Τύμπανα πολέμου στην Ουκρανία: Η κατάσταση κλιμακώνεται

Η κατάσταση στην περιοχή του Ντονμπάς «κλιμακώνεται» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ μετά τους βομβαρδισμούς στην ανατολική Ουκρανία ανάμεσα σε Κίεβο και ρώσους αυτονομιστές.

Ο Πεσκόφ είπε επίσης ότι ο Πούτιν δεν έχει απαντήσει ακόμη στη ρωσική Δούμα για την αναγνώριση των λεγόμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, των δύο περιοχών στην ανατολική Ουκρανία που έχουν αποσχιστεί από το Κίεβο.

Την Τρίτη η ρωσική Βουλή κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των δύο περιοχών.

Η Δύση έχει διαμηνύσει ότι μια τέτοια κίνηση θα κατέστρεφε κάθε ελπίδα ειρήνης βάσει των συμφωνιών του Μινσκ.

Ο Πεσκόφ κατηγόρησε επίσης το ΝΑΤΟ ότι διεξήγαγε «απροσχημάτιστη πληροφοριακή επίθεση εναντίον της Ρωσίας». Πρόσθεσε ότι το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών καταθέτει σύντομα στη Δύση την απάντησή του για «τα προβλήματα των εγγυήσεων ασφαλείας».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η Μόσχα δεν έχει ακόμη απαντήσει στις γραπτές προτάσεις της Δύσης για την ασφάλεια, οι οποίες παραδόθηκαν τον περασμένο μήνα ως απάντηση στις προηγούμενες απαιτήσεις του Κρεμλίνου.

Ουκρανία: Βομβαρδισμοί κοντά στο αεροδρόμιο του Ντόνετσκ

Ο ήχος από οβίδες πυροβολικού ακούστηκε σήμερα κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ και το Ελενόβκα, ένα χωριό στην επαρχία αυτή της ανατολικής Ουκρανίας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα.

Οι αντάρτες και ο στρατός της Ουκρανίας αλληλοκατηγορούνται σήμερα ότι παραβιάζουν τις συμφωνίες εκεχειρίας και ότι χρησιμοποιούν βαρέα όπλα.

Ουκρανία: Βίντεο με τους βομβαρδισμούς σε νηπιαγωγείο

Bίντεο και φωτογραφίες από ουκρανικό νηπιαγωγείο το οποίο φέρονται να βομβάρδισαν νωρίτερα οι φιλορώσοι αυτονομιστές έδωσαν στη δημοσιότητα οι ουκρανικές αρχές.

Νωρίτερα, οι αντάρτες είχαν καταγγείλει ότι το Κίεβο βομβάρδισε τις περιοχές τους με όλμους, οξύνοντας ακόμη περισσότερο την ένταση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Το Κίεβο διέψευσε ότι επιτέθηκε στις θέσεις των αυτονομιστών και κατήγγειλε ότι οι αυτονομιστές επιτέθηκαν σε νηπιαγωγείο.

Παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) επεσήμαναν ότι έχουν καταγράψει πολλά περιστατικά βομβαρδισμών κατά μήκος της γραμμής επαφής μεταξύ των φιλορώσων ανταρτών και του ουκρανικού στρατού τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, δήλωσαν διπλωματικές πηγές στο Reuters, προκαλώντας ανησυχίες για κλιμάκωση της έντασης.

Εκρήξεις που παραπέμπουν σε βομβαρδισμό από πυροβολικό ακούστηκαν και κοντά στο αεροδρόμιο του Ντόνετσκ και στο Ελένκοβα, χωριό της ίδιας περιοχής, στην ανατολική Ουκρανία. Πρόκειται για περιοχές που αμφότερες ελέγχονται από φιλορώσους αντάρτες. Την πληροφορία μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο μαρτυρία.