Τσίπρας: Ραγδαία μείωση εισοδήματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ραγδαία μείωση εισοδήματος σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά λόγω των αυξημένων τιμών ρεύματος διαπιστώνει ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος και σήμερα από την Ηγουμενίτσα άσκησε οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση κατηγορώντας την για εγκληματική διαχείριση στις παράλληλες κρίσεις της πανδημίας και της ακρίβειας .

Κατά την σύσκεψη που είχε με παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς στην Ηγουμενίτσα τη δεύτερη μέρα της περιοδείας του στην Ήπειρο ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις που «βιώνουν μία ραγδαία μείωση του εισοδήματός τους από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ». Κι αυτό σε αντιδιαστολή με την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, που «ψηφίζει την επόμενη εβδομάδα έναν Προϋπολογισμό που λαμβάνει ως δεδομένο ότι η πανδημία τελείωσε».

Ο κ. Τσίπρας καταλόγισε τεράστιες ευθύνες στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι «η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στην χονδρική τιμή ρεύματος σε όλη την Ευρώπη», αποδίδοντας την αρνητική πρωτιά στην απόφαση εκχώρησης του 17% της ΔΕΗ εν μέσω κρίσης, την αδράνεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της ΡΑΕ, σημειώνοντας πως οι αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος σε ένα μέσο νοικοκυριό μπορεί να φτάνουν και τα 500 ευρώ, ενώ την ίδια ώρα «επαγγελματίες τις εστίασης στα Ιωάννινα μου μιλούσαν για αυξήσεις ως και 2.500 ευρώ, δύο μισθοί υπαλλήλων δηλαδή». Πρόσθεσε πως η κατάσταση για τους επιχειρηματίες είναι μη βιώσιμη, δεδομένου πως « βρίσκονται με συσσωρευμένα χρέη από την περίοδο της πανδημίας και με την προοπτική να έχουν να επιστρέψουν τις όποιες ενισχύσεις πήραν, και με το τζίρο τους σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν να έχει πέσει ως και 80%».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία παρέθεσε την ανάγκη δέσμης μέτρων για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται «με τη διαγραφή, όπως προτείνουμε εμείς, μέρους του χρέους που δημιουργήθηκε την περίοδο της πανδημίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Ακόμα σημείωσε ότι πρέπει να επεκταθούν τα μέτρα στήριξης, διότι «το να μπει μαχαίρι στα μέτρα στήριξης από 1/1/2022 είναι κοινωνικά καταστροφικό». Ως εκ τούτου τόνισε ότι χρειάζεται ένα πρόγραμμα – ας είναι και μικρότερο – μη επιστρεπτέας προκαταβολής.

Σε ότι αφορά στα νοικοκυριά πρότεινε τη μείωση στο κατώτατο από την ΕΕ επιτρεπτό επίπεδο του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Ειδικά για τους αγρότες πρότεινε το σχετικό μέτρο να επεκταθεί για όλους τους παραγωγούς, όχι μόνο για τους συνεταιρισμούς.

Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, επανέλαβε πως «εμείς θεωρούμε αναγκαίο ο κατώτατος μισθός να πάει στα 800 ευρώ για να πάρουν ανάσα τα νοικοκυριά και ταυτόχρονα οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν μέσα από τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει για τη διαγραφή του ιδιωτικού χρέους με στήριξη, για να μπορέσει να κινηθεί η οικονομία και να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο», διαφορετικά εξέφρασε την ανησυχία, θα ξαναμπούμε σε έναν φαύλο κύκλο, ο οποίος θα μας ρίξει πάρα πολύ χαμηλά.