Τον πήχη των εκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και για τον εαυτό του έβαλε ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα στη Θεσσαλονίκη ξεκαθαρίζοντας πως ο στόχος είναι η πρωτιά και η συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης. Όταν δε, είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης κανονικά θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών ανέφερε ότι ο ίδιος προτιμά να τον έχει αντίπαλο στις επόμενες εκλογές λέγοντας πως “θέλω να τον έχω απέναντί μου και όλα όσα τον βαραίνουν”.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με απόλυτη σαφήνεια καθόρισε την πολιτική στόχευση του κόμματός του στις κάλπες της απλής αναλογικής. Αυτή είναι η πρωτιά και η συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης, στόχος που κατά τον ίδιο είναι απολύτως εφικτός. Είπε ότι δεν θέλει τον σχηματισμό μιας “κυβέρνησης ηττημένων” και διασαφήνισε πως ακόμη και αν μπορεί να σχηματιστεί αριθμητικά δεν υπάρχει η “ηθική νομιμοποίηση” για την συγκρότησή της. Προέβλεψε μάλιστα ότι σε μία τέτοια περίπτωση θα ασκηθούν από συμφέροντα απίστευτες πιέσεις προς όσους θα μπορούσαν να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (υποψήφιους κυβερνητικούς εταίρους) για να μην το πράξουν. Ως εκ τούτου σε αντίθεση με τον κ. Μητσοτάκη που την προηγούμενη προσπάθησε περίπου να “κάψει” την απλή αναλογική βάζοντας ως στόχο την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές για τη ΝΔ, ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε πως η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί να δώσει από την κάλπη της απλής αναλογικής προοδευτική κυβέρνηση. “Δεν είναι στο μυαλό μου οι δεύτερες εκλογές. Όποιος χάνει την πρωτιά στην απλή αναλογική χάνει το τρένο των πολιτικών εξελίξεων” είπε καθιστώντας σαφή την κρισιμότητα των πρώτων εκλογών για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εκ παραλλήλου απέκλεισε την πιθανότητα σχηματισμού τρικομματικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή και ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε πολιτική τερατογένεση και σχολιάζοντας πως σε όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συνεργασίας συμπράτουν είτε όσοι ανήκουν στον πόλο της κεντροδεξιάς είτε στον πόλο της κεντροαριστεράς. Επίσης, τόνισε ότι δεν θα δώσει σε καμία περίπτωση διέξοδο στον κ. Μητσοτάκη συναινώντας σε αλλαγή του εκλογικού νόμου σχολιάζοντας δηκτικά πως “ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν είναι κωλοτούμπας, αλλά θα ήθελε να υπάρξουν δύο κωλοτούμπες” για να διευκολυνθούν τα σχέδιά του. Εκ παραλλήλου εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει συνεργασία της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ. “Δεν γίνεται το θύμα να συνεργαστεί με τον θύτη” σχολίασε.
Αίσθηση προκάλεσε η κριτική αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη συνολική της στάση στο σκάνδαλο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και το σχολιό του πως το ελάχιστο που θα περίμενε θα ήταν μία δημόσια τοποθέτηση για το θέμα της επίκλησης του απόρρητου. Συγχρόνως επαίνεσε για τις θέσεις τους τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Νίκο Αλιβιζάτο που ως καθηγητές του Συνταγματικού Δικαίου έχουν αποφανθεί ότι η επίκληση του απόρρητου αλλά και οι παρακολουθήσεις αυτές καθεαυτές αντιβαίνουν στο Σύνταγμα. Υπονόησε ότι οι ποινικές ευθύνες θα αναζητηθούν για όσα πρόσωπα θέλουν να προκαλέσουν συσκότιση στις υποκλοπές και αποκρύπτουν την αλήθεια. Όσο για την περίπτωση ΠΙτσιόρλα επανέλαβε κατηγορηματικά ότι ουδέποτε ζήτησε την παρακολούθησή του και ότι όταν ενημερώθηκε από το διοικητή της ΕΥΠ για αυτήν το μόνο που ζήτησε ήταν να τον ενημερώσει εάν προέκυπτε κάτι επιβαρυντικό, όμως αυτό δεν συνέβη. Ανέφερε επίσης ότι εάν σταματούσε την παρακολούθηση ενός κυβερνητικού στελέχους σήμερα όλοι θα έλεγαν ότι λειτούργησε με τρόπο ώστε να προστατεύσει τους φίλους του.
Αναφορικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες από το βήμα της 86ης ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι κοστολογημένα και ότι επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό μόνο με 5,61 δισεκατομμύρια ευρώ.