Βαρουφάκης: «Δώρο άδωρο» η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ

O γραμματέας του ΜέΡΑ 25, χαρακτηρίζει ως «δώρο άδωρο» την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγορών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σε δήλωσή του, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει ότι, «άλλη μια φορά, τα συστημικά μέσα μαζικής αποβλάκωσης γιορτάζουν πράγματα που γίνονται στις Βρυξέλλες και την Φραγκφούρτη, που δεν έχουν κανένα θετικό αντίκτυπο στη χρεοδουλοπαροικία μας, στους πολίτες αυτής της χώρας. Οι οποίοι πολίτες θα πληγούν ακόμη περισσότερο, λόγω της ολιγωρίας και της ανεπάρκειας της κυβέρνησης της ΝΔ να δράσει, κάνοντας αυτά που έλεγε το ΜέΡΑ 25 ότι έπρεπε να κάνει από την 10η Μαρτίου, τα 7+1 μέτρα μας».

Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε επίσης στη δήλωσή του ότι:

«Η ΕΚΤ έχει δώσει στον εαυτό της το δικαίωμα να αγοράσει μέχρι και 12 δισ. ελληνικών ομολόγων από τις δευτερογενείς αγορές, δηλαδή από τα Fuds, από τα ταμεία. Δεν μπορεί δηλαδή να αγοράσει από το ελληνικό Δημόσιο, άρα δεν θα πάνε στο ελληνικό Δημόσιο. Που θα πάνε; Στα Fuds. Τα Fuds είναι αυτά τα οποία, επειδή θα υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση λόγω της κεντρικής τράπεζας, των ομολόγων της, η τιμή τους θα ανέβει και θα κερδίσουν κάποια χρήματα και θα μειώσουν τις ζημιές που έχουν κάνει από την αγορά των ελληνικών ομολόγων.

Το ελληνικό Δημόσιο τι έχει να λαμβάνει; Ένα τεράστιο μηδέν. Θα μου πείτε, αυτό δεν θα ρίξει τα επιτόκια; Η αύξηση της ζήτησης των ελληνικών ομολόγων θα ρίξει λίγο τα επιτόκια για μια δυό μέρες, αλλά για να βοηθήσει την ελληνική οικονομία, σημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης θα εκδώσει νέα ομόλογα – αλλά δεν θα μπορέσει να εκδώσει, γιατί παρά την πολύ μικρή μείωση των επιτοκίων που θα φέρει η ένταξη, πάλι θα είναι πολύ υψηλά. Θα είναι 2,5%-3%, όταν έχεις μια κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας».

-Ad-