Β. Κόκκαλης στο newsique: «Δημιουργούν σύγχρονες εργασιακές γαλέρες»

O ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία θα βγει και πάλι μπροστά αυτήν τη φορά απέναντι στο εργασιακό νομοσχέδιο που σχεδιάζει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και το οποίο αποτελεί “μνημείο μεθόδευσης και σημείο αναφοράς της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που έχει ασκηθεί στη χώρα” αναφέρει ο βουλευτής Λάρισας Βασίλης Κόκκαλης στη συνέντευξή του στο newsique.gr.

Ειδικά για τον πρωθυπουργό λέει πως επιχειρεί στην “αναμπουμπούλα” της πανδημίας με σύμμαχο ένα ισχυρό μιντιακό κατεστημένο να πάει τη χώρα δύο αιώνες πίσω. Στην παρούσα φάση, εξηγεί, η χώρα βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή σε σχέση με την πανδημική κρίση, με την κυβέρνηση να εμφανίζεται πότε
ως θριαμβεύουσα και πότε να κρύβεται πίσω από τα “φουστάνια” της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

Προσθέτει πως η ενίσχυση της οικονομίας δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, αντιθέτως -όπως σχολιάζει- η πανδημία χρησιμοποιείται για να περάσουν άκρως αντικοινωνικά μέτρα. Το πρόγραμμα πάντως που παρουσίασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας για την επανεκκίνηση της οικονομίας αγγίζει κατά τον βουλευτή τον πυρήνα του προβλήματος και πορεύεται με κανόνες κοινής λογικής.

Συνέντευξη στη Βούλα Κεχαγιά

Κύριε Κόκκαλη, χρόνια σας πολλά. Η “Ανάσταση” ήρθε για όλους; Ή για μερικούς τα σοβαρά προβλήματα τώρα αρχίζουν;

Είμαστε σε μία κρίσιμη καμπή σε ό,τι αφορά την πανδημία, με την κυβέρνηση πότε να εμφανίζεται ως θριαμβεύουσα και πότε να κρύβεται πίσω από τα «φουστάνια» της επιτροπής των λοιμωξιολόγων. Η αλήθεια είναι πως οι αντοχές της κοινωνίας και της οικονομίας δοκιμάστηκαν παρατεταμένα σε μία χώρα που έσπασε κάθε χρονικό ρεκόρ περιορισμού των ατομικών μέτρων ελευθερίας λόγω του κορωνοϊού.

Τα προβλήματα όμως από αυτή τη σκληρή και άνευ πυξίδας πολιτική θα αρχίσουν να φαίνονται όσο θα αυξάνονται οι εμβολιασμοί που είναι και το κλειδί για την επιστροφή σε μια κανονικότητα. Μια κανονικότητα που όμως μόνον κανονική δε θα είναι, αφού ο λογαριασμός θα αρχίσει να έρχεται όταν καταλαγιάσει ο μεγάλος φόβος της κοινωνίας για την ανθρώπινη ζωή.

Βλέπετε ποιες είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης σήμερα: Αντί να έχει αφοσιωθεί στο πως θα αναζωογονήσει την οικονομία, για μία ακόμη φορά χρησιμοποιεί την πανδημία ως «ασπίδα» για να περάσει άκρως αντικοινωνικά μέτρα. Η κατάργηση του οκταώρου είναι κατάργηση οκτώ ωρών δουλειάς που κερδήθηκαν με αίμα και αγώνες τον περασμένο αιώνα. Αυτό δεν αλλάζει, όσο κι αν επιχειρήσει να βαπτίσει το κρέας σε ψάρι το Μέγαρο Μαξίμου και τα πέριξ
αυτού συστημικά μέσα.

 

«Οι αντοχές της κοινωνίας και της οικονομίας δοκιμάστηκαν παρατεταμένα σε μια χώρα που έσπασε κάθε χρονικό ρεκόρ περιορισμού των ατομικών μέτρων ελευθερίας»

 

Τι πρέπει να γίνει για μία ουσιαστική ενίσχυση της οικονομίας;

Νομίζω πως το ολοκληρωμένο πρόγραμμα, που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας πριν από μερικές εβδομάδες, αγγίζει τον πυρήνα του προβλήματος γιατί πορεύεται με κανόνες κοινής λογικής. Ο πρώτος και βασικός κανόνας εκφράζεται απολύτως από το αρχαίο ρητό «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος». Γι’ αυτό και εμείς προτείνουμε μία δραστική αντιμετώπιση της νέας γενιάς ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε τον καιρό της πανδημίας είτε με ολική είτε με μερική διαγραφή τόκων, προσαυξήσεων, ακόμη – υπό προϋποθέσεις – και βασικής οφειλής. Πάντα όμως με κοινωνικό πρόσημο.

