Τσίπρας: Θα κλαδέψουμε τα κλεφτόδεντρα για να δώσουμε στήριγμα και ελπίδα στην κοινωνία

Στον επόμενο μεγάλο σταθμό του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, την εκλογή της συλλογικής ηγεσίας του κόμματος από τα μέλη, στη διαδικασία της 15ης Μαΐου στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον της ηγεσίας του κόμματος. Ο Αλέξης Τσίπρας κλείνοντας τις εργασίες του 3ου Συνεδρίου ζήτησε αυτή η διαδικασία για ανάδειξη Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής να μετατραπεί σε μία “γιορτή Δημοκρατίας” και να αποτελέσει ένα σαφές μήνυμα πως ο ΣΥΡΙΖΑ δυναμώνει και πως ο εφιάλτης της κυβέρνησης Μητσοτάκη τελειώνει.

Η καταληκτική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα επικεντρώθηκε στα μηνύματά του πως “υπάρχει εναλλακτική στον κατήφορο για να ανασάνει η κοινωνία”, πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως κυβέρνηση θα “κλαδέψει τα κλεφτόδεντρα για να δώσουμε στήριγμα και ελπίδα στην κοινωνία” και ότι οι 5+1 δεσμεύσεις που ακούστηκαν από τον ίδιο στην έναρξη του συνεδρίου δεν είναι σοσιαλισμός, αλλά ανάγκη για να αποφευχθεί η βαρβαρότητα. Συγχρόνως, εκτίμησε ότι όσο ο κ. Μητσοτάκης καθυστερεί τις εκλογές και επιδιώκει την εξάντληση της τετραετίας χάνει την ευκαιρία για μία αξιοπρεπή ήττα. Συγχρόνως έστειλε μήνυμα και προς το ΚΙΝΑΛ λέγοντας πως οι προοδευτικές δυνάμεις αν δεν ανοίξουν τα χαρτιά τους για τις 5+1 προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, οφείλουν να δεσμευθούν πως δεν θα γίνουν δεκανίκι της χειρότερης κυβέρνησης.

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα εμπεριείχε πολλά μηνύματα και προς το εσωτερικό του κόμματος. Θέλοντας να στείλει μήνυμα ενότητας ανέφερε ότι από το Συνέδριο δεν υπάρχουν ηττημένοι ζητώντας όμως τα ρεύματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ να λειτουργούν ως ρεύματα ιδεών ώστε να εμπλουτίζουν τη Δημοκρατία και όχι ως ρεύματα αναπαραγωγής αξιωματούχων. “Η ύπαρξη ομαδοποιήσεων χωρίς ιδεολογική-στρατηγική και πολλές φορές χωρίς πολιτική διακριτότητα, δεν βοηθά την ποιότητα της εσωκομματικής μας δημοκρατίας” ανέφερε και συνέστησε στα μέλη του κόμματος στις 15 Μαϊου “να μην ψηφίσετε με τα χαρτάκια και τις λίστες που θα σάς προτείνουν οι τάσεις και τα ρεύματα ιδεών”.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και στον προπαγανδιστικό μηχανισμό της για να σημειώσει πως υπάρχει ένα σημείο καμπής που όσο προπαγάνδα και τοξική επίθεση και να κάνεις σε κάποιον τόσο τον ευνοείς. “Συνεπώς συνεχίστε τον πόλεμο και τις επιθέσεις, συνεχίστε τις διαστρεβλώσεις και τη δολοφονία χαρακτήρα” είπε ζητώντας οι εκλογές να γίνουν το συντομότερο δυνατό για να μπει φρένο στην κοινωνική λεηλασία. Επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μιλάει για “καθεστωτική λειτουργία” γιατί η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει κάθε όριο δημοκρατίας, εντιμότητας και ηθικής. Μάλιστα παρέθεσε παραδείγματα όπως αυτό που συμβαίνει με τα γαλάζια golden boys, και τη διανομή εκατομμυρίων στα ΜΜΕ με τις διάφορες λίστες Πέτσα, τις διώξεις και παρακολουθήσεις ενοχλητικών δημοσιογράφων . αντικειμενικά κριτήρια τα ΜΜΕ.

Από το Συνέδριο εξελέγη ομόφωνα η Εφορευτική Επιτροπή των διαδικασιών της 15ης Μαϊου, πρόεδρος της οποίας ορίστηκε ο Ηλίας Νικολακόπουλος. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι ψηφοφορίες για τις καταστατικές αλλαγές και τα κείμενα θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.