In this image from video provided by the Ukrainian Presidential Press Office, Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy speaks to world leaders attending the NATO summit in Brussels from Kyiv, Ukraine, Thursday, March 24, 2022. (Ukrainian Presidential Press Office via AP)

Β. Ζελένσκι: Ο Πούτιν δεν θα σταματήσει ακόμα κι αν το Κίεβο απαρνηθεί το ΝΑΤΟ και τα προσαρτημένα εδάφη

Η «προσφορά» κατάπαυσης του πυρός από τον Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ένα τελεσίγραφο που δεν μπορεί να κριθεί αξιόπιστο, δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας στο ειδησεογραφικό κανάλι της Ιταλίας SkyTG24 στο περιθώριο της συνόδου Κορυφής G7.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας περιέγραψε τους όρους του Ρώσου προέδρου ως «χειριστικές δηλώσεις με στόχο την παραπλάνηση της διεθνούς κοινότητας, υπονομεύοντας τις διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη μιας δίκαιης
ειρήνη.

Ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Mykhailo Podolyak είπε στο Reuters ότι «δεν υπάρχει πιθανότητα να βρεθεί
συμβιβασμός» μεταξύ της δήλωσης του Πούτιν και των όρων της Ουκρανίας για τον τερματισμό του πολέμου που ξεκίνησε η Ρωσία.

«Το μόνο που προσφέρει ο Πούτιν στην Ουκρανία είναι να παραδεχτεί την ήττα και να παραχωρήσει νόμιμα τα εδάφη της στη Ρωσία παραδίοντας τη γεωπολιτική της κυριαρχία», τόνισε.
είπε ο Podolyak μέσω Zoom.

Οι δηλώσεις Πούτιν, παραμονή της διεθνούς διάσκεψης στην Ελβετία όπου το Κίεβο προωθεί σχέδιο που ζητά την πλήρη αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, συμπεριλαμβανομένου του 18% των εδαφών της που κατέχονται από
Ρωσία.

Η Ρωσία δεν έχει προσκληθεί στη σύνοδο, όπου θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι 100 χωρών και οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων πολλών αρχηγών κρατών.

Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ ενέκριναν στο μεταξύ το σχέδιο για την παροχή μακροπρόθεσμης βοήθειας για την ασφάλεια και στρατιωτική εκπαίδευση στην Ουκρανία.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι η προσπάθεια θα έχει έδρα σε μια αμερικανική στρατιωτική βάση στο Βισμπάντεν της Γερμανίας και θα περιλαμβάνει σχεδόν 700 άτομα προσωπικό.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποστήριξε ότι θα δεχτεί άμεσα κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία εάν το Κίεβο αρχίσει να αποσύρει στρατεύματα από τις τέσσερις περιοχές που προσαρτήθηκαν από τη Μόσχα το 2022 και απαρνηθεί τα σχέδια να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Οι ουκρανικές αρχές υπενθύμισαν στη Ρωσία ότι δεν ελέγχει πλήρως καμία από τις τέσσερις περιοχές που προσάρτησε παράνομα το 2022, αφού στη Ζαπορίζια στα νοτιοανατολικά, η Ρωσία διεκδικεί την ομώνυμη διοικητική πρωτεύουσα και στη γειτονική Χερσώνα, η Μόσχα αποσύρθηκε από τη μεγαλύτερη πόλη. Ο Πούτιν αξιώνει επίσης παραχώρηση του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.