Τσίπρας – Πάργα: Προτάσεις για την ενεργειακή κρίση, τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και τα ελληνοτουρκικά

Προτάσεις για την ενεργειακή κρίση, τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και τα ελληνοτουρκικά θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας στην προσύνοδο των ευρωσοσιαλιστών στην Πράγα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που θα συμμετάσχει και αυτή τη φορά ως παρατηρητής στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του PES θα προσέλθει σ’ αυτήν προκειμένου να θέσει τρεις κεντρικούς άξονες.

Ο πρώτος συνδέεται με την στήριξη της πρωτοβουλίες Τζεντιλόνι-Μπρετόν για χρηματοδοτικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να προτείνει την έκδοση κοινού ευρωομολόγου που θα στοχεύει στη μείωση του ενεργειακού κόστους και στη χρηματοδότηση των στοχευμένων εθνικών παρεμβάσεων. Κατά τις πληροφορίες θα αφήσει αιχμές για την στάση της Γερμανίας και θα πει πως “επιτέλους πρέπει να αποφασίσουμε αν το μέλλον μας είναι η αλληλεγγύη ή ο καθένας μόνος του και όποιος αντέξει, όπως φαίνεται να επιλέγει η Γερμανία”. Επίσης θα πει ότι η κούρσα εθνικών επιδοτήσεων που αφήνει τεράστια περιθώρια αισχροκέρδειας και ανεξέλεγκτων ελλειμμάτων είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος για να οδηγηθεί εκ νέου η Ευρώπη σε μία νέα κρίση χρέους.

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα αναφερθεί στην ανάγκη η ΕΕ να αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ζητώντας “να παλέψουμε για την ειρήνη” και “να ασχοληθούμε με το συμφέρον της Ευρώπης”.

Ο τρίτος άξονας αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα με αιχμή και την πρόσφατη τουρκολυβική Συμφωνία. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει επιτακτικά η ΕΕ να αποφασίσει άμεσα πακέτο κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία, το οποίο να ενεργοποιηθεί εάν η τελευταία παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδα με έρευνες δυτικά του 28ου μεσημβρινού.

Ως εκ τούτου αναμένεται να τονίσει πως αφενός η ΕΕ πρέπει να αποφασίσει την επιβολή κυρώσεων και αφετέρου η Ελλάδα να αποφασίσει την επέκταση των χωρικών υδάτων της στην Ανατολική Μεσόγειο όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο.