Τσίπρας: Ζήτημα μείζονος θεσμικής σημασίας να υπάρξει ανταπόκριση στο αίτημα του κ. Ράμμου

Πιέσεις για την σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ώστε να προσέλθει σε αυτήν ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μετά και την άρνηση της πλειοψηφίας της ΝΔ στην εν λόγω επιτροπή να αποδεχτεί την πρόσκλησή του.

Σημειωτέον πως ο κ. Ράμμος είχε αποστείλει επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Κώστα Τασούλα από τον οποίο και ζητούσε να ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για το περιεχόμενο των ελέγχων της Αρχής στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας.

Σήμερα το πρωί μετά και τις εξελίξεις στην Επιτροπή και την άρνηση του προέδρου της κ. Μπούρα να κληθεί ο κ. Ράμμος- εξέλιξη που προκάλεσε την αποχώρηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ- ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε στον κ. Τασούλα υπογραμμίζοντάς του την ανάγκη η Βουλή να ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία τόνισε στον κ. Τασούλα πως αποτελεί ζήτημα μείζονος θεσμικής σημασίας να υπάρξει ανταπόκριση στο αίτημα του κ. Ράμμου και να κληθεί στην Επιτροπή Θεσμών εκφράζοντας την άποψη πως η κλήση του πρέπει να γίνει με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων.

Κατά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης προφανώς και η κλήση του κ. Ράμμου μπορεί να γίνει με τις διαδικασίες που προβλέπει ο Κανονισμός για τα ⅖ της επιτροπής, δηλαδή της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας, αλλά ένα τέτοιο ενδεχόμενο όπως ανέφερε θα αποτελούσε πλήγμα στο κύρος του κοινοβουλίου και θα υποτιμούσε τη θεσμική διάσταση του ζητήματος, καθώς θα εμφάνιζε τα κόμματα να ερίζουν ακόμη και για όσα το Σύνταγμα ορίζει. Στο πλαίσιο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον κ. Τασούλα να επανεξετάσει την στάση του και τού διαμήνυσε πως σε κάθε περίπτωση η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ θα αναλάβει την ιστορική ευθύνη της απόφασή της.

Νωρίτερα σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είχε καυτηριάσει την άρνηση της πλειοψηφίας της ΝΔ να ενημερώσει ο κ. Ράμμος της Βουλή και σχολίασε: “Μάταιος κόπος που επιβεβαιώνει την ενοχή τους. Γιατί ο κύβος πλέον ερρίφθη. Την αλήθεια δεν μπορούν πια να την κρατήσουν στο σκοτάδι.

Ο δε αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Γιώργος Κατρούγκαλος μετά την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από τη συνεδρίαση έκανε λόγο για μία θλιβερή ημέρα για τη βουλή και τον κοινοβουλευτισμό καθώς βουλευτές της πλειοψηφίας επιτέθηκαν στον ίδιο και στην Αρχή με προσβλητικές και ανοίκειες εκφράσεις αυτοκαταργώντας τις αρμοδιότητες της Επιτροπής. Πρόσθεσε πως η σημερινή εξέλιξη συνιστά έναν ακόμη κρίκο σε μία σειρά εκτροπών από το Σύνταγμα με τελευταία την αντισυνταγματική γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

-Ad-