Η πανδημία του κορονοϊού ανέδειξε τη χρησιμότητα των δημόσιων συστημάτων υγείας, και ταυτόχρονα τις τεράστιες ελλείψεις, τόσο σε παγκόσμια όσο και σε ευρωπαϊκή κλίμακα και ειδικά στην Ελλάδα, όπου υπήρξε αφαίμαξη κατά τα μνημονιακά χρόνια, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στο συνέδριο «Το Σύστημα Υγείας στη Νέα Εποχή», την Τρίτη (07/06/2022).
«Είμαστε μία από τις χειρότερες χώρες της Ευρώπης στους σκληρούς δείκτες» της πανδημίας, τόνισε ο κ. Τσίπρας. «Χάσαμε 30.000 συμπολίτες μας, μέχρι πριν από μία εβδομάδα ήμασταν πρώτοι σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού», ενώ τον Μάρτιο ήμασταν πρώτοι στην υπερβάλλουσα θνησιμότητα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αναφέρθηκε δε, στη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα, την οποία χαρακτήρισε ως μια «έγκαιρη προειδοποίηση», την οποία όμως η κυβέρνηση «έκανε ότι δεν την είχε δει ποτέ». Είναι ένας από τους πιο αρνητικούς δείκτες του απολογισμού, οι μέρες που μένουν εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένοι ασθενείς, όπως και η αυξημένη θνησιμότητα σε νοσοκομεία της περιφέρειας, γεγονός που δείχνει την υγειονομική ανισότητα, ανέφερε.
Το σύστημα υγείας χρειάζεται ριζική ανασυγκρότηση, υποστήριξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απαιτεί πόρους αλλά και θεσμικό προσανατολισμό. Θα πρέπει να στηριχτεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, το ανθρώπινο δυναμικό με προσλήψεις αλλά και ανακατανομή των πόρων εντός του συστήματος. Χρειάζονται κίνητρα για τους νέους γιατρούς να μένουν στο ΕΣΥ και να μην φεύγουν στο εξωτερικό, πρόσθεσε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών, με 2.000 ευρώ μισθό για τους πρωτοδιοριζόμενους και κίνητρα για να στελεχωθούν τα νοσοκομεία της περιφέρειας. Στόχος είναι οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία, από 9 δισ. ευρώ σήμερα να αυξηθούν στα 12 δισ. ευρώ ώστε να αντιστοιχηθούν με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Ωστόσο, σημείωσε πως δεν αρκεί μόνο η αύξηση των δαπανών αλλά χρειάζεται ολιστικός σχεδιασμός, με έμφαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τη διασυνδεσιμότητα των υπηρεσιών και την ψηφιοποίηση του συστήματος, καθώς και την εφαρμογή του οικογενειακού γιατρού, μεταξύ άλλων.
Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με τους μη εμβολιασμένους υγειονομικούς οι οποίοι τελούν υπό αναστολή εργασίας, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι η πολιτεία δεν μπορεί να συμπεριφέρεται εκδικητικά, ιδίως σε ένα σύστημα υγείας που ψυχορραγεί, ακόμα κι αν διαφωνείς κανείς με απόψεις ανορθολογικές.