Τσίπρας: Οι τράπεζες έχουν ξαναγυρίσει στην ασύδοτη λειτουργία τους απέναντι στους εργαζόμενους

Οι τράπεζες που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές με χρήματα Ελλήνων φορολογουμένων παρόλο που έχουν πολύ υψηλά κέρδη όχι μόνο αρνούνται να στηρίξουν την πραγματική οικονομία, αλλά προχωρούν και σε μια επιθετική πολιτική κατά των εργαζομένων κατήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνάντηση που είχε με τα μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς, χαρακτηρίζοντας τις τράπεζες «τους χειρότερους εργοδότες στη χώρα».

«Είμαστε μπροστά σε μια ασύδοτη πρακτική και συμπεριφορά προς του εργαζομένους» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με αφορμή το σχέδιο συρρίκνωσης του δικτύου των υποκαταστημάτων της τράπεζας Πειραιώς και δήλωσε δημόσια την συμπαράστασή του στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και ιδιαιτέρως στους εργαζόμενους με αναπηρία. Όπως είπε η τράπεζα έχει ακολουθήσει μια απαράδεκτη συμπεριφορά και αντιμετώπιση πέρα και έξω από κάθε λογική.

«Οι τράπεζες που έχουν πολύ υψηλά και μεγάλα κέρδη στους ισολογισμούς τους, παρά το γεγονός ότι δεν παίζουν τον ρόλο που υποχρεούνται να παίζουν στην πραγματική οικονομία. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν περνούν ούτε έξω από τα γκισέ για να δανειστούν» τόνισε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι «δίνουν δάνεια μόνο σε όσους μπορούν να αποδείξουν ότι δεν χρειάζονται».

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι τράπεζες «είναι οι πρώτοι που εισήγαγαν την ενοικιαζόμενη εργασία, ήταν αυτοί που συνήθιζαν να έχουν χιλιάδες εργατοώρες απλήρωτων υπερωριών», υπενθυμίζοντας ότι την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το υπ. Εργασίας και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας «έκανε σοβαρή δουλειά και υπήρχε έλεγχος στην ασυδοσία, μπήκαν και πρόστιμα στα τραπεζικά ιδρύματα». «Τώρα έχουμε ξαναγυρίσει στην ασύδοτη λειτουργία απέναντι στους εργαζόμενους. Έχουν σχέδιο να κλείσουν δεκάδες καταστήματα σε όλη την χώρα» πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι οι τράπεζες που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα πρέπει να επιδεικνύουν υψηλή εταιρική κοινωνική ευθύνη. «Ο πολίτης που κατοικεί στην Αμοργό και δεν θα έχει υποκατάστημα να εξυπηρετηθεί και πρέπει να πάει στην Νάξο, έχει συμβάλει κι αυτός μερίδιο για την ανακεφαλαιοποίηση για να μπορεί ο κ. Μεγάλου να κάνει τον μεγάλο και πετυχημένο μάνατζερ» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς κατήγγειλε την διοίκηση ότι αντί να δει την πανδημία ως πρόβλημα, το αντιμετώπισε ως ευκαιρία να συρρικνώσει το δίκτυο με αποτέλεσμα παραμεθόριες περιοχές και νησιά να βρεθούν χωρίς υποκαταστήματα τράπεζας.

Τέλος, κατήγγειλε και περιπτώσεις εξαναγκασμού εργαζομένων σε παραίτηση με εθελουσία, ζητώντας τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ένα «ηχηρό μήνυμα» στη διοίκηση και την πολιτεία να «κοπούν μαχαίρι αυτές οι απάνθρωπες πρακτικές».

-Ad-