Τσίπρας: Όταν δώσετε απαντήσεις για τις παρακολουθήσεις, θα επιστρέψουμε στις ψηφοφορίες

“Σάς υπόσχομαι κ. Μητσοτάκη, μόλις ανεβείτε στο βήμα της Βουλής και απαντήσετε γιατί παρακολουθούσατε τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων, τον κ. Ανδρουλάκη, τον κ. Κύρτσο και τους επικεφαλής των εξοπλιστικών προγραμμάτων, μόλις δώσετε εξηγήσεις σάς υπόσχομαι ότι θα επιστρέψουμε στις ψηφοφορίες”. Με αυτήν την προσωπική δέσμευση αντέδρασε ο Αλέξης Τσίπρας στην κατηγορία που εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός λέγοντας νωρίτερα πως η αποχή του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία από τις ψηφοφορίες στη Βουλή συνιστά “εκτροπή”.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε ότι είναι το απόλυτο θράσος να ομιλεί ο κ. Μητσοτάκης για εκτροπή την ώρα που “ακούγατε το μισό πολιτικό σύστημα και την ηγεσία του στρατεύματος” και διερωτήθηκε: “Ποια είναι η εκτροπή; Ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αξιοποιεί ένα θεσμικό της όπλο για την στάση της απέναντι στις ψηφοφορίες;” Θύμισε με έμφαση πως σε όλα τα κοινοβούλια όπως και στο ελληνικό υπάρχουν τέσσερις επιλογές στις ψηφοφορίες: Υπέρ, κατά, παρών και αποχή. Επίσης διερωτήθηκε εάν ήταν εκτροπή η αποχή από τη Βουλή της ΝΔ το 2019 λίγο μετά τις εκλογές ή αν ήταν εκτροπή όταν ο πατήρ Μητσοτάκης αποχώρησε από την ψήφιση προϋπολογισμού της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου ή αν ήταν εκτροπή όταν το 1982 αποχώρησε από την ψηφοφορία για την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης.

Μάλιστα με αφορμή όσα σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης για το γεγονός ότι στις συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ακούγεται διασκευασμένος ανάμεσα σε άλλα τραγούδια και ο ύμνος του ΕΑΜ τόνισε πως η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης είναι ένα θέμα που πρέπει να μάς ενώνει κι όχι να μάς διχάζει διερωτώμενος εάν ο ίδιος ο πρωθυπουργός θέλει να μιμηθεί τον Αβέρωφ που αποχώρησε από την ψηφοφορία και γι ‘ αυτόν τον λόγο προστρέχει στον Γ. Καρατζαφέρη δίνοντάς του ρόλο στην γαλάζια παράταξη. Πρόσθεσε μάλιστα με νόημα πως “τον Γοργοπόταμο θα τον γιορτάζουμε όλοι μαζί ό,τι κι αν λένε οι θύλακες της ακροδεξιάς στο κόμμα σας”.

Ο Αλέξης Τσίπρας διευκρίνισε επίσης ότι η αναβάθμιση της Ελλάδας στην λίστα του Economist σε θέματα δημοκρατίας οφείλεται στην έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, επισημαίνοντας μάλιστα ότι η ίδια έκθεση μιλάει για φίμωση των δημοσιογράφων αλλά και για το σκάνδαλο των υποκλοπών.