Τζούλιαν Ασάνζ: Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας για την αποφυλάκισή του

Μετά από χρόνια στη φυλακή ο Τζούλιαν Ασάνζ αφέθηκε ελεύθερος και όπως όλα δείχνουν θα δηλώσει ένοχος.

Σε εκτενές άρθρο του ο «Guardian» αναφέρεται στη ζωή του Τζούλιαν Ασάνζ, αλλά και στη συμφωνία για την αποφυλάκισή του.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ απελευθερώθηκε από τη φυλακή και αναμένεται να δηλώσει ένοχος για ένα μόνο κακούργημα στις ΗΠΑ, κάτι που θα μπορούσε να σημάνει το τέλος μιας μακρόχρονης ιστορίας που εκτείνεται σε ηπείρους και σύμφωνα με την οποία χαρακτηρίζεται ταυτόχρονα ως υπέρμαχος της ελευθερίας του Τύπου, αλλά και ως απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Ο Ασάνζ γεννήθηκε το 1971 στο Τάουνσβιλ, στην αυστραλιανή πολιτεία Κουίνσλαντ. Εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για τους υπολογιστές σε νεαρή ηλικία και στις αρχές της δεκαετίας του ’90 θεωρούνταν ένας από τους πιο ολοκληρωμένους χάκερ της Αυστραλίας.

Το 2006 ίδρυσε το WikiLeaks, έναν οργανισμό στο οποίο δημοσιευόταν υλικό που διαρρεόταν από διάφορες εμπιστευτικές πηγές. Μόλις το 2010 ο Ασάνζ έγινε παγκόσμια γνωστός μετά τη δημοσίευση μιας σειράς διαρροών από την Τσέλσι Μάνινγκ, πρώην στρατιώτη του αμερικανικού στρατού. Μεταξύ των αρχείων που είδαν το φως της δημοσιότητας ήταν ένα βίντεο από επίθεση με ελικόπτερο Apache το 2007 από τις αμερικανικές δυνάμεις στη Βαγδάτη, κατά την οποία σκοτώθηκαν 11 άτομα, συμπεριλαμβανομένων δύο δημοσιογράφων του Reuters.

Η αμερικανική κυβέρνηση ξεκίνησε μια ποινική έρευνα και η Μάνινγκ τελικά καταδικάστηκε και φυλακίστηκε για τις διαρροές, αν και αργότερα η ποινή της άλλαξε.

Τον Νοέμβριο του 2010, το WikiLeaks δημοσίευσε μια «χωματερή» με περισσότερα από 250.000 διπλωματικά τηλεγραφήματα των ΗΠΑ (μερικά από τα οποία δημοσιεύτηκαν στον «Guardian»).

Το 2016, ο Ασάνζ έγινε ξανά πρωτοσέλιδο, αφού το WikiLeaks δημοσίευσε email από στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Οι εισαγγελείς των ΗΠΑ δήλωσαν ότι τα email κλάπηκαν από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και αποτελούσαν μέρος μιας επιχείρησης για παρέμβαση στις εκλογές για λογαριασμό του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ασάνζ έχει ανακηρυχθεί από πολλούς σε όλο τον κόσμο ως ήρωας, που έφερε στο φως αδικήματα του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, αλλά η φήμη του έχει επίσης αμαυρωθεί από κατηγορίες για βιασμό, τους οποίους αρνείται.

Ένταλμα σύλληψης για τον Ασάνζ εκδόθηκε το 2010 για δύο ξεχωριστές κατηγορίες περί σεξουαλικής επίθεσης στη Σουηδία. Μετά από απόφαση βρετανικού δικαστηρίου ότι θα μπορούσε να εκδοθεί στη Σουηδία, ο Ασάνζ μπήκε στην πρεσβεία του Ισημερινού, όπου του χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο. Εκείνη την εποχή, φοβόταν ότι εάν εκδοθεί στη Σουηδία, θα μπορούσε στη συνέχεια να εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Παρέμεινε εκεί για σχεδόν επτά χρόνια, διάστημα κατά το οποίο οι σχέσεις του με την κυβέρνηση του Ισημερινού έγιναν ολοένα και πιο εχθρικές. Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας το 2019 κατηγόρησε τον Ασάνζ για αγενή συμπεριφορά, η οποία εκτείνεται από οδήγηση skateboard έως και παιχνίδι ποδοσφαίρου μέσα στην πρεσβεία, ενώ υπήρχαν και πληροφορίες για κακομεταχείριση και απειλές σε βάρος του προσωπικού της πρεσβείας.

