Βαρουφάκης: «Οι μικρομεσαίοι πεθαίνουν και οι μεγάλοι προσοδοφορούν»

O Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη διάρκεια της ειδικής συζήτησης στη Βουλή για τα εργασιακά, εξαπέλυσε σκληρή επίθεση τόσο στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα είπε «εντυπωσιάζομαι, όχι από την αντιαπαράθεσή σας, αυτή την κακοφωνία, αλλά από τη μεταξύ σας συμφωνία, ότι η κανονικότητα επέστρεψε».

«Όπως διδάσκουμε σε όλα τα μέρη του κόσμου, όταν αυξάνεται ο κατώτατος μισθός, δίνει μια ώθηση και στον μέσο μισθό. Στη χώρα μας τους τελευταίους 12 μήνες αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός αλλά μειώθηκε ο μέσος», σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης και ανέφερε:

«Μια εξήγηση είναι ότι η διαφορά κόστους, η υπεραξία, δεν επενδύεται. Η άλλη εξήγηση είναι ότι οι επιχειρήσεις αντικαθιστούν εργαζόμενους με φθηνότερους εργαζόμενους, ενοικιαζόμενους κλπ».

«9.000 καθαρίστριες δουλεύουν με μίσθωση έργου και πληρώνονται ανά 3μηνο. Μια τέτοια καθαρίστρια, μου έλεγαν πρόσφατα, έπαθε καρκίνο και οι άλλες καθαρίστριες έκαναν τη δουλειά της για να μην απολυθεί», είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η πραγματικότητα εκεί έξω, αντίθετα με ό,τι λέγεται εδώ μέσα, είναι ένας βρώμικος πόλεμος εναντίον την εργασίας».

Όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης, «οι μικρομεσαίοι πεθαίνουν στη χώρα μας αλλά οι μεγάλοι προσοδοφορούν. Ναι, στην αύξηση του κατώτατου μισθού. Αλλά πρέπει να μειώσετε και τον συντελεστή φορολόγησης για τους μικρομεσαίους».

Εξαπολύοντας «πυρά» στον πρωθυπουργό τον κατηγόρησε ότι εξυπηρετεί «τα συμφέροντα που χωρίς να επενδύουν προσοδοφορούν σε βάρος της εργασίας», ενώ εξαπολύοντας επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε «Είναι δυνατόν κ.Τσίπρα να ζητάτε σήμερα προστασία της α’ κατοικίας ενώ επιτρέψατε την πώληση των κόκκινων δανείων;».

«Χωρίς ρήξη με την ρευστοποίηση της εργασίας, χωρίς ρήξη με την πώληση των κόκκινων δανείων, όποιος μιλάει για προστασία της εργασίας ή της α’ κατοικίας, ψεύδεται», υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25.