Τσίπρας: Tο νομοσχέδιο για την Παιδεία είναι μίξη παρωχημένου ελιτισμού και συντηρητισμού

Σφοδρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο για την Παιδεία, το οποίο χαρακτήρισε «μίξη παρωχημένου ελιτισμού και συντηρητισμού».

«Η μεγάλη πλειοψηφία των φορέων της εκπαίδευση διαφωνεί με το εν λόγω νομοσχέδιο» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε «οι μόνοι που συμφώνησαν με αυτό είναι οι ιδιοκτήτες φροντηστηρίων και ιδιωτικών σχολείων».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Τσίπρας άρχισε την ομιλία του με αναφορά στο κρούσμα σε δημοτικό σχολείο στην Ξάνθη από καθηγητή που διδάσκει σε τέσσερα σχολεία στην περιοχή, σημειώνοντας πως «δεν μπορώ να μην τονίσω εκ νέου ότι ειδικά για τα δημοτικά σχολεία, η απόφαση να ανοίξουν για 15 μέρες, παραμένει ένα αχρείαστο ρίσκο. Ας ευχηθούμε να πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό».

Αναφερόμενος στη συνέχεια στην υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας για την ΑΟΖ, ο πρώην πρωθυπουργός είπε πως «όπως κάθε συμφωνία βασίζεται σε συμβιβασμούς» και πρόσθεσε ότι «η συμφωνία θα μπορέσει να είναι θετική αν ενταχθεί σε μια συνολικότερη εθνική στρατηγική». «Ποια είναι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης εκτός από το να μαζεύει δηλώσεις συμπαράστασης; Εθνικό έλλειμμα η απουσία διαλόγου τόσο με όλους τους ηγέτες της αντιπολίτευσης όσο και με εμάς που χειριστήκαμε τα εθνικά ζητήματα για 4,5 χρόνια» είπε, εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση.

Σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που φέρνει αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως η διαφορά με τη ΝΔ στον τρόπο που αντιλαμβανόνται τα ζητήματα της Παιδείας είναι «ουσιαστική».

Ασκώντας σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «προσπαθείτε να καλλιεργήσετε μια εικόνα εκσυγχρονισμού και όσοι είμαστε αντίθετοι στα σχέδιά σας είμαστε ή αναχρονιστές ή παράλογοι. Η επιστροφή στη διαγωγή κοσμία μόνον εκσυγχρονισμός δεν είναι».

«Λάβατε υπόψη σας τους προβληματισμούς και τις ενστάσεις που έχουν κατατεθεί από εκπαιδευτικούς, επιστήμονες, γονείς; Οι μόνοι που συμφώνησαν με το ν/σ ήταν οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων» είπε χαρακτηριστικά.

«Είναι αυτονόητο ότι τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά πρέπει να λειτουργούν με τον μικρότερο αριθμό; Τι κάνετε εσείς; Αυξάνετε τον αριθμό από 22 σε 25 ανά τάξη. Αυξάνετε τα εξεταζόμενα μαθήματα από 4 σε 7 . Επαναφέρετε την αποτυχημένη τράπεζα θεμάτων που εκτίναξε το ποσοστό αποτυχίας» είπε και πρόσθεσε:

«Πίσω από την εικόνα ενός δήθεν εκσυγχρονισμό πιστεύουμε ότι κρύβετε μια αναχρονιστική αντίληψη για την εκπαίδευση, βαθειά συντηρητική. Το σχέδιο σας για την Παιδεία, είναι μια μίξη παρωχημένου ελιτισμού και συντηρητισμού. Νομοθείτε για την παιδεία με το μυαλό σας στις τσέπες των σχολαρχών και στον βούρδουλα των παλιών γυμνασιαρχών».

«Δεν μπορείτε να αγνοείτε αυτούς που άμεσα θα επηρεάσει τους νέους και τις νέες της χώρας. Ποιο είναι το μήνυμά σας στη νέα γενιά; Κάντε μάθημα στο δημοτικό ο ένας πάνω στον άλλο κι ότι καταλάβετε καταλάβατε;» συνέχισε και είπε με νόημα «κοιτάξτε να είστε φρονιμοι και κόσμιοι, γιατί θα γραφτεί στο απολυτήριο».

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «πριν λίγο καιρό βλέπαμε την αστυνομία να ξυλοκοπεί νέους σε πλατείες την ώρα που δικά σας στελέχη σε άλλες πλατείες έκαναν εγκαίνια». «Για σας η διαδικασία της γνώσης πρέπει να είναι, όπως όλα στην κοσμοθεωρία σας, μια διαδικασία ανταγωνισμού όπου πρέπει πάντα να υπάρχουν νικητές και ηττημένοι», συμπλήρωσε.

Συνεχίζοντας την επίθεση στην κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας την κατηγόρησε ότι εξευτέλισε την έννοια της αριστείας «διορίζοντας στην ΕΥΠ έναν άνθρωπο χωρίς πτυχίο κι όταν σας επισημάναμε ότι αυτό δεν επιτρέπεται, αλλάξατε το νόμο». «Και χθες ο γγ του Τουρισμού βγήκε από μόνος του και παραδέχθηκε ότι δεν έχει πτυχίο. Αυτή είναι λοιπόν η προσήλωσή σας σε μια fake αριστεία», πρόσθεσε.

Σε άλλο σημείο, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε: «Κανείς δεν αρνείται από τους εκπαιδευτικούς την αξιολόγηση. Και έχουν και προτάσεις. Αυτό που δεν επιθυμούν είναι την τιμωρητική αξιολόγηση που θέσπισε ο κ. Μητσοτάκης. Δεν επιθυμούν όσοι κόβονται να απολύονται».

Σχετικά με την εκμάθηση αγγλικών στα νηπιαγωγεία, είπε «σας θυμίζω ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ καθιέρωσε την εκμάθηση των αγγλικών από την πρώτη δημοτικού. Δεν διαφωνούμε με την εκμάθηση γλωσσών σε μικρές ηλικίες. Σεβόμαστε την επιστημονική κοινότητα που έχει άλλη αντίληψη για το ρόλο των νηπιαγωγείων και είναι αντίθετη με τη σχολειοποίηση της προσχολικής αγωγής».

Αναφερόμενος στην τηλεκπαίδευση, είπε πως «δεν μπορεί να αντικαθιστά το ρόλο του δασκάλου και τον ρόλο του σχολείου. Δεν είναι μια θετική εμπειρία για να πανηγυρίζουμε. Είναι μια εμπειρία σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

«Είναι μεγάλη η αγωνία της εκπαιδευτικής κοινότητας και των γονιών η σκέψη ότι αυτή η διαδικασία της εκ περιτροπής εκπαίδευσης μπορεί να εφαρμοστεί», συμπλήρωσε ακόμα.

«Παραλάβετε ήδη δρομολογημένες προσλήψεις στην ειδική αγωγή, τις καθυστερήσατε, επιχειρήσατε να κάνετε επικοινωνιακό παιχνίδι και ισχυριστήκατε ότι καταψηφίσαμε εμείς προσλήψεις που είχαμε ήδη δρομολογήσει», είπε ακόμα.

«Για τη ΝΔ η Παιδεία είναι μια αρένα ιδιωτικών συμφερόντων και άκρατου ανταγωνισμού, για εμάς η Παιδεία είναι το όχημα της συλλογικής μας εξέλιξης, είναι η μεγαλύτερη επένδυση της κοινωνίας στο ίδιο της το μέλλον» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.