Βαρβιτσιώτης για ιρανικό τάνκερ: «Έχουμε υποστεί πιέσεις, αυτή είναι η απόφασή μας»

Στην υπόθεση με το ιρανικό τάνκερ αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα διευκολύνει την πορεία του πλοίου προς τη Συρία.

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα διευκολύνει την πορεία του ιρανικού τάνκερ, έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, καθώς υπάρχουν «πιέσεις», όπως είπε.

«Έχουμε υποστεί πιέσεις. Υπάρχουν συγκεκριμένα αιτήματα τα οποία έχουν διαβιβαστεί από τις αμερικανικές Αρχές», δήλωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν θα διευκολύνει την πορεία του πλοίου.

«Εμείς έχουμε στείλει ένα μήνυμα σαφές ότι δεν θα θέλαμε σε καμία περίπτωση να διευκολύνουμε τη μεταφορά αυτού του πετρελαίου στη Συρία», υπογράμμισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Εξήγησε ότι παρότι έχει το ιρανικό τάνκερ δηλώσει λιμάνι προορισμού την Καλαμάτα. Αυτό μπορεί να αλλάξει εύκολα. Διευκρίνισε, άλλωστε, ότι είναι μεγάλο πλοίο και δεν μπορεί να προσεγγίσει λιμάνι στην Ελλάδα. «Δεν μπορεί να δέσει σε κανέναν ντόκο σε όλη την χώρα», είπε.

Παρόλα αυτά, το πλοίο μπορεί να μπει στα χωρικά ύδατα και να αγκυροβολήσει κάπου, όπως διευκρίνισε. «Σε αυτήν την περίπτωση, θα τα δούμε τη στιγμή που θα συμβούν».

Επανέλαβε, βέβαια, ότι «δεν είμαστε διατεθειμένοι να διευκολύνουμε την πορεία αυτού του πλοίου στη Συρία».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει επικοινωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την Τεχεράνη, ο κ. Βαρβιτσιώτης απάντησε αρνητικά.

«Δεν υπάρχει επικοινωνία με την κυβέρνηση του Ιράν, δεν μας έχει ζητήσει κανένας από την κυβέρνηση του Ιράν, άλλωστε δεν εμπλέκεται η κυβέρνηση του Ιράν σε αυτή την ιστορία», δήλωσε, αν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «κυβερνητικής υποστήριξης».

Μιλώντας ευρύτερα για τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης, ο αναπληρωτής υπουργός είπε: «Οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει απέναντι στο Ιράν να ασκήσουν μια πολύ σκληρή πολιτική. Σε αυτό, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ βρισκόμαστε σε διαφορετικές αναγνώσεις κι αυτό είναι κάτι που μας προβληματίζει, είναι κάτι που τραυματίζει τη σχέση ανάμεσα στους παραδοσιακούς εταίρους και φίλους και είναι κάτι που εξετάζεται σε όλα τα επίπεδα της ΕΕ».

-Ad-