Τσίπρας: Τα πράγματα είναι εξαιρετικά άσχημα, αλλά μπορούν να γίνουν πολύ χειρότερα

“Τα πράγματα είναι εξαιρετικά άσχημα, αλλά μπορούν να γίνουν πολύ χειρότερα”. Με την επισήμανση αυτή έκλεισε την ομιλία του στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποιώντας πως αυτό θα συμβεί εάν η χώρα συνεχίσει στον ίδιο αδιέξοδο δρόμο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χτύπησε προειδοποιητικά καμπανάκια ακόμη και για τη βιωσιμότητα του χρέους “που έχει υπονομευτεί τα τελευταία τρία χρόνια” και τόνισε ότι η δημοσιονομική κυριαρχία πρέπει να διασφαλιστεί εκ νέου. Ζήτησε να διεκδικήσει η Ελλάδα χρόνο και πόρους για την στήριξη της κοινωνικής συνοχής με επέκταση της ρήτρας διαφυγής αλλά και επέκταση και ανασχεδιασμού του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Παράλληλα, όμως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου

για τις κυβερνητικές πολιτικές στην οικονομία και την εξωτερική πολιτική τονίζοντας ότι οι καιροί απαιτούν άμεση αλλαγή στρατηγικής τόσο στην οικονομία όσο και στην εξωτερική πολιτική.

“Η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή και μία νέα προοδευτική κυβέρνηση που θα ενισχύει την ανάπτυξη, θα προστατεύει την κοινωνική συνοχή και πάνω απ’ όλα θα εγγυάται την ασφάλεια και την προοπτική για το σύνολο της κοινωνίας” τόνισε κατά την ομιλία του.

Σημειωτέον πως η παρέμβαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ έρχεται λίγες ώρες αφότου ο πρωθυπουργός μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση άφησε ανοιχτό -για πρώτη φορά τόσο ανοιχτό- το ενδεχόμενο η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο.

Νωρίς το πρωί σχολιάζοντας την πιθανότητα εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απάντησε στον πρωθυπουργό:”Ο κος Μητσοτάκης δίνει συνεντεύξεις προσπαθώντας να λειάνει το έδαφος για την επιλογή του να αποδράσει με πρόωρες εκλογές, πριν τελειώσει το καλοκαίρι και αρχίσουν οι λογαριασμοί του Φθινοπώρου.

Σε κάθε περίπτωση καλοδεχούμενη η κωλοτούμπα του.

Η μόνη του συνέπεια άλλωστε τα τρία χρόνια που κυβερνά ήταν η εξυπηρέτηση συμφερόντων των ισχυρών. Αλλά όποτε και να στήσει τις κάλπες, αυτά τελικά δεν θα είναι ικανά να τον προστατεύουν από τη λαϊκή δυσαρέσκεια”..

Στο ξεκίνημα της ομιλίας του στον ΣΕΒ ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε τις μεγάλες διαφωνίες που είχε η κυβέρνησή του με τον Σύνδεσμο, διαφωνίες που όπως είπε ήταν ορισμένες φορές τόσο έντονη που “σάς έκανε να παραβλέπετε σημαντικές επιτυχίες καθόλου δεδομένες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας”. Ανέφερε ότι ακόμη και την μείωση των επιτοκίων δανεισμού που ήρθε ως συνέπεια της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι ακόμη και από τον κλάδο των βιομηχάνων την απέδωσαν στην κυβερνητική αλλαγή στο “λεγόμενο Μητσοτάκης effect”. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε δηκτικά πως το πραγματικό Μητσοτάκης effect δεν ήταν όταν η οικονομία απολάμβανε τα οφέλη από τη δουλειά της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ “αλλά σήμερα τρία χρόνια που βιώνουμε τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης της ΝΔ”