Το 2017, οι σουηδικές αρχές απέσυραν τις κατηγορίες κατά του Ασάνζ, αλλά το ένταλμα σύλληψής του στο Ηνωμένο Βασίλειο για παράλειψη εγγύησης εξακολουθούσε να ισχύει. Το 2019 ο Ισημερινός απέσυρε το άσυλο που του παρείχε και επέτρεψε στην αστυνομία του Ηνωμένου Βασιλείου να εισέλθει στην πρεσβεία για να τον συλλάβει.

Μετά την αναχώρησή του από την πρεσβεία, ο Ασάνζ συνελήφθη για λογαριασμό των ΗΠΑ που είχαν ζητήσει την έκδοσή του. Οι ΗΠΑ ζητούσαν να αντιμετωπίσει 18 αδικήματα, ενώ τον κατηγόρησαν ότι ενθάρρυνε και βοήθησε τη Μάνινγκ να κλέψει τους στρατιωτικούς φακέλους.

Αν κρινόταν ένοχος, θα αντιμετώπιζε ποινή φυλάκισης έως και 175 ετών.

Γιατί αφέθηκε ελεύθερος;

Τα τελευταία πέντε χρόνια, ο Ασάνζ ήταν φυλακισμένος σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στο νότιο Λονδίνο, όπου του αρνήθηκαν την καταβολή εγγύησης, με την αιτιολογία ότι θεωρείται ύποπτος φυγής. Όλο αυτό το διάστημα, η οικογένειά του και οι υποστηρικτές του ισχυρίζονται ότι η σωματική και ψυχική του υγεία έχει επιδεινωθεί.

Το 2021, δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου είπε ότι ο Ασάνζ θα μπορούσε να εκδοθεί στις ΗΠΑ, αλλά νωρίτερα φέτος κέρδισε το δικαίωμα να ασκήσει έφεση σε αυτήν την ετυμηγορία.
Τον Φεβρουάριο, το αυστραλιανό κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα που καλούσε τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου να επιτρέψουν στον Ασάνζ να επιστρέψει στην πατρίδα του. Στη συνέχεια, τον Απρίλιο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είπε ότι εξετάζει ένα αίτημα από την Αυστραλία να αποσύρει τη δίωξη κατά του Ασάνζ.

Αν και δεν είναι σαφές γιατί αφέθηκε ελεύθερος τώρα, η οικογένεια του Ασάνζ -συμπεριλαμβανομένης της μητέρας του- είπε την Τρίτη ότι το τέλος της «δοκιμασίας» του ήταν «ήσυχη διπλωματία», ενώ ο πατέρας του ευχαρίστησε τον αυστραλό πρωθυπουργό, Άντονι Αλμπανέζε.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία;

Σύμφωνα με τον «Guardian» ο Ασάνζ έχει προγραμματιστεί να παρουσιαστεί σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στα νησιά Βόρειες Μαριάνες, μια αμερικανική κοινοπολιτεία στον δυτικό Ειρηνικό, όπου αναμένεται να δηλώσει ένοχος για μία κατηγορία, βάσει του νόμου περί κατασκοπείας, για συνωμοσία για παράνομη απόκτηση και διάδοση διαβαθμισμένων πληροφοριών εθνικής άμυνας. Το αίτημα έκδοσης αναμένεται να απορριφθεί και ο Ασάνζ δεν θα αντιμετωπίσει άλλες κατηγορίες.

Η ακρόαση λαμβάνει χώρα στα νησιά Βόρειες Μαριάνες λόγω της αντίθεσης του Ασάνζ να ταξιδέψει στην ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ και της εγγύτητας του δικαστηρίου με την Αυστραλία.

Οι εισαγγελείς συμφώνησαν σε ποινή πέντε ετών, αλλά είπαν ότι ο χρόνος που έχει ήδη εκτίσει σε βρετανική φυλακή θα μετρήσει σε αυτό. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα θα αφεθεί ελεύθερος μετά την καταδίκη.

Η δήλωση ενοχής πρέπει να εγκριθεί από έναν δικαστή και, αν γίνει αυτό, αναμένεται να επιστρέψει στην Αυστραλία μετά την καταδίκη.

Ο Τζον Σίπτον, ο πατέρας του Ασάνζ, είπε σε αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης την Τρίτη ότι φαίνεται πως «ο Τζούλιαν θα μπορέσει να απολαύσει μια συνηθισμένη ζωή με την οικογένειά του και τη σύζυγό του, Στέλλα».