Τσίπρας σε Ζάεφ: «Να εφαρμόσετε πίστα τη Συμφωνία των Πρεσπών»

Μήνυμα και προς τον Ζόραν Ζάεφ ότι οφείλει να φροντίσει την πιστή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών εμπεριείχε η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στο Prespa Forum που διεξάγεται στην Οχρίδα της Βόρειας Μακεδονίας. Κι αυτό με αφορμή την αρχική στάση του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας αναφορικά με την ομοσπονδία της ποδοσφαιρικής τους ομάδας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και πρώην πρωθυπουργός στην ομιλία του υπονόησε δεν πρέπει να γίνει η χάρη σε όσους ψάχνουν ευκαιρίες για να υπονομεύσουν επί της ουσίας τη Συμφωνία: “Δεν πρέπει να τους κάνουμε τη χάρη αποφεύγοντας σε κάποιες περιπτώσεις την εφαρμογή της Συμφωνίας για κάποια πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη”. Μάλιστα επικαλέστηκε τα γραφόμενα του Μπρέχτ για να τονίσει: “Ξέφυγα από τους καρχαρίες και νίκησα τους τίγρεις, μ’ έφαγαν όμως οι κοριοί”, διευκρινίζοντας πως ο κίνδυνος είναι οι κοριοί που θα πολλαπλασιάζονται όπου δεν υλοποιείται η Συμφωνία.

Ομοίως, στη διάρκεια της συνομιλίας που είχε με τον Ζόραν Ζάεφ ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την σημασία της πιστής εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών ιδίως ως προς δημόσιες οντότητες και σχολικά βιβλία και του ζήτησε να προχωρήσει στα επόμενα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Από την πλευρά του ο κ. Ζάεφ διαβεβαίωσε ότι δρομολογούνται το επόμενο διάστημα οι αλλαγές σε σχέση με τις ομοσπονδίες που δεν έχουν ακόμη αλλάξει το όνομά τους και ότι ήδη ολοκληρώνονται σε κάποιες από αυτές.

Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του αναφέρθηκε και στα δύο μνημόνια η κύρωση των οποίων εκκρεμεί από την Ελληνική Βουλή και τόνισε: “Η Ελλάδα πρέπει να παρακολουθεί πολύ πιο εντατικά την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών – Να κυρώσει το συντομότερο δυνατόν τα δύο Μνημόνια και τη Συμφωνία που εκκρεμούν”

Νωρίτερα περιέγραψε τους τρεις λόγους για τους οποίους επετεύχθη η Συμφωνία των Πρεσπών: Ο πρώτος είναι ότι “πάλεψαν γι’ αυτήν προοδευτικοί πολιτικοί”, ο δεύτερος ότι οι δύο χώρες δεν θεώρησαν ότι “αυτό το πρόβλημα θα μάς το έλυναν άλλοι” και ο τρίτος αφορά το μέλλον “και στις βάσεις που θέτει η Συμφωνία των Πρεσπών για φιλία και στρατηγική συνεργασία”.

Αίσθηση προκάλεσαν και τα μηνύματα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας προς τις ηγεσίες των άλλων βαλκανικών χωρών αλλά και προς την ΕΕ για όλα τα ανοιχτά ζητήματα, δηλαδή την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας με παράλληλα μηνύματα προς Βουλγαρία και Κόσοβο.