέρας 2 αγοριών και μπορώ να μιλήσω στα παιδιά μου γι’ αυτό. Είναι πολύ σημαντικό. Είχαμε 54 περιστατικά. Είναι τρομακτικό νούμερο. Γι’ αυτό λέγαμε ότι πρέπει να καθιερωθεί ο όρος γυναικοκτονία.

ΛΟΑΤΚΙ

Νομίζω η ελληνική κοινωνία έχει κάνει πολλά βήματα. Αλλάζει το κλίμα. Δεν μπορεί το κράτος να ορίζει ποιον άνθρωπο θα αγαπά. Δεν μπορεί να μην έχουν τα ίδια δικαιώματα τα ομόφυλα ζευγάρια. Κάναμε το σύμφωνο συμβίωσης και η νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου. Ο κ. Μητσοτάκης που δηλώνει φιλελεύθερος έλεγε για εξωγήινους. Δεν πρέπει να φοβόμαστε το πολιτικό κόστος. Το επόμενο βήμα θα είναι η αναγνώριση γάμου για οποίον αγαπάει ο καθένας. Θα δώσουμε τη δυνατότητα να μπορούν να παντρευτούν. Τα παιδιά χρειάζονται μόνο αγάπη. Λένε κάποιοι ότι δεν είναι τώρα η ώρα για την υιοθεσία. Ποτέ δεν είναι. Πρέπει η πολιτεία να κάνει βήματα μπροστά. Υπάρχουν αντιδράσεις για πολλές τέτοιες τομές. Για το γονέας α’ και γονέας β’ δεν είναι αφύσικο να ζει ένα παιδί με ένα ζευγάρι του ίδιου φύλου.

Ψηφοφόροι Χρυσής Αυγής

Εγώ πρέπει να ανοίγω δρόμου και μυαλά αν μπορώ. Οι 600 χιλιάδες άνθρωποι που ψήφισαν Χρυσή Αυγή είναι φασίστες. Υπάρχουν σίγουρα φασίστες, αλλά δεν μπορεί να είναι όλοι αυτοί φασίστες. Στη Λεπέν η Γαλλία έχει 40%. Τι θα πούμε; Ότι δεν πρέπει η Αριστερά να τους κερδίσει πίσω; Η ψήφος είναι θέμα και άγνοιας και αντίδρασης. Ο φασισμός στη Γερμανία ήταν η πιο συστημική δύναμη. Όλες οι εταιρείες στήριζαν τον Χίτλερ. Η σύγκρουση της Αριστεράς με τον φασισμό είναι βαθιά. Αυτοί που ψήφισαν δεν μπορείς να λες ότι είναι φασίστες. Αυτοί οι άνθρωποι που παρασύρθηκαν είναι εργάτες, είναι λαϊκή τάξη.

Αλλοίμονο αν είχαμε 600.000 φασίστες στη χώρα. Μεγάλη ευθύνη έχει και η μετατόπιση της κεντροδεξιάς στην ακροδεξιά. Όταν υιοθετείς ως κόμμα εξουσίας, η ΝΔ, τη ρητορική του μίσους, όταν κάνεις φετίχ τον φράχτη, όταν παίρνεις στο εσωτερικό σου στελέχη της ακροδεξιάς, δεν μπορείς να λες ότι φουσκώνει η ακροδεξιά. Με τον κ. Καραμανλή θα μπορούσε να σκεφτεί ότι θα είχαν θέσει ο κ. Βορίδης και ο Γεωργιάδης;

Παιδική εγκληματικότητα

Είναι ένα πολύ σοβαρό κοινωνικό φαινόμενο. Είναι ένα φαινόμενο που δεν το βλέπουμε μόνο στα δημόσια σχολεία. Για να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε θα πρέπει να δώσουμε μεγάλο βάρος στο πρόγραμμα σπουδών. Πρέπει τα παιδιά να εκτιμούν το διαφορετικό. Αυτά τα παιδιά έχουν μια διαφορετική συμπεριφορά. Πρέπει η κοινωνία και το σχολείο να μαθαίνει στα παιδιά ότι το διαφορετικό δεν είναι κάτι παράξενο. Και οι οικογένειες παίζουν τον ρόλο τους. Τα νέα παιδιά, στην πλειοψηφία τους, είναι πολύ μπροστά στο ζήτημα της διαφορετικότητας, σε σχέση με το φύλο, με τη φυλή. Στα σχολεία πρέπει να γίνει δουλειά ακόμα. Εμείς είχαμε ξεκινήσει συζητήσεις στα σχολεία με ψυχολόγους, είχαμε ένα πρόγραμμα ένταξης προσφυγόπουλων, είχαμε κάνει και προσπάθεια για την ταυτότητα φύλου.

Νέοι

Πρέπει να καταλάβουμε πώς σκέφτονται. Δεν είναι εύκολο. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι αισθάνονται χειρότερα από τους προηγούμενους. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μπροστά στις νέες γενιές. Είναι το μέλλον. Δίνουμε μεγάλο βάρος στους νέους. Σε 10 χρόνια η χώρα θα έχει ξανά πρόβλημα με το ασφαλιστικό γιατί γερνάει ο πληθυσμός. Πολλά παιδιά φεύγουν και δεν ξανάρχονται. Στηρίζουν μια άλλη οικονομία. Πρέπει να γίνουν μεγάλες τομές. Δεν πρέπει να στερούμε τη δυνατότητα της γνώσης, δεύτερο είναι το ζήτημα της στέγης. Έχουμε τα ακριβότερα ενοίκια. Έχουμε συγκροτήσει ένα σοβαρό πρόγραμμα για τη στεγαστική κρίση. Είναι τεράστια μάστιγα η βραχυχρόνια μίσθωση. Τα νομικά πρόσωπα αγοράζουν ολόκληρα τετράγωνα.

Δομές φιλοξενίας παιδιών

Είναι αναγκαία η αποιδρυματοποίηση, αλλά πρέπει να υπάρχει σχέδιο.

«Οι νέοι και οι αναποφάσιστοι θα κρίνουν το αποτέλεσμα»

Ο ελληνικός λαός θα έχει την ευκαιρία να κρίνει και να πάρει μια κρίσιμη απόφαση για τη ζωή του. Οι νέοι και οι αναποφάσιστοι θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Κατρούγκαλος

Στην πολιτική πρέπει να παίρνεις και δυσάρεστες αποφάσεις. Είμαι αποφασισμένος να τηρήσω κατά γράμμα το συμβόλαιο αλλαγής. Θα δώσουμε ανάσα στον κόσμο και στη μεσαία τάξη. Ο Κατρούγκαλος που έκανε ένα λάθος είναι εκτός, ο Καραμανλής των Τεμπών είναι εντός. Αυτοί είμαστε, συγκρίνετέ μας.