Τσίπρας: «Τελικά, δεν είστε μόνο ψεύτης, αλλά και δειλός – Επαναφέρατε την κανονικότητα τα διαπλοκής» (video)

Με φουλ επίθεση προς το Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ξεκίνησε την επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αρχικά, αναφέρθηκε σε ένα ζήτημα που έλαβε χώρα στη Βουλή πριν μερικές εβδομάδες.

Τότε, Ο κ. Μητσοτάκης διέψευσε κατηγορηματικά ότι ο υφυπουργός του και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας συσχέτισε σε δημόσιες δηλώσεις του την αύξηση των περιπολιών στο Αιγαίο με την αύξηση των δυστυχημάτων σε βάρος των προσφύγων.

Αποκάλεσε ψεύτη τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ανέφερε το γεγονός. Και έφτασε στα άκρα λέγοντας: «Καταθέστε στα πρακτικά τις δηλώσεις Πέτσα!.. Δεν θα καταθέσετε τίποτα, γιατί πάλι ψέματα λέτε. Γιατί δεν είπε αυτά ο κ. Πέτσας. Δεν αλλάζει το χούι, κ. Τσίπρα! Μια φορά ψεύτης, πάντα ψεύτης, κ. Τσίπρα».

Τελικά, οι δηλώσεις έγιναν από τον κ. Πέτσα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στα πρακτικά τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ωστόσο ο Πρωθυπουργός δεν πήρε ποτέ ξανά θέση.

Το συγκεκριμένο γεγονός σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας σήμερα την ομιλία του, λέγοντας πως «τελικά εσείς είστε ψεύτης κύριε Μητσοτάκη. Ο ηγέτης χαρακτηρίζεται και από το πολιτικό του θάρρος να αναγνωρίζει τα λάθη του. Εσείς δεν είπατε ούτε μια δημόσια συγγνώμη».

«Επαναφέρετε την κανονικότητα της διαπλοκής»

«Σας υπέβαλα την επίκαιρη ερώτηση για εύνοια στους εγκληματίες του λευκού κολάρου στις 12/11, πριν ψηφίσετε τους Ποινικούς Κώδικες, ώστε να σας δώσω την ευκαιρία να το πάρετε πίσω. Ούτε που απαντήσατε και το ψηφίσατε. Αν δεν είχε αναδείξει το θέμα το δημοσίευμα των Financial Times είμαι σίγουρος ότι πάλι δεν θα ερχόσασταν. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΝΔ είναι ότι 4 μήνες μετά τις εκλογές σπεύδετε να κερδίσετε το χαμένο έδαφος και να προστατεύσετε όσους δεν είχαν την προστασία σας όσο δεν ήσασταν στα κυβερνητικά έδρανα. Οφείλετε εξηγήσεις στον ελληνικό λαό γιατί η κυβέρνησή σας νομοθετεί με τρόπο που αποδυναμώνει τον αγώνα κατά των εγκληματιών και καθιστά τη χώρα διεθνή περίγελο. Σηκώσατε μεγάλο κουρνιαχτό για την μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ για τους Ποινικούς Κώδικες. Για πρώτη φορά μια μεταρρύθμιση έγινε όπως έπρεπε, με διαβούλευση κλπ, και παρήχθη αποτέλεσμα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφερόμενος στην «ασυλία των τραπεζιτών» και στην «τροπολογία της ντροπής» όπως τη χαρακτήρισε, είπε: «Φάνηκε τις προηγούμενες μέρες ότι ο σκοπός σας ήταν να ξεπαγώσετε τους λογαριασμούς οικονομικών εγκληματιών και να κάνετε δώρο την ποινική ασυλία στους τραπεζίτες. Με ποια λογική περάσατε έναν νόμο με βάση τον οποίο αποδεσμεύονται λογαριασμοί υπόπτων πριν η υπόθεση τελεσιδικήσει; Όμηροι δεν είναι οι υπόδικοι οικονομικοί εγκληματίες, αλλά εμείς απέναντί τους. Πώς θα ανακτήσει το Δημόσιο το κλεμμένο χρήμα; Μιλάμε για υποθέσεις που αφορούν 1,2 δισ. ευρώ, πάνω από 0,5% του ΑΕΠ μας.

Ευνοούνται πρόσωπα που ελέγχονται για μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς και που πλέον θα έχουν πρόσβαση σε λογαριασμούς εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Γιατί το κάνατε; Δεν το είχατε στο πρόγραμμά σας, δεν το είχατε πει στον ελληνικό λαό», κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη.

«Στους τραπεζίτες εξασφαλίζετε ασυλία για μια σειρά υποθέσεων για τις οποίες ελέγχονται ποινικά, που περιλαμβάνουν θαλασσοδάνεια & δάνεια σε ΜΜΕ. Μας είπατε ότι δήθεν το κάνετε για να προχωρήσουν δίχως φόβο σε διαγραφές και μειώσεις χρεών. Καμία νομοπαρασκευαστική επιτροπή, ούτε οι δανειστές ζήτησαν κάτι τέτοιο. Εμείς το ρυθμίσαμε με νόμο, να γίνεται χωρίς φόβο διώξεων».

«Μία από τις υποθέσεις των θαλασσοδανείων αφορά τα δανεικά και αγύριστα της ΝΔ καθώς και του ΠΑΣΟΚ, που μαζί αφορούν 400 εκατ. ευρώ, όπως και του Κήρυκα Χανίων» είπε ο Α. Τσίπρας.

Διερωτήθηκε δε: «Μήπως αυτό που σας καίει είναι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες στελεχών σας για όζουσες υποθέσεις; Μήπως θέλετε να εξασφαλίσετε από τώρα ότι θα παραγραφεί τυχόν υπόθεση δωροδοκίας υπουργού σας για το σκάνδαλο Novartis;».

«Αν αυτό εννοείτε λοιπόν, λέγοντας επιστροφή στη κανονικότητα, αυτό είναι επιστροφή στη διαπλοκή, την ασύδοτη διαφθορά και την ατιμωρησία που μας οδήγησε στη κρίση», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.