Τσίπρας: Πρόταση new deal για την διαγραφή του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Το αποτυχημένο clickaway στις επιχειρήσεις αλλά και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για ένα new deal σε ό,τι αφορά την διαγραφή του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας αναμένεται να κυριαρχήσουν στην παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στην Ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2021.

Ήδη η αξιωματική αντιπολίτευση ετοιμάζεται να δώσει στη δημοσιότητα την αντιπρότασή της για την έκθεση Πισσαρίδη και να εξειδικεύσει τα μέτρα που προτείνει για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Βεβαίως η συζήτηση θα διεξαχθεί στον απόηχο της πολιτικής σύγκρουσης που προκάλεσε η δημόσια συζήτηση για το εξοχικό σπίτι που ενοικιάζει ο Αλέξης Τσίπρας στην περιοχή της Λαυρεωτικής παρά την δημοσιοποίηση των στοιχείων από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που καταδεικνύουν πως όχι μόνο δεν αγόρασε βίλα στο Σούνιο, αντιθέτως νοικιάζει με μισθωτήριο συμβόλαιο εξοχική κατοικία στην περιοχή “Βρωμοπήγαδο” έναντι τιμήματος 500 ευρώ τον μήνα.

Σημειωτέον πως ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει παρουσιάσει προσχέδιο τροπολογίας για την προσθήκη στα πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων και των όποιων ρυθμίσεων δανείων τους και των οφειλών τους.

Σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα ενός “new deal” για τη διαγραφή του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία υπενθυμίζεται ότι το θέμα είχε εισαγάγει στην δημόσια συζήτηση ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη φετινή ΔΕΘ με την επισήμανση ότι πρέπει να ληφθούν σημαντικές πρωτοβουλίες για μία γενναία ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε μέσα στην κρίση. Η Κουμουνδούρου θυμίζει επίσης πως το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ρύθμιση των 120 δόσεων για τα ασφαλιστικά ταμεία είχε ήδη κάνει ένα πρώτο βήμα, καθώς προβλεπόταν και διαγραφή σημαντικού μέρους του ονομαστικού χρέους του οφειλέτη που θα έμπαινε στη ρύθμιση. Σήμερα, όμως, επισημαίνουν παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαιτούνται ακόμη πιο ριζοσπαστικές λύσεις. Αλλιώς ο εκτρωματικός όπως χαρακτηρίζεται πτωχευτικός κώδικας που ψήφισε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη θα αποτελέσει οριστική ταφόπλακα τόσο για τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων όσο και για τους εργαζόμενους. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλεί την κυβέρνηση να μην τον εφαρμόσει από την αρχή της νέας χρονιάς διότι τότε θα μιλάμε “για την πιο βίαιη φτωχοποίηση και οικονομικά και κοινωνικά συντρίμια”.

Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζουν πως το ελάχιστο που έχει να κάνει τώρα η κυβέρνηση είναι να στηρίξει ουσιαστικά με ρευστότητα και όχι με αναστολές εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Αναλαμβάνοντας το δώρο Χριστουγέννων ώστε και ρευστότητα να υπάρξει στην αγορά και οι εργαζόμενοι να μην χάσουν μία σημαντική ενίσχυση και οι επιχειρήσεις να ελαφρυνθούν.