Την στήριξη των ευρωσοσιαλιστών στο σκάνδαλο των υποκλοπών ώστε να αποκαλυφθεί σε όλες του τις πτυχές στους ευρωπαϊκούς θεσμούς το καθεστώς Μητσοτάκη ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβασή του στην Προσύνοδο του PES στις Βρυξέλλες.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που συμμετέχει με την ιδιότητα του παρατηρητή στη Σύνοδο ενημέρωσε τους ευρωπαίους σοσιαλιστές για τις τελευταίες αποκαλύψεις της Ανεξάρτητης Αρχής για τη Διασφάλιση Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) και ανέφερε ότι η καταρράκωση του κράτους δικαίου δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό ζήτημα.
Νωρίτερα στις δηλώσεις του σχολίασε πως η χώρα μας αποτελεί κεντρικό θέμα συζήτησης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. “Το καθεστώς Μητσοτάκη αποτελεί κεντρικό θέμα συζήτησης” είπε τονίζοντας ότι την επόμενη εβδομάδα το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στην ολομέλειά του θα συζητήσει τη διάβρωση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα από τις παρακολουθήσεις και τη χειραγώγηση των ΜΜΕ. “Είναι προφανές ότι αυτοί που υποκριτικά μας έλεγαν ότι θέλουν να μείνουμε στην ΕΕ, μάς έχουν απομακρύνει από την Ευρώπη και το ευρωπαϊκό κεκτημένο” είπε χαρακτηριστικά.
Στην προσύνοδο κατέθεσε προτάσεις ούτως ώστε η ΕΕ να μην μείνει άπραγη μπροστά στον ανταγωνισμό από τις ΗΠΑ συνδέοντάς τες με την ενεργειακή κρίση, την κλιματική κρίση, την κρίση ακρίβειας αλλά και τις προκλήσεις στο προσφυγικό.
Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε κοινή έκδοση χρέους, κάτι που έχει προτείνει και ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι και διαχείριση αυτών των κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Επίσης, σημείωσε ότι οι κρατικές ενισχύσεις πρέπει να δίνονται με τη μορφή εγγυήσεων ώστε να μην προσμετρώνται στο δημόσιο χρέος και να υπάρξει ανώτατο επιτρεπόμενο όριο κρατικών ενισχύσεων ως προς το ΑΕΠ του κάθε κράτους μέλους, το οποίο θα ορίσει κεντρικά η ΕΕ, ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες των χωρών. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε επίσης ότι πρέπει να υπάρξει ριζική αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας , ώστε να στηρίζει πραγματικά την οικονομική και σύγκλιση με υιοθέτηση χρυσού κανόνα μη μέτρησης στον ετήσιο υπολογισμό του ελλείμματος, δημοσίως επενδύσεων για την κλιματική αλλαγή, υγεία και άλλους τομείς και αυτόματο δημοσιονομικό σταθεροποιητή που θα ενεργοποιείται σε κρίσεις.