Ο δεύτερος πυλώνας της πρότασής μας αφορά στην ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αν δεν υπάρξουν άμεσα μέτρα ρευστότητας, οι ΜμΕ απλά δε θα τα καταφέρουν να σταθούν στα πόδια τους. Και οι συνέπειες θα είναι δραματικές και για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, αλλά και για τους χιλιάδες εργαζόμενους που αυτές απασχολούν.

Το τρίτο σκέλος της πρότασής μας είναι κατ’ εμέ και το πλέον κρίσιμο, καθώς σχετίζεται με την ανάγκη να υπάρξει ένα μόνιμο ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους. Αυτό επιμερίζεται σε τρία υποπλαίσια: Της ρύθμισης για τις επιχειρήσεις, με τον πτωχευτικό κώδικα ως ίσχυε πριν την κατάργησή του με απαραίτητες βελτιώσεις και με την πραγματική έννοια της δεύτερης ευκαιρίας, της ρύθμισης για τα φυσικά πρόσωπα και τα νοικοκυριά, που εισάγει εξωδικαστικό ηλεκτρονικό στάδιο και περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας και ένα πλέγμα ρυθμίσεων οφειλών προς το Δημόσιο. Η πολιτεία οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην κοινωνία για όσα η τελευταία υποφέρει ακούσια. Γιατί δεν δημιούργησαν οι πολίτες ούτε την πανδημία, ούτε την οικονομική κρίση.

 

«Η πολιτεία οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην κοινωνία. Γιατί δεν δημιούργησαν οι πολίτες ούτε την πανδημία ούτε την οικονομική κρίση»

 

Ο τρόπος που ανοίγει ο τουρισμός σάς ικανοποιεί; Οι πληροφορίες λένε ότι οι κρατήσεις για τον Μάιο είναι σχεδόν μηδενικές…

Ο τουρισμός είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας και εύκολα κατανοεί κανείς πως μία ακόμη χρονιά αντίστοιχη με την περυσινή θα είναι καταστροφική. Άρα κι εμείς ως αντιπολίτευση θέλουμε και ευχόμαστε να πάνε τα πράγματα καλύτερα. Για να συμβεί όμως αυτό, θα πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο που όμως επί της παρούσης δεν υφίσταται. Η πρόσφατη ιστορία απέδειξε πως τα ειδυλλιακά ηλιοβασιλέματα στη Σαντορίνη και οι φιέστες του πρωθυπουργού δεν είναι αρκετές για να επικαλύψουν την απουσία ενός οργανωμένου σχεδίου. Ας είναι οι περσινές παλινωδίες οδηγός προς αποφυγή για την κυβέρνηση, γιατί είναι δεδομένο πως η ελληνική οικονομία αλλά και ο κόσμος δεν αντέχει άλλη μια χρονιά αποτυχίας στον τομέα του τουρισμού. Οι επιπτώσεις θα είναι μη αναστρέψιμες.

 

Β. Κόκκαλης στο newsique: Είμαστε σε μία κρίσιμη καμπή σε ό,τι αφορά την πανδημία, με την κυβέρνηση πότε να εμφανίζεται ως θριαμβεύουσα και πότε να κρύβεται πίσω από τα «φουστάνια» της επιτροπής των λοιμωξιολόγων

 

Τα μηνύματα από τον κλάδο της εστίασης ποια είναι;

