Τσίπρας: Συναγερμός στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τα στοιχεία για την ανεργία – Συνάντηση με εκπροσώπους της εστίασης

Με τους εκπροσώπους της εστίασης, ενός κλάδου που πλήττεται δραματικά από την πανδημία, θα συνομιλήσει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας σε μία προσπάθεια να αφουγκραστεί τα προβλήματα και την αγωνία τους για το μέλλον των επιχειρήσεών τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι οι εστιάτορες δοκιμάζονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας αλλά και της οικονομικής κρίσης που προκαλεί αυτή διαπιστώνοντας ωστόσο ότι τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την στήριξή τους είναι δυσανάλογα με το μέγεθος της ζημιάς που υφίσταται ο κλάδος τους. Ομοίως η Κουμουνδούρου επιμένει ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την ενίσχυση των ανθρώπων του πολιτισμού δεν επαρκούν μπροστά στην αβεβαιότητα που προκαλεί στον χώρο τους η κρίση του κορωνοϊού.

Τα στοιχεία για την ανεργία που ανακοίνωσε χθες η «ΕΡΓΑΝΗ» σήμαναν συναγερμό στον ΣΥΡΙΖΑ που διαπιστώνει ότι επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες τους για το μέγεθος των συνεπειών που υφίστανται οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις. Τα στοιχεία έδειξαν ότι ο Απρίλιος που έφυγε ήταν ο χειρότερος όλων των εποχών, χειρότερος και από τους αντίστοιχους μήνες του πρώτου μνημονίου (2011-2012) όταν η ύφεση χτύπησε στην χώρα μας «κόκκινο». Δηλαδή έγιναν περισσότερες απολύσεις και από τα μνημονιακά χρόνια. Επίσης, τριπλασιάστηκαν οι δυσμενείς μετατροπές των συμβάσεων εργασίας από πλήρη σε μερικής απασχόλησης αλλά και οι εκ περιτροπής εργασίας. Για την τομεάρχη Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου «τα στοιχεία αυτά έρχονται να συμπληρώσουν τις εξαιρετικά δυσοίωνες προβλέψεις για την ύφεση και την απασχόληση την ώρα που το παράθυρο ευκαιρίας για να προλάβουμε την όξυνση της κρίσης κλείνει».

Επιπλέον ο Γιάννης Δραγασάκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αμφισβητώντας την αισιοδοξία του οικονομικού επιτελείου πως το 2021 θα είναι χρονιά ανάκαμψης καθώς όπως τονίζει αυτό προϋποθέτει ότι όλες οι επιχειρήσεις που κλείνουν θα ξανανοίξουν, όσοι απολύονται θα επαναπροσληφθούν και όλες οι επενδύσεις που αναστέλλονται θα υλοποιηθούν. «Ας συνειδητοποιήσει επιτέλους η κυβέρνηση την πραγματικότητα. Εκτός κι αν πιστεύει ότι η κρίση είναι ευκαιρία για να κλείσουν οι αδύναμοι που τώρα δεν τούς ονομάζει πια «μεσαία τάξη» αλλά «ζόμπι και μπαταχτσήδες» αναφέρει καυστικά.

Όλα αυτά την ώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση ζητεί επί της ουσίας την παραίτηση του προέδρου του ΕΣΡ Αθανάσιου Κουτρομάνου από τα καθήκοντά του διαπιστώνοντας αδυναμία να ανταποκριθεί στον θεσμικό το ρόλο. Η αντίδραση της Κουμουνδούρου έρχεται σε συνέχεια της επιστολής που απέστειλε στο ΕΣΡ στις 14 Απριλίου ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης ζητώντας την άμεση παρέμβασή του για την τήρηση της αναλογικής προβολής των πολιτικών κομμάτων στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ στο διάστημα που μεσολάβησε ο πρόεδρος του ΕΣΡ δεν προέβη σε καμία σχετική ενέργεια. Αντιθέτως, κατά τον κ. Χαρίτση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας όπου παρουσιάστηκε αποποιήθηκε τις υποχρεώσεις του επικαλούμενος διάφορες αστήριχτες δικαιολογίες κι αυτό παρά το γεγονός ότι το ζήτημα τέθηκε από βουλευτές του συνόλου των κομμάτων της αντιπολίτευσης. «Αν ο κύριος πρόεδρος του ΕΣΡ δεν είναι σε θέση να επιτελέσει το θεσμικό του καθήκον, οφείλει να υποβάλει άμεσα την παραίτησή του» σημειώνει ο κ. Χαρίτσης.