Τζανακόπουλος: Στόχος του πρύτανη του ΑΠΘ η εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας στο Ίδρυμα

Στα χθεσινά επεισόδια στο ΑΠΘ, τα οποία έχουν προκαλέσει σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση, αλλά και στις εσωκομματικές εκλογές αναφέρθηκε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε σημερινές δηλώσεις του.

«Η 15η Μαΐου φιλοδοξούμε να είναι μια μέρα-σταθμός για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία» σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ1. Επισήμανε ότι «για πρώτη φορά ο πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή μπορούν να εκλεγούν από όλα τα μέλη του κόμματος», προσθέτοντας ότι «δικαίωμα ψήφου για την εκλογή του προέδρου έχουν όλοι οι πολίτες που θα έρθουν την Κυριακή και θα γίνουν μέλη του κόμματος, όλοι οι πολίτες που επιθυμούν να συστρατευτούν στη μεγάλη προσπάθεια που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία».

Υποστήριξε ότι «αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τεράστια πολιτική επιρροή», τονίζοντας ότι «θέλουμε να τον καταστήσουμε αντίστοιχα κοινωνικά παρεμβατικό και οι εκλογές την ερχόμενη Κυριακή θα είναι σταθμός σε αυτήν τη διαδικασία».

Ερωτηθείς για τα ρεύματα στο εσωτερικό του κόμματος, είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει βαρονίες, έχει ιδεολογικά ρεύματα, πολιτικά στελέχη και μέλη με διαφορετικές πολιτικές καταγωγές, τα οποία μπορούν να καταλήγουν σε πολιτικές συνθέσεις». Επισήμανε δε, ότι η πολιτική απόφαση του συνεδρίου «υπερψηφίστηκε σχεδόν από το σύνολο των συνέδρων και αυτή η ενότητα εκφράζεται στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα».

Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι «αντίπαλος του Αλέξη Τσίπρα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ένα τέτοιο πολιτικό μήνυμα στην κυβέρνηση θέλουμε να σταλεί στις 15 Μαΐου». Ωστόσο σημείωσε πως «στόχος δικός μας δεν είναι απλά να περάσει κάποιος μόνο για να ψηφίσει, θέλουμε ανθρώπους ενεργούς στην αυτοδιοίκηση, στα συνδικάτα, στα κινήματα και θέλουμε αυτοί οι άνθρωποι να συμμετέχουν στην πολιτική παραγωγή στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ».

Κληθείς να σχολιάσει το σκηνικό έντασης στο ΑΠΘ, υπογράμμισε ότι «ο πρύτανης του Αριστοτελείου, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, έχει θέσει ως βασικό στόχο της θητείας του να εγκαταστήσει την πανεπιστημιακή αστυνομία μέσα στο Ίδρυμα, αυτή είναι η βασική του μέριμνα». «Οι εικόνες που είδαμε, να σέρνονται και να χτυπιούνται νέα παιδιά, φοιτητές, από αστυνομικούς οπλισμένους σαν αστακούς, είναι εικόνες ντροπής. Και η ευθύνη ανήκει στον πρύτανη και στην κυβέρνηση», είπε, υποστηρίζοντας ότι «τα όποια προβλήματα δεν λύνονται με αυτόν τον τρόπο».

«Καλό θα είναι», συνέχισε, «οι πρυτάνεις, οι πολιτικές ηγεσίες και τα ΜΜΕ να μην απαξιώνουν το δημόσιο πανεπιστήμιο», το οποίο «είναι πολύ καλύτερο από αυτό που κατά καιρούς παρουσιάζεται, είναι πολύ αφοσιωμένο στην ακαδημαϊκή γνώση και την έρευνα». Σχολίασε, τέλος, ότι η κυβέρνηση «πρέπει να το κατανοήσει αυτό και να αφήσει τα αντιασφυξιογόνα έξω από το πανεπιστήμιο».