Τσίπρας: Υποχρέωση όλων να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι έτοιμος να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί τους ομογενείς της Ουκρανίας διαβεβαίωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε σημερινή επικοινωνία του με μέλη της ελληνικής κοινότητας της Ουκρανίας. Ως εκ τούτου σύμφωνα με τον ίδιο θα υπάρξει επικοινωνία με το υπουργείο Εξωτερικών αλλά και με τις προξενικές αρχές στις πόλεις Οδησσό και Μαριούπολη.

Ο Αλέξης Τσίπρας συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας στην πληττόμενη περιοχή, στη διάρκεια της οποίας η πρόεδρος και η αντιπρόεδρος της ελληνικής κοινότητας στην Οδησσό περιέγραψαν τον αγώνα τους για επιβίωση και τη μάχη με το χρόνο που δίνουν όλοι οι ομογενείς στην προσπάθειά τους να απεγκλωβιστούν από τις εμπόλεμες ζώνες της Ουκρανίας. Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε όσα είπε και χθες στη Βουλή και ανέφερε πως είναι υποχρέωση όλων να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής και την ειρήνη, καθώς και κάθε προσπάθεια για να βοηθήσουμε τους ομογενείς της Ουκρανίας και να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Εκ παραλλήλου, εξέφρασε την υποστήριξή του στις προσπάθειες των προξενικών αρχών για απεγκλωβισμό των Ελλήνων και την ανάγκη να μείνει ανοικτός ο διάδρομος διαφυγής προς τις γειτονικές χώρες και με τελικό προορισμό την Ελλάδα. Η πρόεδρος της κοινότητας Οδησσού και μέλος της Ομοσπονδίας Ελληνικών κοινοτήτων Ουκρανίας Λίζα Πολυχρονίδη ανέφερε ότι η κατάσταση είναι δραματική τόσο στην Οδησσό, όσο και στη Μαριούπολη και ειδικά στο Χάρκοβο. Επίσης, ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα για την συμπαράστασή του στον αγώνα τους να σωθούν όλοι οι ομογενείς που βιώνουν με τον χειρότερο τρόπο την φρίκη του πολέμου. Κατά τη χθεσινή του ομιλία στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα οφείλει να εκφράσει την αλληλεγγύη της σε όσους υποφέρουν από τη λαίλαπα του πολέμου καταδικάζοντας απερίφραστα την ρωσική εισβολή και παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας καθώς και την απαράδεκτη, όπως είπε, αναθεωρητική λογική στην οποία βασίζονται οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Στο μεταξύ τροπολογία της ευρωομάδας της Αριστεράς για κυρώσεις σε Ρώσους Ολιγάρχες καταψηφίστηκε από ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και των συντηρητικών κομμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κάτι για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητεί εξηγήσεις. “Αντί να συκοφαντούν με fake news τον ΣΥΡΙΖΑ οφείλουν να εξηγήσουν γιατί” έγραψε ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο twitter.