Τσίπρας: Σας καλωσορίζουμε κ. Μητσοτάκη. Μετά τις Πρέσπες, τώρα τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο

Στήριξη -υπό προϋποθέσεις- στα εθνικά θέματα με αιχμή τα ελληνοτουρκικά προτίθεται να δώσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Υπό την σαφή προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα δείξει εθνική υπευθυνότητα και εθνική σοβαρότητα και θα χαράξει με σαφήνεια τις “κόκκινες γραμμές” της χώρας.

Το πλαίσιο της βοήθειας προς την κυβέρνηση της ΝΔ-εφόσον αυτό χρειαστεί- περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή καλώντας την κυβέρνηση να εγκαταλείψει μικροκομματικές στρατηγικές επικοινωνιακού χαρακτήρα, όπως έπραξε ακόμη και στο πρόσφατο παρελθόν.

Στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε μεν με διάθεση συναίνεσης και συνεννόησης στα εθνικά θέματα ωστόσο δεν δίστασε να ασκήσει και σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για τις στροφές των 180 μοιρών που έχουν κάνει με πιο πρόσφατο παράδειγμα την στάση τους απέναντι στην Συμφωνία των Πρεσπών.

Εν όψει λοιπόν της επανεκκίνησης των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία κατέστησε σαφές αφενός πως: Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να στηρίξει την κυβέρνηση όπου χρειαστεί υπό την προϋπόθεση ότι εκείνη θα αποδείξει πως χειρίζεται τα εθνικά θέματα και πρωτίστως τα ελληνοτουρκικά με εθνική σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Και αφετέρου πως ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στηρίζει την επανεκκίνηση των διερευνητικών για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ με την προοπτική να επιτεχυθεί μία έντιμη συμφωνία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, είτε διμερώς, είτε με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Σε σχέση με το ζήτημα των διερευνητικών επαφών ο Αλέξης Τσίπρας είπε με σαφήνεια πως η Ελλάδα πρέπει να είναι κάθετη απέναντι σε οποιαδήποτε συζήτηση για δήθεν “γκρίζες ζώνες” ή αποστρατιωτικοποιημένα νησιά”, όπως επίσης και απέναντι “σε πιέσεις τρίτων για ζητήματα που αφορούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Είχε προηγηθεί αυστηρή κριτική από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην κυβέρνηση της ΝΔ την οποία και καλωσόρισε στην γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ (επέκταση χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Ιόνιο) με την επισήμανση: “Βεβαίως καλωσορίζουμε κι εσάς κύριε Μητσοτάκη σε μία ακόμή στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τις Πρέσπες, τώρα τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο”, θυμίζοντας πως η ΝΔ λοιδόρησε την σχετική θέση τον Οκτώβριο του 2018

Αναφορικά με την πιθανότητα οποίες η κυβέρνηση της ΝΔ να επεκτείνει στα 12 ναυτικά μίλια νοτίως και ανατολικά της Κρήτης τα χωρικά της ύδατα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διερωτήθηκε εάν εθνική γραμμή είναι η γραμμή Δένδια ή η γραμμή Γεραπετρίτη καθώς ο τελευταίος λίγουςμήνες πριν μιλούσε για “εύκολους λεονταρισμούς”.

Από την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν θα μπορούσε να απουσιάσει η κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα με αιχμή την στροφή της ΝΔ απέναντι στην Συμφωνία των Πρεσπών. “Η προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών έγινε τώρα τόσο επωφελής για τα συμφέροντα της χώρας, ώστε να απαιτείτε από τη Βόρεια Μακεδονία την τήρησή της” σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας και θύμισε πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν δίστασε ενώ ήξερε ότι η στάση του ήταν αντίθετη με το εθνικό συμφέρον να υιοθετήσει, να εκμεταλλευτεί αν όχι και να προκαλέσει κλίμα εμφυλίου.