O Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για θέματα Οικονομίας, Paolo Gentiloni εισέρχεται στην αίθουσα της γερουσίας για την συνεδρίαση, Αθήνα Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020. Πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκής Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων με θέμα ημερήσιας διάταξης: Επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης: Η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια πράσινη και δίκαιη οικονομία. Τα μέλη των συναρμόδιων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών ενημέρωσαν ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για θέματα Οικονομίας, Paolo Gentiloni και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Τζεντιλόνι: «Δεν υπάρχει πλέον απειλή για Grexit»

Στο πλευρό της Ελλάδας θα βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τώρα που ολοκληρώνει το ταξίδι της προς την κανονικότητα, όπως διαβεβαίωσε από το βήμα της αίθουσας Γερουσίας ο επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές των επιτροπών Ευρωπαϊκών και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Τζεντιλόνι, και με αφορμή της «ατυχή» ημέρα που έζησε η Ευρώπη με την έξοδο της Βρετανίας (Brexit), είπε ότι «ευτυχώς όμως η απειλή Grexit δεν υπάρχει. Μεταφέρω το μήνυμα ότι η Επιτροπή θα βρίσκεται στο πλευρό της, καθώς η Ελλάδα ολοκληρώνει ταξίδι της στην κανονικότητα» είπε ο κ. Τζεντιλόνι, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα.

Ο κ. Τζεντιλόνι αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ το επόμενο διάστημα όπως είναι οι εντάσεις στο εμπόριο, η αργή παγκόσμια ανάπτυξη, η ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων, και στάθηκε στις «τρεις βασικές προτεραιότητες» που θέτει η Κομισιόν, ήτοι, η κλιματική μετάβαση, η προσαρμογή της οικονομικής διακυβέρνησης στην πραγματικότητα και η ολοκλήρωση της ΟΝΕ.

Ο κ. Τζεντιλόνι σημείωσε ότι η κλιματική μετάβαση μπορεί να αποδειχθεί μεγάλη ευκαιρία για την Ευρώπη και την Ελλάδα, ενώ επισήμανε ότι υπάρχει και ένας μηχανισμός αντιμετώπισης των κοινωνικών δυσκολιών και συνεπειών από την κλιματική μετάβαση. Ο μηχανισμός αυτός, στην ουσία το ταμείο δίκαιης μετάβασης, πρέπει να χρησιμοποιηθεί όπου η μετάβαση είναι απαραίτητη λόγω υψηλών εκπομπών ρύπων είπε ο Επίτροπος.

Μιλώντας για το υπερβολικό έλλειμμα και το χρέος στη ευρωζώνη, είπε ότι το χρέος έχει μειωθεί μεν στην περιοχή του ευρώ στο 86% του ΑΕΠ, η μείωση όμως αυτή «δεν ήταν ομοιόμορφη. Πέραν της Ελλάδας, και σε άλλες χώρες παρέμεινε το χρέος πάνω από το 100% του ΑΕΠ».