Κομβική στιγμή για την ζωή του ιδρυτή του WikiLeaks , Τζούλιαν Ασάνζ , η σημερινή και ίσως η τελευταία δικαστική ακρόαση ώστε να σταματήσει την έκδοση του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από το πόση βαρύτητα θα δώσουν οι Βρετανοί δικαστές στις διαβεβαιώσεις που παρείχαν Αμερικανοί αξιωματούχοι ότι τα δικαιώματα του Ασάνζ δεν θα καταπατηθούν αν δικαστεί και δεν επιβληθεί η θανατική ποινή.
Εάν η νομική ομάδα του Ασάνζ υποστηρίξει επιτυχώς ότι οι διαβεβαιώσεις δεν είναι επαρκείς, θα του επιτραπεί να ασκήσει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Αν όμως οι διαβεβαιώσεις κριθούν ικανοποιητικές από τους δικαστές, αναμένεται ότι η αίτηση του Ασάνζ για τελική έφεση στο Ηνωμένο Βασίλειο θα απορριφθεί και θα διαταχθεί η έκδοσή του, καθώς θα έχει εξαντλήσει όλες τις νομικές επιλογές για να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η μόνη ελπίδα του Ασάνζ θα ήταν τότε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο θα μπορούσε να διατάξει την αναστολή της έκδοσης, εάν αποφασίσει ότι συντρέχουν “εξαιρετικές περιστάσεις”.
Οι ΗΠΑ διώκουν τον 52χρονο Ασάνζ για την δημοσίευση το 2010 από το wikileaks πάνω από 700.000 απόρρητων εγγράφων που αφορούν στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες των ΗΠΑ, σε Ιράκ και Αφγανιστάν.
«Έχω την αίσθηση ότι όλα μπορούν να συμβούν σε αυτό το στάδιο”, δήλωσε η σύζυγός του Στέλλα την περασμένη εβδομάδα σε συνέντευξη Τύπου. «Ο Τζούλιαν θα μπορούσε να εκδοθεί, ή θα μπορούσε να απελευθερωθεί”.
Ο γεννημένος στην Αυστραλία δημοσιογράφος πέρασε επτά χρόνια αυτοεξόριστος στο κτίριο της πρεσβείας του Ισημερινού στο Λονδίνο, από το οποίο απομακρύνθηκε για να οδηγηθεί στη φυλακή το 2019. Εως και σήμερα κρατείται στις φυλακές Belmarsh του Λονδίνου ενώ η κατάσταση της υγείας του είναι βεβαρημένη.