Η εστίαση ήταν ο κλάδος εκείνος που πλήρωσε το ακριβότερο «μάρμαρο» αυτής της πανδημικής κρίσης ή, αν θέλετε, της αδυναμίας της κυβέρνησης να διαχειριστεί ολιστικά αυτή την κρίσιμη κατάσταση. Με κλειστά μαγαζιά για μήνες, λογαριασμούς και υποχρεώσεις να συσσωρεύονται και μία κυβέρνηση να επιχειρεί να αντιμετωπίσει τον «καρκίνο» με… ασπιρίνες, δε μπορούμε να πάμε μακριά. Οι απώλειες για την εστίαση των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων σε κάποιες περιπτώσεις θα είναι μη αναστρέψιμες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους, μία αλυσίδα δεκάδων επαγγελμάτων, αλλά και για τα
κρατικά ταμεία. Με κλειστά μαγαζιά για μήνες, λογαριασμούς και υποχρεώσεις να συσσωρεύονται και μία κυβέρνηση να επιχειρεί να αντιμετωπίσει τον «καρκίνο» με… ασπιρίνες, δεν μπορούμε να πάμε μακριά.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει σημάνει προσκλητήριο σε μία μάχη απέναντι στο εργασιακό νομοσχέδιο. Μπορεί να κερδηθεί;

Ανέφερα νωρίτερα το εργασιακό νομοσχέδιο ως μνημείο μεθόδευσης από πλευράς κυβέρνησης και σημείο αναφοράς της πλέον νεοφιλελεύθερης πολιτικής που έχει ασκηθεί στη χώρα, που μάλιστα θα μπορούσε να συγκριθεί και με τις μελανές μνημονιακές σελίδες. Ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί στην «αναμπουμπούλα» του κορωνοϊού, με σύμμαχο ένα ισχυρό μιντιακό κατεστημένο, να πάει τη χώρα δύο αιώνες πίσω και να δημιουργήσει σύγχρονες εργασιακές γαλέρες στη χώρα μας με την ανοχή και την έγκριση του κράτους.
Νομίζω πως αυτό από μόνο του εν έτει 2021 δεν είναι δυνατό να σταθεί, όσο κι αν το επιχειρήσουν οι θιασώτες του δεκαώρου και των ελαστικών μορφών εργασίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει και πάλι μπροστά, μαζί με όλες τις υγιείς δυνάμεις και θα βάλει φρένο σε ένα νόμο που θα μετατρέψει την Ελλάδα σε μπανανία.

 

Η κυβέρνηση ανοίγει δραστηριότητες χωρίς όπως φαίνεται να συνεκτιμά πλέον τα δεδομένα της πανδημίας. Πιστεύετε ότι είναι θέμα χρόνου να “τελειώσουμε” με τον covid;

Θα σας πω απλά μία εκτίμηση, γιατί όπως γνωρίζετε εγώ είμαι δικηγόρος στο επάγγελμα και όχι λοιμωξιολόγος. Διαβάζοντας και ακούγοντας τις εκτιμήσεις
των ειδικών, φαίνεται πως οδεύουμε προς ένα σαφώς καλύτερο τοπίο, με λιγότερους θανάτους, όμως με εγρήγορση και μέτρα αυτοπροστασίας. Υπό αυτό το πρίσμα, εκτιμώ πως το 2022 θα είναι η χρονιά που θα αφήσουμε οριστικά πίσω αυτή την πανδημία.

 

«Ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να δημιουργήσει σύγχρονες εργασιακές γαλέρες στη χώρα μας με την ανοχή και την έγκριση του κράτους»

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι έτοιμος να κυβερνήσει όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές;

Η εκλογική ετοιμότητα ενός πολιτικού φορέα, που έχει κυβερνήσει τη χώρα και που σήμερα είναι η αξιωματική αντιπολίτευση, πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Πολλώ δε μάλλον όταν η ίδια η κυβέρνηση, πανικόβλητη από την έντονη φθορά της στην κοινωνία, μεθοδεύει την προσφυγή στις κάλπες, με στόχο να περισώσει ότι μπορεί. Η πλασματική εικόνα που παρουσιάζεται από το μιντιακό ολιγοπώλιο και τις κατά παραγγελία δημοσκοπήσεις θα καταρρεύσουν στην κάλπη ως πύργος από τραπουλόχαρτα. Η αντίστροφη μέτρηση για την πτώση της πλέον σκληρής νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης, που έχει γνωρίσει αυτή η χώρα, έχει ξεκινήσει.

 

Ο Βασίλης Κόκκαλης είναι βουλευτής Λάρισας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία