Τσίπρας: Σύντομα θα σταλεί από τον ελληνικό λαό μήνυμα εκκένωσης με αποδέκτη την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη απέδωσε την ακέραια και απόλυτη ευθύνη για τις καταστροφικές πυρκαγιές ο Αλέξης Τσίπρας καταλογίζοντάς του συγχρόνως απίστευτη ελαφρότητα στον τρόπο διαχείρισης των μεγάλων κρίσεων.

Κατά την παρέμβασή του στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επικέντρωσε την κριτική του στο πρόσωπο του πρωθυπουργού σχολιάζοντας ότι οι καταρατομήσεις , μετακινήσεις και απομακρύνσεις των “πολιτικών ζόμπι” που έχει δίπλα του δεν έχουν νόημα, ειδικά κατόπιν εορτής. Μάλιστα προέβλεψε ότι πολύ σύντομα θα σταλεί από τον ελληνικό λαό μήνυμα εκκένωσης στο 112 με αποδέκτη την κυβέρνηση Μητσοτάκη και το Μέγαρο Μαξίμου. Και σημείωσε πως προς αυτήν την κατεύθυνση της αλλαγής θα εργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το επόμενο διάστημα και ότι αποτελεί πρόκληση προς όλη τη δημοκρατική αντιπολίτευση.

Στην συζήτηση τέθηκε και το ζήτημα των καταγγελιών του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κυρίου Σπανού ότι οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην Εύβοια είχαν πάρει εντολή μη κατάσβεσης με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να αξιώνει από τον πρωθυπουργό εξηγήσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως ήταν προκλητικό επί 55 λεπτά ο κ. Μητσοτάκης με το ύφος του να δείχνει πως δεν έχει καταλάβει τίποτα: “Επιλέγει και πάλι την πεπατημένη της υποκρισίας, της επικοινωνίας και της μετάθεσης ευθυνών” είπε. Ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός προσπάθησε να πείσει ότι όλα έγιναν εξαιρετικά και περιορίστηκε να πει στην ομιλία του ότι έγινε κάποιο λάθος, γι’ αυτό και σχολίασε πως ο κ. Μητσοτάκης με αυτόν τον τρόπο πήρε πίσω την ψεύτικη συγγνώμη που είπε προς τον ελληνικό λαό. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι η κλιματική κρίση οξύνει τις πυρκαγιές αλλά δεν μπορεί να αποτελεί σε καμία περίπτωση μηχανισμό διαφυγής από τις ευθύνες και επέκρινε τον κ. Μητσοτάκη γιατί “θάψατε το πόρισμα Γκολντάμερ, ενώ βρήκατε εν εξελίξει μεταρρυθμίσεις κι ενώ είχε διακομματική συναίνεση”. Διερωτήθηκε μάλιστα: “Φταίει η κλιματική κρίση που πετάξατε στα σκουπίδια το πόρισμα Γκολντάμερ; πού θέλατε να διατηρήσετε ένα επιτελικό κράτος με σκανδαλώδη συναρμοδιότητα δεκάδων φορέων και υπηρεσιών;” Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό τού είπε “να αφήσετε το αλαζονικό ύφος, καθώς δεν έρχεστε εδώ ως κατήγορος κ. Μητσοτάκης αλλά ως απολογούμενος για την μεγαλύτερη φυσική καταστροφή της χώρας”.

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ο Αλέξης Τσίπρας είπε δηκτικά: Είστε ένας πρωθυπουργός που την ώρα της τραγωδίας δεν μπορεί να νιώσει την αγωνία. Ανεβήκατε στο βήμα χαμογελώντας, το ίδιο κάνατε και στη συνέντευξη Τύπου. Είναι χαμόγελο επιτυχίας, χαμόγελο ειρωνίας; διερωτήθηκε με την επισήμανση πως αυτό το χαμόγελο πολλαπλασίασε τον φόβο και την οργή. Πρόσθεσε πως “κανένας πρωθυπουργός δεν έκανε ποτέ τόσο μεγάλη ζημιά” και σημείωσε ότι ο κ Μητσοτάκης απέτυχε στην πανδημία, στις φωτιές, στην ασφάεια και στην καθημερινότητα.