Βαρτζόπουλος: Να καταργηθεί η αλιευτική Συμφωνία Ευρώπης – Τουρκίας

«Να καταργηθεί η αλιευτική Συμφωνία Ευρώπης- Τουρκίας του 1990, που εμποδίζει την Ελλάδα, να επεκτείνει την αλιευτική της ζώνη στα 12νμ», ζήτησε από τον Επίτροπο Περιβάλλοντος, Θαλασσών και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Β. Σινκεβίτσιους, κατά την παρουσία του στην Ελληνική Βουλή, ο Βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

«Η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των αλιευμάτων στο Αιγαίο είναι δυστυχέστατα κενή περιεχομένου, διότι μπορεί να τηρείται με θρησκευτική ευλάβεια από εμάς, μόνον όμως για την σημερινή αλιευτική μας ζώνη των 6ναυτικών μιλίων, που καλύπτει μόλις το 40% του συνόλου της θαλασσίας εκτάσεως του Αρχιπελάγους», υπογράμμισε ο Βουλευτής.

Και πρόσθεσε: «Δεδομένου, ότι η Τουρκία γράφει την Κοινή Ευρωπαϊκή Αλιευτική Πολιτική στα παλαιότερα των υποδημάτων της, οι Τούρκοι αλιείς καταστρέφουν το θαλάσσιο περιβάλλον συστηματικά και ανενόχλητα. Τα σκάφη τους είναι μη ιχνηλατήσιμα, δεν συμμορφώνονται με τις χρονικές απαγορεύσεις αλιεύσεως και ελλιμενίζονται όπου θέλουν, πλημμυρίζοντας με παράνομα αλιεύματα, όπως γόνους πχ, την Βόρειο Ελλάδα και νότιο Βουλγαρία. Τα τουρκικά γρι – γρι ψαρεύουν δίπλα στα δικά μας χρησιμοποιώντας δίχτυα διπλάσιου μήκους και φωτισμό διπλασίας εντάσεως του επιτρεπομένου. Οι τράτες βυθού, που χρησιμοποιούν , κυριολεκτικά σαρώνουν και προκαλούν ανυπολόγιστες ζημιές στις θαλάσσιες Ποσειδωνίες».

«Η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα, από τις 21 που βρέχονται από την Μεσόγειο, που δεν έχει υπογράψει καμμία σχετική σύμβαση για το δίκαιο των θαλασσών. Δυστυχώς είχε ζητήσει και επέτυχε το 1990 μια αλιευτική Συμφωνία με την Ευρώπη, η οποία προέβλεπε την άρση ισχύος για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο της Απόφασης του Συμβουλίου 170/83. Με την απόφαση αυτή ζητείτο -ακριβώς για την προστασία των αλιευμάτων και την εφαρμογή των κοινοτικών οδηγιών σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες θαλάσσιες εκτάσεις- από όλα τα κράτη μέλη ανακήρυξη αλιευτικής ζώνης 12 μιλίων», συμπλήρωσε ο βουλευτής της ΝΔ.

Εάν πράγματι η Επιτροπή θέλει, να προστατευθεί το θαλάσσιο περιβάλλον στο Αιγαίο, κατέληξε ο κ. Βαρτζόπουλος, η μόνη λύση είναι να ακυρώσει αυτήν τη Συμφωνία με την Τουρκία του 1990 έτσι ώστε να εφαρμοσθεί και από την Ελλάδα το αρθ. 20 του νέου ισχύοντος γι’ αυτά τα θέματα Κανονισμού 1380/2013 περί επεκτάσεως των αλιευτικών ζωνών όλων των κρατών μελών στα 12ναυτικά μίλια. Έτσι θα καλύπτεται από την κοινοτική νομοθεσία το 75% της συνολικής εκτάσεως του Αιγαίου. Αλλιώς, η ευρωπαϊκή πολιτική προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος στην Ανατολική Μεσόγειο είναι άνευ οιασδήποτε πρακτικής σημασίας.