Τσίπρας: Το καλοκαίρι θα είναι δύσκολο αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για τη στήριξη του μέσου νοικοκυριού

Δύσκολο καλοκαίρι προέβλεψε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας σε περίπτωση που δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την στήριξη του μέσου νοικοκυριού από τις τρομακτικές αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων πρώτης ανάγκης.

Η διαμόρφωση του πληθωρισμού για τον Μάρτιο στο 8% σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας βρίσκεται μπροστά σε ένα δραματικό οικονομικό αδιέξοδο.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκρυψε την αγωνία του για την πορεία της οικονομίας και τις τρομακτικές αυξήσεις στα προϊόντα εκτιμώντας πως το μέσο ελληνικό νοικοκυριό δεν μπορεί να τις αντέξει. Ζήτησε δε άμεση στήριξη των νοικοκυριών με μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και τα προϊόντα μαζικής κατανάλωσης Κατά την επίσκεψή του στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο ενημερώθηκε από τον Πρύτανη και καθηγητή Βιοτεχνολογίας, Τροφίμων και Ανάπτυξης Σπύρο Κίντζιο για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα και αφορούν την επισιτιστική ασφάλεια, την επάρκεια τροφίμων και την αναγκαιότητα έγκαιρου σχεδιασμού για την αγροτική παραγωγή. “Αντιλαμβανόμαστε ότι οι τρομακτικές αυξήσεις στην ενέργεια όσο και στα προϊόντα μαζικής κατανάλωσης είναι αυξήσεις που δεν μπορεί να τις αντέξει το μέσο ελληνικό νοικοκυριό, είναι αναγκαίο να υπάρξει στήριξή τους με μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης” είπε σε δηλώσεις του ζητώντας συγχρόνως και στήριξη της αγροτικής παραγωγής.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρύτανη και τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε ανήσυχος και για μία επερχόμενη επισιτιστική κρίση, την οποία όπως είπε δεν έχουμε δει ακόμη αλλά θα τη δούμε μετά και τις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ημερών και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως δεν θα υπάρχει επάρκεια τροφίμων ή ότι θα υπάρχουν πολύ υψηλές τιμές σε τρόφιμα βασικής και μαζικής κατανάλωσης λόγω του μεγάλου ποσοστού εισαγωγών βασικών προϊόντων από τις εμπόλεμες περιοχές.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου καθώς όπως ανέφερε εάν υπάρξουν καθυστερήσεις τα προβλήματα θα μεγαλώσουν.