Τσίπρας: «Θέλω να συγχαρώ τον Μητσοτάκη Νέας Υόρκης»

Ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής ανέφερε ότι αυτή «είναι αφιερωμένη στην έγκριση του οδικού χάρτη και των αναγκαίων βημάτων για τη μεγάλη καμπάνια διεύρυνσης και μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μαζικό δημοκρατικό, συμμετοχικό κόμμα της Αριστεράς».

«Μια συζήτηση που πρέπει να γίνει με πλήρη αίσθηση της ιστορικής μας ευθύνης να εκπροσωπήσουμε τις προσδοκίες και τις ελπίδες του 32% του ελληνικού λαού που μας εμπιστεύτηκε ξανά στις τελευταίες δύσκολες για μας εκλογές» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας την πολιτική συγκυρία εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το ταξίδι του στις ΗΠΑ, τη συνάντηση με Ερντογάν αλλά και τη συνάντηση με Τραμπ, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε καθώς και τη συνολική πολιτική των πρώτων 100 ημερών της κυβέρνησης.

«Όπως γνωρίζετε ο κος Μητσοτάκης βρίσκεται στις Σύνοδο του ΟΗΕ στις ΗΠΑ. Κεντρικός στόχος του ταξιδιού ήταν η συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Όσο τον είδαμε εμείς τον Ντόναλντ Τραμπ άλλο τόσο τον είδε και ο κος Μητσοτάκης. Εντάξει δε λέω περίμενε υπομονετικά στη σειρά μαζί δεκάδες άλλους στη δεξίωση του Προεδρικού ζεύγους το επόμενο βράδυ, προκειμένου να έχει την ευκαιρία για 15’’ να βγάλει μια φωτογραφία μαζί του, μετά συζύγων. Αλλά συνάντηση δεν έκανε. Φανταστείτε να είχε συμβεί αυτό σε μένα ποιοι θα ήταν οι τίτλοι των γνωστών έγκυρων εφημερίδων και ποια τα σχόλια στα δελτία των ειδήσεων». Και πρόσθεσε:

«Η συνάντηση λοιπόν με Τραμπ δεν έγινε. Έγινε όμως η συνάντηση με τον Ερντογάν. Και πρώτη φορά στα χρονικά Έλληνας πρωθυπουργός σε συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο, δεν θέτει το ζήτημα της ανάγκης άμεσου τερματισμού των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο. Και το χειρότερο : Τη στιγμή που τα Τουρκικά γεωτρύπανα αλωνίζουν την Κυπριακή ΑΟΖ δε θέτει θέμα άμεσου τερματισμού των παράνομων γεωτρήσεων.Ή τουλάχιστον έτσι προκύπτει από τη πρώτη κυβερνητική ενημέρωση».

Στη συνέχεια, ο Α. Τσίπρας σχολίασε τη στάση της κυβέρνησης για τη Συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας:

«Φαίνεται όμως πως οι διαπρύσιοι υπερασπιστές των εθνικών μας συμφερόντων εξαντλήθηκαν να παριστάνουν τους Μακεδονομάχους τη περίοδο της Συμφωνίας των Πρεσπών. Και τώρα που έβγαλαν τη ΝΔ στη κυβέρνηση, γιατί αυτός ήταν ο στόχος, κατέβηκαν από το Βουκεφάλα και βγάλανε τις περικεφαλαίες. Ορθώς λέω εγω. Γιατί τα εθνικά μας θέματα οφείλουμε να τα αντιμετωπίζουμε με νηφαλιότητα. Αλλά νηφαλιότητα δε σημαίνει και απάθεια. Δε σημαίνει πλήρης αδράνεια. Δε σημαίνει , σε καμία περίπτωση, σιωπή“.

