Τσίπρας: Στη βουλή τα χρέη της ΝΔ που εκτοξεύθηκαν κατά 118 εκατομμύρια ευρώ την τελευταία τετραετία

Τα “φέσια” της Νέας Δημοκρατίας και την εκτόξευση των χρεών της προς τις Τράπεζες κατά 118 εκατομμύρια ευρώ την τελευταία τετραετία, από τότε δηλαδή που ανέλαβε την ηγεσία της ο Κυριάκος Μητσοτάκης, φέρνει στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας. Μάλιστα πριν από λίγη ώρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον κ. Μητσοτάκη αναφορικά με τα χρέη του κυβερνώντος κόμματος που ανέρχονται σε 342 εκατομμύρια ευρώ!. Σημειωτέον πως το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταθέσει τρεις φορές την ίδια ερώτηση προς τον κ. Μητσοτάκη αναφορικά με την βάση εισαγωγής στις πανελλαδικές εξετάσεις, όμως εκείνος έχει αρνηθεί να απαντήσει στη Βουλή.

Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι όπως προκύπτει από τους ισολογισμούς της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης αυξάνει κάθε χρόνο κατά τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ τα χρέη της ΝΔ σε τράπεζες. Μέσα σε 4 χρόνια προεδρίας του τα χρέη της ΝΔ στις τράπεζες έχουν αυξηθεί κατά 118 εκατ. ευρώ, αγγίζοντας συνολικά τα 343 εκατ. ευρώ. Εξηγούν δηλαδή, ότι σχεδόν το 1/3 των συνολικών χρεών της ΝΔ το έχει δημιουργήσει ο κ. Μητσοτάκης μέσα σε 4 χρόνια, ενώ τα υπόλοιπα 2/3 είχαν δημιουργηθεί από τους προηγούμενους προέδρους της ΝΔ σε 42 χρόνια!

Κατά την Κουμουνδούρου ο πρωθυπουργός αποδεικνύεται ανίκανος να διαχειριστεί όχι μόνο τα οικονομικά της χώρας αλλά και του ίδιου του κόμματός του και συγχρόνως, αναφέρουν, έχει το θράσος να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για ανεπάρκεια, που όχι μόνο έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, όχι μόνο ρύθμισε το χρέος, όχι μόνο δημιούργησε με χρηστή διαχείριση το μαξιλάρι 37 δις. ευρώ που έσωσε τη χώρα από τη χρεωκοπία στην πανδημία, αλλά δεν χρωστάει στις τράπεζες ούτε μισό ευρώ, αφού από το καλοκαίρι του 2020 ολοκλήρωσε την αποπληρωμή του δανεισμού του, καταβάλλοντας και το τελευταίο ευρώ τραπεζικού δανεισμού.

Ένα από τα ερωτήματα που θέτει ο Αλέξης Τσίπρας προς τον πρωθυπουργό είναι εάν η αύξηση των χρεών της ΝΔ στις τράπεζες κατά σχεδόν 30 εκατ. ευρώ κατ’ έτος και συγκεκριμένα κατά 34 εκατ. ευρώ το 2020 οφείλεται σε νέα δανειακή σύμβαση που έχει συνάψει το κόμμα του, σε ενδεχόμενη νέα ευνοϊκή ρύθμιση ή σε αδυναμία αποπληρωμής των υφιστάμενων χρεών.

Το δε πολιτικό ερώτημα που προκύπτει κατά την αξιωματική αντιπολίτευση είναι για ποιον νομοθετεί η ΝΔ: Για τα συμφέροντα των πολιτών ή για τα συμφέροντα των τραπεζών θυμίζοντας ότι νομοθέτησε το ακαταδίωκτο των τραπεζικών στελεχών για θαλασσοδάνεια, καθώς πλέον για να παρέμβει εισαγγελέας δεν μπορεί να το πράξει αυταπάγγελτα αλλά πρέπει οι ίδιοι οι τραπεζίτες να υποβάλλουν έγκληση στους εαυτούς τους.