Αίτημα προς τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν το διάλογο με την Τουρκία αλλά με σαφείς δυο κόκκινες γραμμές κατέθεσε προς τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών ο Αλέξης Τσιπρας. Οι δυο αυτές κόκκινες γραμμές είναι σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας αλλά και το δικαίωμα της χώρας μας μα προασπίζει την εδαφική ακεραιότητα των νησιών της με στρατιωτική παρουσία.
Κατά τις πληροφορίες στη συνάντηση του με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι το κλίμα αλληλεγγύης και συνεργασίας μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία, πρέπει να αξιοποιηθεί για να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική στις ελληνοτουρκικες σχέσεις με την προώθηση ενός ουσιαστικού διαλόγου στη βάση του διεθνούς δικαίου με ορίζοντα την προσφυγή στη Χάγη για τα θέματα της υφαλοκρηπίδας /ΑΟΖ.
Βεβαίως ο Αλέξης Τσιπρας σημείωσε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησε σε μεγαλύτερη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με αύξηση της τουρκικής επιθετικότητας και του ανταγωνισμού στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ . Έχει τη σημασία του το γεγονός πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τόνισε πως ο ρόλος των ΗΠΑ δεν μπορεί να περιορίζεται στην πώληση όπλων στην Ελλάδα και στην έκδοση ανακοινώσεων στη συνέχεια των παραβιάσεων , ούτε στην αποστολή μηνυμάτων ανοχής στην τουρκική επιθετικότητα (αγωγος east med F16).
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναφέρθηκε στις προτάσεις που έχει καταθέσει τόσο για τη διασύνδεση των Ελληνοτουρκικών και ευρωτουρκικών σχέσεων όσο και για τη. Επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και οριοθέτηση ΑΟΖ /υφαλοκρηπίδας με γειτονικές χώρες , με την Κύπρο στο τραπέζι.
Επεσήμανε ότι μετά τις εκλογές πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για επανεκκίνηση των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακου στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα.
Ο αρχηγός της αξιωματικης αντιπολίτευσης στάθηκε επίσης στην ανάγκη να καταβληθεί κάθε προσπάθεια από τη διεθνή κοινότητα για τερματισμό της παράνομης και αιματηρής ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και επιστροφή της Μόσχας στην διπλωματία,