Β. Παπαστεργιάδης στο newsique: Η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης βάζει πλάτη στα εθνικά θέματα

Πρόσφατα, η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης έκανε διάβημα προς την κυβέρνηση της Αυστραλίας, την οποία κάλεσε να αποδοκιμάσει τις τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα, τόσο της Ελλάδας, όσο και της Κύπρου.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη ενέργεια, o Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Βασίλης Παπαστεργιάδης, μιλάει στο newsique.gr και δίνει την οπτική της ομογένειας για τις πιθανότητες ενός «θερμού επεισοδίου», την επιλογή της Χάγης, αλλά και τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Βασίλη Παπαστεργιάδη:

Πώς κρίνετε την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά; Πιστεύετε ότι είναι πιθανό το ενδεχόμενο ενός «θερμού επεισοδίου»;

«Bρίσκονται σε μια κρίσιμη φάση με τις συνεχιζόμενες προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία επιδιώκει να δημιουργήσει ένα σκηνικό έντασης προς όφελός της. Το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου είναι πάντα στο προσκήνιο με τη στάση της Τουρκίας, η οποία παρά τις διεθνείς πιέσεις συνεχίζει τις παραβάσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πρόσφατο περιστατικό με την σύγκρουση της φρεγάτας “Λήμνος” και του τουρκικού “Kemal Reis”. Σε αυτά προστίθενται και οι συνεχείς ανυπόστατες δηλώσεις και καταγγελίες της Τουρκίας περί προκλητικών παραβιάσεων από την πλευρά της Ελλάδας και της Κύπρου».

 

Με ποιο τρόπο θα μπορούσε να βοηθήσει την κατάσταση η κυβέρνηση της Αυστραλίας;

«Η Αυστραλία είναι μια χώρα με δυναμική συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς και στενή συνεργασία με μεγάλες δυνάμεις. Με μια απόφαση που θα καταδικάζει την τουρκική δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο στους διεθνείς οργανισμούς, είναι βέβαιο πως θα ασκηθεί πρόσθετη πίεση στην Τουρκία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις. Μόνο έτσι θα αναγκαστεί ο Ερντογάν να σταματήσει τις προκλήσεις».

Ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας κ. Σκοτ Μόρρισον με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης κ. Βασίλη Παπαστεργιάδη κατά την επίσκεψή του στο Ελληνικό Κέντρο της Κοινότητας.

Λίγο μετά τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο το Oruc reis μπήκε σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, καθώς οι Τούρκοι φαίνεται να μην την «υπολογίζουν». Ποια είναι η γνώμη σας για τη Συμφωνία;

«Η πρόσφατη υπογραφή της Συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι σημαντική για τις σχέσεις των δύο χωρών και παράδειγμα συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ γειτονικών χωρών. Τόσο ο Έλληνας Πρωθυπουργός όσο και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος χαρακτήρισαν τη συμφωνία αυτή ορόσημο. Αντίθετα, από άλλες πλευρές χαρακτηρίστηκε αρνητική διότι δεν δικαιώνει τις ελληνικές θέσεις και συμφέροντα στην περιοχή. Βέβαια, οι Τούρκοι μπροστά σε έναν κυκεώνα εσωτερικών προβλημάτων προσπαθούν να δημιουργήσουν ένταση και να επωφεληθούν.
Η Ελλάδα θα πρέπει να σχεδιάσει στρατηγικές και πολιτικές που θα διασφαλίζουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις και διεκδικήσεις και να τα κατοχυρώσει προσφεύγοντας με αποφάσεις αρμόδιων διεθνών οργανισμών όπως με προσφυγή στη Χάγη, αν αυτό κριθεί απαραίτητο».

