Β. Κικίλιας από Τρίπολη: Ζητώ από όλους μέγιστη εγρήγορση και σοβαρότητα

Στην Τρίπολη βρέθηκε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας. Στις εγκαταστάσεις της 124 ΠΒΕ Τρίπολης, βρέθηκε κοντά στους νέους δασοκομάντος.

Στο πλαίσιο του νέου δόγματος του Πυροσβεστικού Σώματος, συστήθηκε στην Περιφέρεια της Πελοποννήσου, η 9η ΕΜΟΔΕ. Η αερομεταφερόμενη αυτή δομή, έχει ήδη εγκατασταθεί στο χωριό του Αγίου Βασιλείου, λίγο έξω απ’ την Τρίπολη.

«Συστήσαμε στην Τρίπολη την μεγαλύτερη μονάδα ΕΜΟΔΕ (Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων) σε όλη την Ελλάδα, με 120 δασοκομάντος. Είναι πολύ σημαντική μονάδα, διότι είναι αερομεταφερόμενη και μπορεί να επέμβει σε δασικές πυρκαγιές σε οποιοδήποτε υψόμετρο και οπουδήποτε». Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Όπως πρόσθεσε, «η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι πρώτη προτεραιότητα για την Πολιτική Προστασία, διότι έχουν εκδηλωθεί στο παρελθόν μεγάλες πυρκαγιές και είναι μια περιοχή πολύ κρίσιμη και ύψιστης σημασίας».

Ο Υπουργός, στον κλειστό χώρο της 124 ΠΒΕ Τρίπολης, είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τους νέους δασοκομάντος, αλλά και με τους λοιπούς πυροσβέστες της περιοχής.

Όπως, ανάρτησε, ζητά (…) απ’ όλους, πυροσβέστες, εθελοντές και όλους τους ανθρώπους των σωμάτων ασφαλείας, τους πολίτες, μέγιστη εγρήγορση και σοβαρότητα για να αντιμετωπίσουμε την πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο που έρχεται ”.

Όσον αφορά στην συνδρομή των πολιτών, ο Βασίλης Κικίλιας τους ζητά, «να καθαρίσουν τα οικόπεδα τους, τους αύλειους χώρους των σπιτιών τους, να κλαδέψουν τα πεύκα, τα οποία είναι μέσα σε κήπους και βγαίνουν έξω και να προασπίσουν την πατρίδα μας, το σπίτι μας, κάνοντας όλοι μαζί αυτή την προσπάθεια».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, για το αν υπάρχουν κάποιες περιοχές στην Περιφέρεια Πελοποννήσου που είναι υψηλού κινδύνου, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είπε ότι «έχουν εκπονηθεί σχέδια από τις κατά τόπους πυροσβεστικές υπηρεσίες, ενώ κάθε χρόνο οι άντρες και γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος δίνουν τη μάχη με πολύ μεγάλη αυταπάρνηση και δύναμη».

Ακόμη, ο Βασίλης Κικίλιας υπογράμμισε ότι «φέτος είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά» και συνέχισε: «Θέλω όλοι να είναι σε εγρήγορση, για αυτό και η κοινή εκπαίδευση με τους δασάρχες, τους δασικούς εργάτες και τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης.

Επίσης, ο ΔΕΔΔΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ μπαίνουν πλέον στα δάση και δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες, ενώ θα καθαριστεί η περίμετρος 100 μέτρων γύρω από κάθε στρατόπεδο, ώστε να είναι αντιπυρική ζώνη.

Ταυτόχρονα, υπάρχει η ψηφιακή πλατφόρμα, όπου πρέπει να δηλώνουν οι πολίτες τα οικόπεδα, τα οποία έχουν καθαρίσει».

«Πρέπει να καταλάβουμε όλοι», συμπλήρωσε, «ότι είναι πολύ μεγάλη κρίση η κλιματική κρίση, είναι τεράστιο διακύβευμα για το παρόν και το μέλλον της χώρας και του πλανήτη και ότι πλέον όλοι, με άλλου είδους υπευθυνότητα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα των δασικών πυρκαγιών».

Ακόμη, ανέφερε ότι «πρέπει όλοι να είμαστε επί ποδός και να είναι άμεση η κινητοποίηση των πάντων, για αυτό ζητώ επαγρύπνηση, σχέδιο δράσης και επέμβαση από τους πάντες».

Αξίζει να τονιστεί, ότι, αυτές τις ημέρες, ο Υπουργός, πραγματοποιεί τέτοιες περιοδείες, σ’ όλη τη χώρα.