Τσίπρας στο newsique: Να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της επιτροπής – Συμβούλιο αρχηγών για το lockdown

Να δοθούν άμεσα στη δημοσιότητα τα πρακτικά της επιστημονικής επιτροπής για τον covid-19 ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε ερώτημα του newsique.gr.

O Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ανέφερε πως ο προβληματισμός του κόμματός του αφορά τις αποφάσεις της κυβέρνησης και την εργαλειοποίηση των επιστημόνων από αυτήν σχολιάζοντας πως “η κυβέρνηση δεν πρέπει να κρύβεται πίσω από την επιτροπή και να εκβιάζει αποφάσεις”.

Ανακοίνωσε μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα καταθέσει σε επόμενο νομοσχέδιο τροπολογία ώστε να υπάρξει δημοσιοποίηση των πρακτικών σχολιάζοντας πως πρέπει να δοθούν απαντήσεις: Για το τί έγινε με τα γήπεδα, με το θέμα του αριθμού των μαθητών στα σχολεία, με την μείωση των δρομολογίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς και με την αύξηση της πληρότητας στα πλοία.

Ο Αλέξης Τσίπας επανέλαβε πως οι αμφιβολίες που έχει η αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι θέμα προσώπων “καθώς εμείς εμπιστευόμαστε και σεβόμαστε τους επιστήμονες ακόμη κι όταν διαφωνούμε μαζί τους”.Επειδή ρωτήθηκε ειδικά για τον Σ. Τσιόδρα ανέφερε πως “εγώ αν ήμουν πρωθυπουργός δεν θα τον αποκαλούσα με το μικρό του όνομα, ούτε θα τον έβαζα να δείχνει slides στην συνέντευξη Τύπου”.

Κατά τ’ άλλα ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να συγκληθεί το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την διαχείριση της πανδημίας αναφέροντας πως αν ήταν στη θέση του κ. Μητσοτάκη και καλούνταν να διαχειριστεί την έξαρση του κορονοϊού θα έθετε προς συζήτηση ακόμη και θέμα ορισμού -για την κρίσιμη περιόδο- υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής. “Αν δεν μπορεί και τον υπερβαίνει η πραγματικότητα να το δηλώσει ανοιχτά και να συγκαλέσει συμβούλιο αρχηγών ζητώντας τη βοήθειά μας. Όχι να παρουσιάζεται ως σωτήρας, την ώρα που πορεύεται ως οδοστρωτήρας” είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε την αυστηρή κριτική του προς την κυβέρνηση και μάλιστα είπε ότι το νέο lock down φερει την υπογραφή του Κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του από τον οποίο και ζήτησε να μην κουνάει το δάχτυλο προς τους πολίτες και τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε ανέφερε ότι δεν ζητάει εκλογές μολονότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να εμπνεύσει την εμπιστοσύνη στους πολίτες. “Αυτό που προέχει είναι η αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης είπε και πρόσθεσε: “Δεν δικαιούμαι τώρα, αυτήν την ώρα της κρίσης να ζητήσω την παραίτηση της κυβέρνησης και την διεξαγωγή εκλογών. Υποχρεούμαι να διεκδικήσω αυτή η κυβέρνηση να συνέλθει και να δω οτιδήποτε αν σώζεται”. Σχολίασε επίσης ότι δεν έχει ως ιδιαίτερο σκοπό την καρέκλα της εξουσίας “δεν γεννηθήκαμε πρίγκηπες όπως άλλοι” και θύμισε ότι κάποιοι φώναζαν παραιτηθείτε όταν ο ίδιος και η κυβέρνησή του έδιναν την μάχη για τη διάσωση της χώρας.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως την ώρα που η έξαρση της πανδημίας δυστυχώς απειλεί ανθρώπινες ζωές και η οικονομία βουλιάζει ο κ. Μητοστάκης που βάζει λουκέτο στην Ελλάδα για δεύτερη φορά συνεχίζει να παριστάνει τον Σωτήρα. “Καταθέτω την αγωνία μου για τις εξελίξεις” είπε χαρακτηριστικά ζητώντας έστω και στο και πέντε ένα συνεκτικό σχέδιο σωτηρίας με χιλιάδες προσλήψεις στην υγεία, αναμόρφωση μισθολογίου, επίταξη ιδιωτικών μονάδων και δωρεάν τεστ. Αλλά και μέτρων στήριξης στην οικονομία με άμεση ενίσχυση όλων των οικογενειών που πλήττονται και των νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Κάλσε επίσης την κυβέρνηση να μην θέσει σε εφαρμογή τον πτωχευτικό νόμο να συμπεριφερθεί υπεύθυνα και να πάρει τα μέτρα.

Κατά την εισήγησή του στην συνέντευξη Τύπου ανέφερε πως:

η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η δραματική αυτή κατάσταση- που δεν ήταν αναπόφευκτη- οφείλεται στην εγκληματική αδράνεια και τον εγκληματικό εφησυχασμό του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του. Κατηγόρησε δε τον πρωθυπουργό πως αντί να προετοιμάσει την άμυνα της χώρας επέλεξε να θριαμβολογεί και να αποθεώνεται.

Αρχικώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε σ’ αυτά που δεν έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη:

-Δεν προσέλαβε μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές στα νοσοκομεία.

-Δε μερίμνησε για την επαρκή προσθήκη νέων ΜΕΘ στο ΕΣΥ.

-Δεν προχώρησε στη μαζική συνταγογράφηση δωρεάν τεστ για όλους τους πολίτες.

-Δεν μερίμνησε για την ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για την αποφυγή του συνωστισμού.

-Δεν άνοιξε τον τουρισμό με ασφαλές σχέδιο και σαφή υγειονομικά πρωτοκόλλα για την είσοδο επισκεπτών στη χώρα.

-Δεν πήρε κανένα μέτρο προστασίας για το άνοιγμα των σχολείων,αντίθετααύξησε αντί να μειώσει τον αριθμό μαθητών ανά τάξη.

Ακολούθως, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε όσα έκανε η κυβέρνηση για να αντιετωπίσει τον κορονοΪό:

-Ανακοίνωσε αυτάρεσκα ότι νίκησε τον κορονοιό, στέλνοντας το μήνυμα της επιστροφής στην κανονικότητα στους πολίτες

-επέλεξε αντί να λάβει αναγκαία μέτρα με ευθύνη της πολιτείας, να αναπαράγει διαρκώς το αφήγημα της  ατομικής ευθύνης και να στοχοποιεί τους νέους

-άφησε τους πολίτες να πληρώνουν από την τσέπη τους 80 και 100 ευρώ για ένα τεστ για να κάνουν χρυσές δουλειές τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα

-άφησε τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων, αυτοαπασχολούμενων, των ελεύθερων επαγγελματιών στη μοίρα τους χωρίς ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης

-άφησε τους εργαζόμενους στο έλεος της κρίσης, με την αναστολή συμβάσεων, την νομιμοποίηση της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας με αποτέλεσμα την εκτόξευση της ανεργίας και πρόσφατα

-έφερε ένα πτωχευτικό νόμο ΄που υφαρπάζει τα σπίτια και τις περιουσίες των Ελλήνων για χάρη των τραπεζών.

-Παράλληλα εξασφάλισε την ασυλία μεγάλης μερίδας των ΜΜε με διαφημιστική δαπάνη εκατομμυρίων ώστε να κρύβουν τις παλινωδίες της κυβέρνησης.