Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Πάμε να κοστολογήσουμε τα προγράμματα και μετά σε ντιμπέιτ

Το γάντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το θέμα της κοστολόγησης των προγραμμάτων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αλλά και του debate πέταξε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την περιοδεία του στη Δυτική Αθήνα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να πάνε μαζί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ώστε εκεί να κοστολογηθούν τα προγράμματα των δύο κομμάτων και ακολούθως και μάλιστα την επόμενη ημέρα να εμφανιστούν οι δύο τους σε debate.

O Aλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στους Αγίους Αναργύρους σημείωσε πως στις εκλογές της 25ης Ιουνίου επί της ουσίας αντιπαρατίθενται το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ και το πρόγραμμα κοινωνικής λεηλασίας της ΝΔ καλώντας για μία ακόμη φορά τους πολίτες που δεν ψήφισαν ούτε πρόκειται να ψηφίσουν τη ΝΔ “να έρθουν παρά τις διαφωνίες τους και τις επιφυλάξεις τους και να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας στην κάλπη και να ανατρέψουμε αυτόν τον συσχετισμό για να μπορέσουμε να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα και την δικαιοσύνη την επόμενη μέρα».”

Σχολιάζοντας τις αναφορές της ΝΔ στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Έλεγε ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κοστολογημένο. Να πάμε λοιπόν στο ΓΛΚ, να πάμε όπου θέλει. Πάμε μαζί! Πάμε μαζί στο ΓΛΚ, όπου θέλετε. Να κοστολογήσουμε τα προγράμματά μας. Με μία προϋπόθεση. Μην το βάλετε στα πόδια. Πάμε στο ΓΛΚ και την επομένη να πάμε σε μια τηλεοπτική αντιπαράθεση οι δύο μας να συζητήσουμε τα προγράμματα. Μην λιποτακτήσετε άλλη μία φορά» Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας στάθηκε στο γεγονός πως η ΝΔ επιδιώξει να κατευθύνει την αντίδραση του ελληνικού λαού οπουδήποτε αλλού εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί θέλει την επόμενη ημέρα να μην υπάρχει πολιτική δύναμη που να εμποδίσει την εφαρμογή ενός προγράμματος κοινωνικής λεηλασίας.

Ιδιαίτερα έμφαση έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και στην διαστρέβλωση των απόψεων του ΣΥΡΙΖΑ και στην προπαγάνδα που επιδιώχθηκε πριν από τις εκλογές της 21ης Μαϊου:

“Μας είπαν ότι ΣΥΡΙΖΑ έρχεται δήθεν να αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές στους ελεύθερους επαγγελματίες. Η αλήθεια είναι ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν προβλέπει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά προβλέπει ρύθμιση των χρεών που έχουν συσσωρευτεί στους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως κάναμε το 2018 με κούρεμα της ονομαστικής οφειλής και 120 δόσεις. Όχι μόνο δεν προβλέπουμε αυξήσεις στις εισφορές, αλλά προβλέπουμε απαλλαγές με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, με το αφορολόγητο στα 10.000 ευρώ. Αυτό είναι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ» είπε χαρακτηριστικά. Ακολούθως κατέρριψε τους ισχυρισμούς της ΝΔ για αύξηση στη φορολογία των επιχειρήσεων. “Η αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει φοροαπαλλαγές για την μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, καθώς δεσμευόμαστε για μείωση των έμμεσων φόρων που έχουν λεηλατήσει την κοινωνία. Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στα κατώτερα επιτρεπτά επίπεδα της ΕΕ, κατάργηση του ΕΦΚ για τους αγρότες και κτηνοτρόφους. Αυτό είναι το πρόγραμμά μας. Μας είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι η δική του διακυβέρνηση δεν αύξησε καθόλου τους φόρους στην ελληνική κοινωνία. Η αλήθεια είναι ότι 4,5 δις περισσότερα έσοδα είχαν το 2022 από τον ΦΠΑ. Πώς αυξήθηκε αυτός ο φόρος; Όταν το κόστος στο καλάθι του κάθε νοικοκυριού πήγε από τα 50 ευρώ στα 100 και τα 150 ευρώ και ο ΦΠΑ έμεινε σταθερός, έτσι αυξήθηκε η φορολογία. Μέσα από τους έμμεσους φόρους».

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο Αλέξης Τσίπρας για το θέμα των κλειστών διαγωνισμών και των απευθείας αναθέσεων της Νέας Δημοκρατίας που ανήλθαν σε 15 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα σε μία τριετία. “Αυτοί μας κουνάνε το δάχτυλο και μας λένε πού θα βρείτε τα λεφτά για να δώσετε έναν καλύτερο μισθό στον πρωτοδιοριζόμενο γιατρό ή για την 13η σύνταξη» είπε και διερωτήθηκε σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης:

«Σε ποιους θα δώσει την εντολή ο ελληνικός λαός να διαχειριστούν αυτά τα 70 δις ευρώ; Σε αυτούς που έδωσαν 15 δις σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς σε ημέτερους; Αυτό είναι ένα κρίσιμο ερώτημα το οποίο ζητάει απαντήσεις».