Τσίπρας: Όλες οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης να ενώσουν τις δυνάμεις τους για μία αλλαγή μοντέλου στην ΕΕ

Είδε και Σοσιαλιστές και Πράσινους και Αριστερούς. Κι επέμεινε στην αναγκαιότητα όλες οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης να ενώσουν τις δυνάμεις τους για μία αλλαγή μοντέλου στην ΕΕ απέναντι στις συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Ο Αλέξης Τσίπρας με το ταξίδι του σε Βερολίνο και Βρυξέλλες αναθερμαίνει τις σχέσεις του με τις όμορες πολιτικές οικογένειες της Ευρώπης αναζητώντας κοινά σημεία που θα οδηγήσουν σε σημαντικές αλλαγές για το μέλλον της ηπείρου.

Κατά την παρέμβασή του στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του PES, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «τον τελευταίο χρόνο έγιναν κάποια σημαντικά βήματα, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας και η νέα Πράσινη Συμφωνία», για να σημειώσει ωστόσο «πως πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα για να βγούμε από αυτήν την περίοδο πολλαπλών κρίσεων»

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, “η κρίσιμη συζήτηση στην Ευρώπη είναι εάν η πανδημία είναι ένα σοκ που θα μας οδηγήσει να αλλάξουμε μοντέλο ή μια ανάπαυλα για να επιστρέψουμε σε πολιτικές που μας οδήγησαν σε πολλαπλές κρίσεις» Ως εκ τούτου περιγράφοντας τον ρόλο των προοδευτικών ευρωπαϊκών δυνάμεων σήμερα είπε ότι “είναι να ανοίξουν – μαζί, διεκδικητικά – τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, με τόλμη και αυτοπεποίθηση. Για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη, τα δικαιώματα και απέναντι στις ανισότητες. Στη χώρα μου, η συζήτηση αυτή έχει ανοίξει σαφώς πχ για τον νέο νόμο για τα εργασιακά που ανατρέπει το 8ωρο».

Εξ αυτού του λόγου ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε:

– Να ανοίξουμε εμείς έγκαιρα τη συζήτηση για τη μετατροπή του Συμφώνου Σταθερότητας σε Σύμφωνο Σύγκλισης και Βιώσιμης Ανάπτυξης.

-Να στηρίξουμε ενεργά την Πράσινη Συμφωνία με όρους δίκαιης μετάβασης, όπως και τον συμπεριληπτικό ψηφιακό μετασχηματισμό.

– Να αγωνιστούμε για τη θεσμοθέτηση του Ταμείου Ανάκαμψης ως μόνιμου αναπτυξιακού μηχανισμού

– Να επιμείνουμε να αξιοποιηθεί παραγωγικά και με δίκαιους όρους στις χώρες μας.

– Να υποστηρίξουμε τον Ελάχιστο Παγκόσμιο Εταιρικό Φόρο για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης, της οικονομικής σύγκλισης και του κοινωνικού κράτους, όπως και τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων που συζητήθηκε στο Πόρτο.

– Και να πρωτοστατήσουμε για την άρση των περιορισμών στις πατέντες με σκοπό τον ταχύτερο εμβολιασμό στην Ευρώπη και στον αναπτυσσόμενο κόσμο»

Στο Βερολίνο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα συμμετάσχει για πρώτη φορά ως παρατηρητης στην τακτική Συνάντηση των ευρωπαίων Σοσιαλιστών Ηγετών. Έχει τη σημασία του το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας προσκαλείται χωρίς να έχει πλέον την ιδιότητα του πρωθυπουργού. Ωστόσο οι ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι αναγνωρίζουν ότι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι το μεγαλύτερο προοδευτικό και αριστερό κόμμα σε επίπεδο ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και ότι ο πρόεδρός του διαθέτει γνωριμίες και επαφές που μπορούν να αξιοποιηθούν προς την κατεύθυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης.