Τσίπρας: «Όταν έχεις 100 νεκρούς την ημέρα δεν μπορείς να μιλάς για επιτυχία»

Την πιθανότητα να ζητήσει κάποια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχια την συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη αφήνει ανοιχτή ο Αλέξης Τσιπρας. Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση με τη συμμετοχή επιστημόνων είπε ότι διαβαζει περί εξεταστικών ομως τωρα δεν είναι η ωρα.

Παρ όλα αυτά όπως είπε οι εγκληματικές ευθύνες θα καταγραφουν , τώρα δεν είναι η ωρα αλλα κάποια στιγμή οι ευθύνες πρέπει να επιμεριζονται. Νωριτερα έθεσε ερωτήματα για το εάν η κατάσταση στη χώρα μας με τους περίπου 100 νεκρούς σχεδόν σε καθημερινή βάση σταθερά το τελευταίο διάστημα θα μπορούσε να αποφευχθεί.

“Όταν έχεις 100 νεκρούς την ημέρα υπάρχει ζήτημα διαχείρισης και δεν μπορείς να μιλάς για επιτυχία. Συναγωνίζεσαι τις χειρότερες (σε ποσοστά) χώρες της ΕΕ” . είπε ανοίγοντας την εκδήλωση που διοργανώνει “Το Κόκκινο” με τίτλο “Πανδημία Covid-19- Πώς φθάσαμε έως εδώ; Η επόμενη μέρα για τη χώρα μας”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναφερόμενος στα στοιχεία σημείωσε ότι έως σήμερα το πρωί έχουμε επίσημα καταγεγραμμένους 3003 θανάτους, για να παρατηρήσει ωστόσο πως “το στοιχείο που μάς συγκλονίζει όλους είναι ότι στις 31 Οκτωβρίου ήταν 626. Σ΄έναν μήνα και μία εβδομάδα 2.377 συνανθρωπόι μας κατέληξαν”.

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στις αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και φανερώνουν πως “κι αυτή η έρμη η επιτροπή που συμβουλεύει την κυβέρνηση ενδεχομένως να καλείται να αποφασίσει μη έχοντας πλήρη εικόνα και στοιχεία για εξέλιξη πανδημίας” . Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε ότι δεν αναφέρεται μόνο στην διπλή πλατφόρμα καταγραφής” αλλά κυρίως στο γεγονός ότι “βλέπουμε το 70% κρουσμάτων να καταγράφεται στο 30% του πληθυσμού χώρας στη Βόρεια Ελλάδας” επομένως το ερώτημα είναι “αν αυτό ήταν σε γνώση της επιτροπής κατά τη διάρκεια εξέλιξης της πανδημίας”. Σχολίασε δε πως “αν δεν υπήρχε ενημέρωση της επιτροπής ανά νομό θα έπρεπε να πάρουν αποφάσεις χωρίς να έχουν πλήρη την εικόνα”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν παρέλειψε να θίξει και το ζήτημα της συνταγογράφησης και μαζικότητας των τεστ. “Χθες ήταν κάτω από 10.000 τα τέστ άρα αλλάζεις την ψυχολογία της κοινής γνώμης αυξομοιώνοντας τον αριθμό τους” παρατήρησε με νόημα.

Παράλληλα, έθεσε ως ιδιαίτερα κρίσιμο το θέμα του διαρκώς σταθερού αριθμού των διασωληνωμένων. Σχολίασε ότι σε καθημερινή βάση ο αριθμός είναι γύρω στους 600 και διερωτήθηκε εάν αυτό έχει να κάνει με την κάλυψη προσφοράς των κλινών ΜΕΘ. ” Άρα πόσοι συμπολίτες μας χάνουν τη ζωή τους εντός ΜΕΘ και πόσοι εκτός;” ανέφερε και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θάνατο της 37χρονης νοσηλεύτριας που πέθανε σε νοσοκομείο της βόρεια Ελλάδας εκτός ΜΕΘ.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της επίταξης νοσοκομειακών μονάδων ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι γίνεται για μικρές μονάδες, ότι ενοικιάζεται ο εξοπλισμός τους για να στελεχωθεί από γιατρούς του δημόσιου τομέα και μάλιστα σε διπλάσια τιμή από την προ covid περίοδο. Επανέλαβε πως είναι κρίσιμο να ανοίξουν οι ιδιωτικές δομές για να ενισχυθεί το σύστημα αλλά συγχρόνως να φθάσουμε στον ευρωπαΪκό μέσο όρο για δαπάνες υγεία.

Η διαδικτυακή συζήτησε γίνεται με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων. Αξίζει να αναφερθεί πως ο αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ και υπεύθυνος της μονάδας covid-19 του νοσοκομείου Ευαγγελισμός Γιάννης Καλομενίδης προειδοποίησε ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα υπάρχει κίνδυνος μετά τις γιορτές το “λεκανοπέδιο της Αττικής’ να παρουσιάσει την εικόνα της Θεσσαλονίκης. Είπε ότι ο Ευαγγελισμός δέχεται σταθερή πίεση από τον Σεπτέμβριο και επιβεβαίωσε ότι οι εφεδρείες στα νοσοκομεία έχουν εξαντληθεί. Ανέφερε ότι οι επιτάξεις ιδιωτικών κλινικών είναι μονόδρομος.
Ακόμη, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού ανέφερε για τους εμβολιασμούς ότι μπορεί να γίινονται ακόμη και στα διόδια μέσα από τα αυτοκίνητα για να μην υπάρξει συνωστισμός εκ νέου και πρόβλημα μετάδοσης.

Επιπλέον ο καθηγητής υγιεινής κια κοινωνικής ιατρικής και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του ΑΠΘ Αλέξης Μπένος σημείωσε ότι οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει ήδη από τον Μάρτιο για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα τονίζοντας πως η πανδημία βρήκε ένα ΕΣΥ αποδεκατισμένο και γονατισμένο.

Πρόσθεσε πως ο δείκτης θετικότητας 7% αν και έχει πέσει είναι ακόμη υψηλός και τόνισε πως στην πραγματικότητα δεν υπάρχει lockdown αφού για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη φεύγουν από το σπίτι τους για να πάνε στις δουλειές τους, στο μεταξύ μπαίνουν στα λεωφορεία και παστώνονται και κολλάνε μεταξύ τους και στους χώρους εργασίας. Για το εμβόλιο σημείωσε πως ακόμη και σήμερα να ξεκινούσε ο εμβολιασμός σε έναν χρόνο από τώρα δεν θα είχαμε τελειώσει από τον κορoνοϊό.