A cargo ship is stuck under the part of the structure of the Francis Scott Key Bridge after the ship hit the bridge Wednesday, March 27, 2024, in Baltimore, Md. (AP Photo/Steve Helber)

Βαλτιμόρη: Βρέθηκε το «μαύρο κουτί» του πλοίου «Ντάλι» – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

Το “μαύρο κουτί” του πλοίου “Ντάλι”, που είχε πέσει πάνω στη γέφυρα Francis Scott Key στη Βαλτιμόρη, έχει ανακτηθεί.

Η πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών Τζένιφερ Χόμεντι είπε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι το μαύρο κουτί θα βοηθήσει τους ερευνητές να δημιουργήσουν ένα χρονοδιάγραμμα των γεγονότων που θα περιγράφουν τι πήγε στραβά όταν το φορτηγό πλοίο Νταλι συνετρίβη στη γέφυρα.

«Το έχουμε στείλει στο εργαστήριό μας και ελπίζουμε να μπορέσουμε να μοιραστούμε ένα χρονοδιάγραμμα των γεγονότων που συνέβησαν με βάση αυτά τα δεδομένα και να είμαστε σε θέση να παρέχουμε κάποιο είδος συγκεκριμένης πληροφορίας σχετικά με το εάν υπήρξε διακοπή ρεύματος ή όχι αργότερα σήμερα. », είπε η Homeday στο WGAL.

Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί
Στη Βαλτιμόρη, οι έξι αγνοούμενοι από την κατάρρευση της γέφυρας έχουν κηρυχθεί από τις αρχές νεκροί. Τα στοιχεία δείχνουν πως επετράπη μεγαλύτερο κακό, χάρη στο άμεσο κλείσιμο της γέφυρας. Όπως προκύπτει, το πλοίο, που παρουσίασε μηχανική βλάβη στο σύστημα προώθησης, είχε ξαναπαρουσιάσει αντίστοιχο πρόβλημα τόσο το 2016 όσο και το 2023, βλάβη που υποτίθεται πως επισκευάστηκε.

Υπενθυμίζεται πως μέσα στη νύχτα το υπερφορτωμένο φορτηγό πλοίο Ντάλι, που απέπλευσε από το λιμάνι της Βαλτιμόρης έπλεε ακυβέρνητο με ισχύ 8 κόμβων στον ποταμό Πατάπσκο. Ο έλεγχος του πλοίου είχε χαθεί, αν και έριξε άγκυρες, η πρόσκρουση με τον πυλώνα της γέφυρας Φράνσις Σκοτ Κέι ήταν αναπόφευκτη. Το πλήρωμα εκπέμπει σήμα κινδύνου.

Την ύστατη στιγμή οι αστυνομικοί βάρδιας της Βαλτιμόρης έκαναν ότι είναι δυνατόν για να σώσουν τους διερχόμενους οδηγούς από μια παγίδα θανάτου.

«Είναι ανάγκη ένας από εσάς στη νότια πλευρά και ένας στη βόρεια πλευρά, να διακόψετε τελείως την κυκλοφορία πάνω στη γέφυρα Κέι . Ένα πλοίο που πλησιάζει έχει μόλις χάσει τον έλεγχο».

Παρέμβαση που αποδείχθηκε σωτήρια για πολλούς ανθρώπους που διασχίζουν καθημερνά την πολυσύχναστη γέφυρα όχι όμως και για τους εργάτες που επισκεύαζαν το οδόστρωμα και δεν πρόλαβαν να απομακρυνθούν.

Από τη σφοδρή πρόσκρουση η γέφυρα υποχώρησε και 8 εργάτες έπεσαν στο παγωμένο ποτάμι μαζί με τα συντρίμμια του μεταλλικού σκελετού της Κέι. Παρά την άμεση επέμβαση των σωστικών συνεργείων και τις εντατικές έρευνες από αέρος και θαλάσσης μόνο ένας ανασύρεται σώος και ακόμα ένας που νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση. Κάθε ελπίδα για τους 6 συναδέλφους τους έχει εκπνεύσει.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επαίνεσε το έργο των αρχών του Μέριλαντ και υποσχέθηκε να στηρίξει το λαό της πολιτείας. «Πρόθεσή μου είναι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να καλύψει το σύνολο του κόστους ανακατασκευής αυτής της γέφυρας και αναμένω το Κογκρέσο να υποστηρίξει την προσπάθειά μου», είπε.

Με αφορμή το σοβαρό δυστύχημα, αναφορά στο μητρώο ασφαλείας του φορτηγού πλοίου αποκαλύπτει, ότι το ίδιο σκάφος είχε εμπλακεί σε παρόμοιο ατύχημα στο Βέλγιο το 2016 όταν προσέκρουσε σε αποβάθρα κατά την έξοδό του από το λιμάνι της Αμβέρσας, ενώ σε επιθεώρηση πέρσι τον Ιούνιο στη Χιλή, είχαν βρεθεί ελλείψεις στο σύστημα προώθησης και άλλα μηχανήματα του πλοίου, τα οποία φέρεται να επισκευάστηκαν, όπως υποστηρίζει η ιδιοκτήτρια ναυτιλιακή εταιρία της Σιγκαπούρης όπου ανήκει το “Ντάλι”.