Η ΕΕ ένωση έχει καταδικάσει τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας. Είναι ωστόσο πιθανό να υπάρξουν όντως κυρώσεις; Κατά τη γνώμη σας η ελληνική κυβέρνηση έχει χειριστεί σωστά τα θέματα με την Τουρκία;

«Είναι θετικό το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας. Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι απειλές της Τουρκίας δεν πρέπει να θεωρούνται μόνο ως απειλές κατά της Ελλάδας. Οι ελληνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να ασκούν πιέσεις προς όλα τα επίπεδα στην ΕΕ ζητώντας μια δυναμική στάση έναντι της Τουρκίας, παρεμβαίνοντας και διαμεσολαβώντας σε τέτοιου είδους θέματα. Η Τουρκία δεν απειλεί μόνο την Ελλάδα με τη στάση της, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από πλευράς Ελλάδας, σε τέτοια σοβαρά θέματα, θα πρέπει να υπάρχει μια κοινή στρατηγική με τη συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων. Η πολιτική εκμετάλλευση των εθνικών θεμάτων από κάποιες πλευρές θα πρέπει να αποφεύγεται. Η Τουρκία δεν απειλεί την κυβέρνηση ή κάποιο κόμμα με τη στάση της, αλλά την πατρίδα μας. Για τούτο θα πρέπει να υπάρχει μια κοινή στρατηγική χαραγμένη από όλα τα κόμματα. Τα εθνικά θέματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με δυναμικά επιχειρήματα και χωρίς βιαστικές αντιδράσεις και συμφωνίες ή συμμαχίες».

«Οι ελληνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να ασκούν πιέσεις προς όλα τα επίπεδα στην ΕΕ ζητώντας μια δυναμική στάση έναντι της Τουρκίας, παρεμβαίνοντας και διαμεσολαβώντας σε τέτοιου είδους θέματα».

Θα θέλαμε κι ένα γενικό σχόλιο για τη δράση της Ελληνικής Κοινότητας Mελβούρνης. Τι είναι αυτό που την κάνει ξεχωριστή;

«H Κοινότητά μας δραστηριοποιείται κυρίως στους τομείς του πολιτισμού και της εκπαίδευσης, ενώ λειτουργεί και πέντε εκκλησίες, μεταξύ των οποίων είναι και η αρχαιότερη ελληνορθόδοξη εκκλησία στη Μελβούρνη, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, που άρχισε να οικοδομείται το 1899.

Με την αποπεράτωση των έργων οικοδόμησης του νέου 15ώροφου κοινοτικού κτηρίου, στην καρδιά της Μελβούρνης, εγκαινιάσθηκε και η λειτουργία του Ελληνικού Κέντρου Σύγχρονου Πολιτισμού. Υπό την αιγίδα του πολιτιστικού κέντρου διαργανώνονται κάθε χρόνο μερικά από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ εθνοτήτων στην Αυστραλία, όπως το “Φεστιβάλ Αντίποδες” που προσελκύει ως και 150.000 άτομα ετησίως και στα εγκαινιά του δίνει το παρόν όλη η πολιτική ηγεσία της Αυστραλίας, καθώς και το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, μέσω του οποίου προωθείται ο ελληνικός κινηματογράφος στον ευρύτερο αυστραλιανό χώρο.

«Η Κοινότητα είναι σήμερα ο μεγαλύτερος ελληνικός εκπαιδευτικός φορέας στην Αυστραλία».

Παράλληλα, η Κοινότητά μας λειτουργεί τα σχολεία Γλώσσας και Πολιτισμού, καθώς και το κοινοτικό ημερήσιο κολλέγιο Alphington Grammar School, το οποίο θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα ιδιωτικά σχολεία της Aυστραλίας. Η Κοινότητα λειτουργεί σήμερα 18 σχολεία Ελληνικών, Αρχαίων Ελληνικών, Θεάτρου και Τέχνης, συμπεριλαμβανομένου και του ημερήσιου κολλεγίου Alphington Grammar.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι σήμερα η Κοινότητα ο μεγαλύτερος ελληνικός εκπαιδευτικός φορέας στην Αυστραλία. Στα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματά της, περιλαμβάνεται και η ετήσια σειρά Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού με ομιλητές Ελληνες και ξένους πανεπιστημιακούς».

-Ad-