«Κατά τα άλλα, οφείλω να ομολογήσω, για να μην είμαι και άδικος. Μια χαρά τα πήγε ο κος Μητσοτάκης στη Νεά Υόρκη. Μας υπενθύμισε ότι στο Μάτι είχαμε ένα ακραίο φαινόμενο και η τραγωδία οφείλεται στη κλιματική αλλαγή. Μας υπενθύμισε, συναντώντας τον Ζάεφ, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να τηρηθεί κατά γράμμα. Ιδίως τώρα που κατέβηκαν οι Μακεδονομάχοι από το Βουκεφάλα. Μας υπενθύμισε ότι το προσφυγικό είναι μια ευρύτερη γεωπολιτική κρίση. Μας υπενθύμισε, σε συνάντησή του με επενδυτές ότι η Ελλάδα με τη Συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους που πέτυχε το 18 έχει πλέον ένα καθαρό διάδρομο δεκαετίας. Και εγώ θέλω να συγχαρώ τον Μητσοτάκη Νέας Υόρκης. Γιατί είπε ακριβώς αυτά που έπρεπε να πει στη Νέα Υόρκη αν ήθελε να τον λάβουν στοιχειωδώς στα σοβαρά οι συνομιλητές του. Έτσι ξέχασε τον Μητσοτάκη εσωτερικού που στα ίδια ακριβώς θέματα έλεγε ακριβώς τα αντίθετα τόσο χρόνια, προκειμένου να βγει Πρωθυπουργός».

Ιδιαίτερα για την τραγωδία στο Μάτι και τις αναφορές του πρωθυπουργού σε αυτή, είπε:

«Αμφισβητούσε ότι η τραγωδία στο Μάτι οφείλονταν σε ακραίο φαινόμενο κλιματικής αλλαγής και έσκαβε με τα χεράκια του πάνω στις στάχτες με τους νεκρούς για να κατηγορήσει τους πολιτικούς του αντιπάλους. Και έκανε συνεντεύξεις να μας κατηγορεί που δεν ενημερώσαμε τους κατοίκους να φορέσουν βρεμένα φανελάκια. Και ζητούσε τις παραιτήσεις των υπουργών αλλά και του Τσουβάλα. Και ο μεν υπουργός παραιτήθηκε. Ο δε Τσουβάλας απολύθηκε. Για να τον προσλάβει αυτός γενικό γραμματέα του υπουργείου. Δηλαδή εδώ δεν είναι μόνο ο λαϊκισμός, η υποκρισία, η ψηφοθηρία. Είναι και ότι μας κοροϊδεύουν μπροστά στα μάτια μας».

Η ανάληψη της διακυβέρνησης «από τους ακραία νεοφιλελευθέρους, από αυτούς που έριξαν τη χώρα στη χρεοκοπία, δεν είναι καθόλου αστεία υπόθεση» είπε στη συνέχεια.

«Γιατί πέραν από το ότι σπαταλάνε με γοργούς ρυθμούς τις δυνατότητες που με κόπο δημιουργήσαμε και που μας επέτρεπαν όχι μόνο να κλείνουμε πληγές της κρίσης αλλά να θέτουμε και τις βάσεις για ένα σύγχρονο κοινωνικό και αποτελεσματικό κράτος, για μια οικονομική ανάπτυξη με σταθερότητα και κοινωνική δικαιοσύνη. Πέραν ότι σπαταλάνε όσα καταφέραμε για δώρα σε λίγους και ισχυρούς, επαναφέρουν και ένα μοντέλο που είναι ακριβώς αυτό που μας οδήγησε στη κρίση. Το μοντέλο της παρασιτικής και κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας. Το μοντέλο της απόλυτης ανασφάλειας και της απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων. Το μοντέλο της συρρίκνωσης ή και εξαφάνισης του κοινωνικού κράτους για χάρη του ιδιωτικού τομέα. Και αυτό ακριβώς είναι το μοντέλο που όχι μόνο θα εξαντλήσει γρήγορα όσα με κόπο πετύχαμε, αλλά που κινδυνεύουμε να μας ξαναγυρίσει στη κρίση».

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας έκανε κριτική για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης:

«Ανακοίνωσαν  μείωση του φόρου επιχειρήσεων από το 28% στο 24% για το 2020. Ποιος όμως ωφελείται περισσότερο από αυτό, όταν το 90% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι μικρές και πολύ μικρές, με κερδοφορία μικρότερη των 5.000 ευρώ; Οι λίγες μεγάλες επιχειρήσεις με τα μεγάλα κέρδη. Για τη μεγάλη πλειοψηφία η ετήσια ελάφρυνση θα είναι 200-300 ευρώ, για τους λίγους οι ελαφρύνσεις θα είναι 200.000 ευρώ. Έδωσαν 250 εκ. επιπλέον στη ψηφισμένη από εμάς μείωση του ΕΝΦΙΑ, για να ελαφρύνουν ιδιοκτήτες με περιουσίες άνω των 500.000 ευρώ. Αυτά είναι τα κοινωνικά συμφέροντα που υπηρετεί ο κ. Μητσοτάκης. Αυτή είναι η αντίληψή του για την κοινωνική δικαιοσύνη. Και αναρωτιέμαι, που πήγε η περιβόητη η μεσαία τάξη;Έχει περιουσίες των 500.000 και ετήσια κέρδη εκατομμυρίων ;».

Ο πρφόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για απαξίωση και υπονόμευση της ΔΕΗ:

«Αμέσως μόλις ανέλαβε τα ηνία η Νέα Δημοκρατία, επιδόθηκε σε μια πρωτοφανή προσπάθεια απαξίωσης και υπονόμευσης της ΔΕΗ. Καταρρέει η ΔΕΗ ακούγαμε από τον κ. Χατζηδάκη σε καθημερινή βάση. Ο στόχος προφανής: Να αυξήσουν τα τιμολόγια μετακυλώντας τα βάρη στους καταναλωτές και να πουλήσουν σε ιδιώτες ότι έχει τη μεγαλύτερη αξία.

Και ακούστε τώρα το ακόμα μεγαλύτερο φιάσκο. Έρχεται η έκθεση του ορκωτού ελεγκτή της Ernst&Young για το πρώτο εξάμηνο του 19 και αποδεικνύει ότι τα μέτρα που είχαμε λάβει ως κυβέρνηση το πρώτο εξάμηνο ήταν αρκετά και ότι δε κινδυνεύει η εταιρεία. Και τι κάνει ο αθεόφοβος ; Αντί να ζητήσει συγνώμη για τη κινδυνολογία και να πάρει πίσω τις αυξήσεις στα τιμολόγια για 7 εκ καταναλωτές, βγαίνει και πανηγυρίζει ότι μέσα σε δύο μήνες, αυτός κατάφερε και έσωσε τη ΔΕΗ από τη χρεοκοπία. Μιλάμε για θράσος απύθμενο. Για εξαπάτηση συνειδητή. Και για σχέδιο να μετακυλήσουν τα βάρη στους καταναλωτές και περισσότερα κέρδη στους ανταγωνιστές παρόχους της ΔΕΗ, καθώς και σε όσους αγοράσουν φτηνά χρυσοφόρα κομμάτια της επιχείρησης. Οι Αυξήσεις όμως που θα πλήξουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που δε θα ωφεληθούν από τη μείωση του φόρου επιχειρήσεων. Και κυρίως αυτοαπασχολούμενους. Αλλά και μικρές επιχειρήσεις με χρέη που κινδυνεύουν να  βυθιστούν στο σκοτάδι. Και αυτό δυστυχώς θα είναι μια πρώτη γεύση του αληθινού προσώπου της νέας κυβέρνησης απέναντι στην επιχειρηματικότητα».

Για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε πλήρη απόσυρση του δημόσιου από τα ΕΛΠΕ είπε:

«Πρόκειται για μια απόφαση φτηνής εκποίησης μιας επιχείρησης με ιδιαίτερο βάρος για τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Αυτό δυστυχώς ξεπερνάει τα όρια της πολιτικής ανευθυνότητας. Τα ΕΛΠΕ, είναι ακόμη μια περίπτωση που καταφέραμε να σώσουμε από τον όλεθρο, όπως τη ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ. Το 2014, παρουσίαζαν περί τα 370 εκατ. ευρώ ζημίες. Η τότε Διοίκηση, την οποία επανέφερε τώρα η Ν.Δ. μαζί με τον Όμιλο (ΠΕΤΡΟΛΑ -ΛΑΤΣΗ), οδηγούσαν την επιχείρηση σε αδιέξοδο. Σήμερα όμως τα ΕΛΠΕ αποτελούν έναν από τους πιο κερδοφόρος ομίλους στην Ελλάδα, με 60 % εξαγωγές. Αυτή την επιχείρηση τώρα επιθυμούν να εκποιήσουν στο χρηματιστήριο, δηλαδή με γελοίο αντίτιμο για το δημόσιο, προς όφελος του ιδιώτη. Καθώς επίσης και την θυγατρική των εξορύξεων υδρογονανθράκων που σχεδιάσαμε να είναι 100% δημοσίων συμφερόντων».

Για τα εργασιακά σχολίασε:

«Ο κος Βρούτσης στο υπουργείο εργασίας, επαναφέροντας το εργασιακό καθεστώς της περιόδου των μνημονίων. Κατάργηση των βασικών αρχών που υποστηρίζουν την συλλογική διαπραγμάτευση, Κατάργηση της αρχής της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων και την αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Οι επιχειρήσεις πλέον θα μπορούν να μην εφαρμόζουν τις όποιες κλαδικές συμβάσεις απομείνουν και να μειώνουν μισθούς και δικαιώματα κατά το δοκούν. Το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία περιορίζεται τόσο που ουσιαστικά καταργείται. Και όλα τα παραπάνω θα οδηγήσουν δυστυχώς σύντομα σε μειώσεις μισθών τη στιγμή μάλιστα που και η προγραμματισμένη από την Κυβέρνησή μας αύξηση του κατώτατου μισθού 7%+7% τα επόμενα δυο χρόνια, έχει ήδη πεταχτεί στο καλάθι των αχρήστων».

«Από την περίφημη  «ανάπτυξη για όλους» έχουν αφαιρέσει την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Τους εργαζόμενους, τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους που δε ξέρω αν το μάθατε αλλά φέτος δε θα πάρουν μέρισμα, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Και τι μένει ; Μένει η ανάπτυξη και τα κέρδη για λίγους, δυνατούς και ευνοούμενους. Και αυτή η ανάπτυξη για του λίγους, θα είναι και μια ανάπτυξη χωρίς κανόνες. Χωρίς κανόνες όχι μόνο για τους εργαζόμενους αλλά και για το περιβάλλον».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι δεν θα αργήσουν να γίνουν ορατές και αισθητές οι επιπτώσεις αυτής της κατάφορα μεροληπτικής πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη ενάντια στη κοινωνική πλειοψηφία, συμπληρώνοντας ότι προσπαθούν να κρύψουν τις αντιλαϊκές πολιτικές με την υπόθεση της Novartis.

«Το βέβαιο είναι ότι στη κυβέρνηση έχουν μάλλον επίγνωση ότι αυτό δε θα διαρκέσει πολύ, για αυτό και επιλέγουν να τη πομφόλυγα της δήθεν σκευωρίας για τη Novartis να τη κρατήσουν στη Βουλή για να στρέψουν εκεί το πολιτικό ενδιαφέρον. Μόνο που έτσι διακινδυνεύουν να ακυρώσουν το στόχο τους, δηλαδή τη συγκάλυψη του σκανδάλου. Καθώς η προανακριτική θα είναι μια ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε όλοι ποιο είναι το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία.  Γιατί εδώ δε βρισκόμαστε απλά μπροστά σε μία αστεία απόπειρα συγκάλυψης και αποπροσανατολισμού από το υπαρκτό σκάνδαλο Novartis. Αλλά για μια ξεκάθαρη επιχείρηση τρομοκράτησης των δικαστικών λειτουργών που ήδη έχουν ζητήσει την άσκηση ποινικής δίωξης ενός πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζουν τις έρευνες τόσο για δύο κορυφαία στελέχη της ΝΔ, όσο και για δεκάδες μη πολιτικά πρόσωπα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε την κριτική του στις πολιτικές εξελίξεις με μια αναφορά στο προσφυγικό και σε όσα κάνει η κυβέρνηση.

 

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Δένδιας: Έρχονται αλλαγές στη στρατιωτική θητεία
13 Δεκεμβρίου, 2024
σιάρας για ΟΠΕΚΕΠΕ: Η παραίτηση του ΔΣ δεν σημαίνει παύση πληρωμών
13 Δεκεμβρίου, 2024
Σταϊκούρας: Το πόρισμα για τα Τέμπη αναμένεται έως το τέλος Φεβρουαρίου 2025
13 Δεκεμβρίου, 2024
Γκύζη: Ξυλοκόπησε την μητέρα του, την περιέλουσε με πετρέλαιο και προσπάθησε να την κάψει
13 Δεκεμβρίου, 2024
Ξεκίνησε η διαδικασία εκκαθάρισης των εκλογικών καταλόγων
13 Δεκεμβρίου, 2024
Gukesh Dommaraju: Ο 18χρονος έγινε ο νεότερος παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι
13 Δεκεμβρίου, 2024
Βίντεο από τη δράση της συμμορίας των πολεοδόμων
13 Δεκεμβρίου, 2024
Συνελήφθη 28χρονος για κατοχή και διακίνηση κοκαΐνης
13 Δεκεμβρίου, 2024
Στο νοσοκομείο η Νάνσι Πελόζι
13 Δεκεμβρίου, 2024
Καιρός: Έρχονται βροχές και καταιγίδες – Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
13 Δεκεμβρίου, 2024