Τσίπρας: Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την στήριξη όσων έχουν πληγεί από την πανδημία

Μηνύματα προς την κοινωνία και κάθε πολίτη χωριστά για την “επόμενη μέρα” της πανδημικής κρίσης έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας κλείνοντας την παρέμβασή του στην συζήτηση επί του προϋπολογισμού του 2021 στη Βουλή.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία απευθύνθηκε σ’ αυτούς που νιώθουν σήμερα ότι ασφυκτιούν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ” σ’ αυτούς που η κυβέρνηση κουνάει το δάχτυλο αφήνοντάς τους στο έλεος της κρίσης” για να τονίσει ότι “υπάρχει και άλλος δρόμος”. Επί της ουσίας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπάθησε να αποκαταστήσει με την σημερινή του ομιλία στη Βουλή τις σχέσεις του με μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που πίστεψε στις υποσχέσεις της Νέας Δημοκρατίας και επικεντρώνεται σ’ αυτό που ορίζεται ως “μεσαία τάξη”. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μίλησε για “πισωγύρισμα” που μοιάζει για φάρσα της ιστορίας” για να στείλει το μήνυμα πως “θα τούς νικήσουμε ξανά” για να υποδηλώσει ότι το τέλος της πανδημίας θα δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις στην χώρα.

Επίσης, δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός πως στην αρχή της ομιλίας του με την οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση για πλήρη αποτυχία, επικαλέστηκε το κλείσιμο της ομιλίας της Φώφης Γεννηματά που επεσήμανε ότι η χώρα έχει ανάγκη από μία προοδευτική διακυβέρνηση. Ως εκ τούτου επικέντρωσε το γεγονός πως η “μεσαία τάξη” που αποτέλεσε προεκλογική σημαία για την ΝΔ προδόθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη καθώς δεν υλοποιήθηκαν οι δεσμεύσεις της απέναντί της. Γίνεται σαφές ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επιχειρεί την σταδιακή επανασύνδεση του κόμματός του με τον χώρο της μεσαίας τάξης μεγάλο κομμάτι της οποίας γύρισε την πλάτη της στο κόμμα της Κουμουνδούρου στις εκλογές θεωρώντας ότι επλήγη από την οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και περιέγραψε τα χαρακτηριστικά της που δεν είναι “ενδυματολογικά” όπως είπε “αν φοράνε ή όχι γραβάτα στις γιορτές” -όπως είχε πει πριν από καιρό ο πρωθυπουργός- αλλά καθορίζεται από τις ανάγκες των πολιτών που την συγκροτούν: Δηλαδή όσους ζουν από το μισθό τους, αυτούς που δουλεύουν από το σπίτι, που έχουν βάλει λουκέτο στα μαγαζιά τους και το τηλέφωνό τους χτυπάει από τράπεζες και προμηθευτές, σε αυτούς που βγήκαν σε αναστολή και αναζητούν δουλειές γκουγκλάροντας και σε όσους μάζεψαν οικονομίες για να τίς αφήσουν στα εγγόνια τους και τώρα πληρώνουν τους λογαριασμούς και τις υοχρεώσεις των παιδιών τους. “Αυτούς προδώσατε, σ’ αυτούς κουνάτε το δάχτυλο. Αυτούς αφήνετε στο έλεος της κρίσης” είπε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσίασε και τις προτάσεις του κόμματός του για την στήριξη όσων έχουν πληγεί από την πανδημία

-Μέτρα για την στήριξη της Δημόσιας Υγείας
-15.000 μόνιμες προσλήψεις στην Υγεία
-Συνταγογράφηση των τεστ για το σύνολο του πληθυσμού
-Καταβολή του δώρου Χριστουγέννων σε όλους τους εργαζόμενους με δημόσια δαπάνη
-Εν όψει των εορτών σε παροχή Εισοδήματος Έκτακτης Ανάγκης σε όσους έχουν πληγεί από την πανδημία
-Θεσμοθέτηση μέτρων επιδότησης της εργασίας και όχι της αναστολής της
-Να καλυφθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και μέρος του μισθού τους
-Μετατροπή σε μη επιστρεπτέα την μη επιστρεπτέα προκαταβολή για την ενίσχυση των επιχειρήσεων
-Ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους για τα χρέη που δημιουργήθηκαν στην πανδημία με κούρεμα όχι μόνο τόκων και προσαυξήσεων αλλά και σημαντικού μέρους της βασικής οφειλής
-Επιδότηση του 40% των ενοικίων και μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%
-Κατάργηση του ειδικού φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο αγροτών
-Πάγωμα διακοπών ρεύματος, φυσικού αερίου και νερού,τηλεφωνίας και internet.