ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ. Τρίτη 25 Απριλίου 2023 (ANDREA BONETTI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ/EUROKINISSI)

Τσίπρας: Σχέδιο «Κυριάκος» αντί για «Δήμητρα»

“Το δικό μας σχέδιο δεν λέγεται “Δήμητρα” λέγεται “Κυριάκος”” είπε ο Αλέξης Τσίπρας από την Ιτέα όπου μίλησε το απόγευμα διευκρινίζοντας ότι αφορά την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να βγάλει από το…καβούκι του τον πρωθυπουργό.

Ωστόσο με τη συγκεκριμένη αναφορά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία επί της ουσίας έβαλε με απόλυτο τρόπο τέλος στα κινδυνολογικά σενάρια περί συγκρότησης κυβέρνησης “δραχμιστών” που διακινεί η Νέα Δημοκρατία με αφορμή το πρόγραμμα “ΔΗΜΗΤΡΑ” του ΜΕΡΑ25 που αφήνει ανοιχτή τη συζήτηση γύρω από το νόμισμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν μίλησε με…χρησμούς από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών λίγες ώρες νωρίτερα.

Επί της ουσίας όχι μόνο απέρριψε το σχέδιο του κ. Βαρουφάκη αλλά συγχρόνως υποβάθμισε και τον ρόλο που θα μπορούσε να έχει την επομένη των εκλογών τονίζοντας πως δεν γνωρίζει εάν το ΜΕΡΑ25 θα μπει στη Βουλή. Συγχρόνως διαβεβαίωσε ότι οι απόψεις Βαρουφάκη για το νόμισμα δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μη παραλείποντας να θυμίσει πως και το 2015 όταν άρχισαν να αναπτύσσονται τέτοιες θέσεις αυτές ήταν και ο κύριος λόγος για την αποχώρηση του τότε υπουργού Οικονομικών από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα έκανε λόγο για προσωπικές εμμονές του γραμματέα του ΜΕΡΑ25.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν πήρε όμως μόνο σαφείς και διακριτές αποστάσεις από τα σχέδια του κόμματος Βαρουφάκη κατανοώντας ότι αξιοποιούνται πολιτικά από τη ΝΔ για να θολώσουν το κυβερνητικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αλλά συγχρόνως περιόρισε και την επίδραση του ΜΕΡΑ25 την επόμενη ημέρα των εκλογών λέγοντας ότι η προοδευτική κυβέρνηση αφορά “κατά βάση” το ΠΑΣΟΚ.

Ως εκ τούτου επανέλαβε την άποψή του περί ψήφου ανοχής μόνο που αυτή τη φορά έθεσε προ των ευθυνών του μαζί με το ΜΕΡΑ25 και το ΚΚΕ λέγοντας ότι θα πρέπει να επιλέξουν την επομένη ημέρα των εκλογών εάν θέλουν να παραμείνει ο κ. Μητσοτάκης στην εξουσία. Για την ακρίβεια είπε ότι η ψήφος ανοχής θα μπορούσε να δοθεί εάν λείπουν 5-10 βουλευτές ώστε να σχηματιστεί μία προοδευτική κυβέρνηση που θα ανέκοπτε την επιστροφή της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη στη διακυβέρνηση του τόπου.