Βαρβιτσιώτης: Η πολιτική κατευνασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία απέτυχε

«Η πολιτική κατευνασμού που ακολούθησε η Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Τουρκία προφανώς δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα», ανέφερε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε δήλωσή του μετά το τέλος του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, που συνεδρίασε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης για την προετοιμασία της επικείμενης Συνόδου Κορυφής στις 10-11 Δεκεμβρίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε: «Η Ε.Ε. πρέπει να δείξει ότι είναι ένας οργανισμός που παραμένει συνεπής στις αποφάσεις της. Κι αυτό πρέπει να γίνει σαφές στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής», για να συνεχίσει σύμφωνα με ανακοίνωσή του, ότι οι ηγέτες της Ένωσης θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους για τη λήψη μέτρων σε βάρος της Τουρκίας.

«Διαφορετικά, νομίζω ότι δεν πρόκειται να σημειώσουμε καμία πρόοδο για να μειωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και να δώσουμε χώρο για μια ειρηνική λύση στο Κυπριακό» επισήμανε.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα Βαρώσια για πικνικ, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι «αυτό που συνέβη αυτό το Σαββατοκύριακο είναι εξωφρενικό. Στέλνει στην πραγματικότητα το μήνυμα ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι αποφάσεις της Ε.Ε.».

Αναφορικά με το ζήτημα της Διεύρυνσης της Ένωσης, ο αναπληρωτής υπουργός κάλεσε τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία να προχωρήσουν με την εκπλήρωση όλων των προαπαιτούμενων, που συμφωνήθηκαν στα συμπεράσματα του Μαρτίου.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη να προχωρήσει η Αλβανία στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις πριν από την πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη, αλλά και στην ανάγκη να εφαρμόσει η Βόρεια Μακεδονία πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε επίσης ότι η τρομοκρατία δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή υπό οποιαδήποτε μορφή και ότι για την καταπολέμησή της απαιτείται ο μεγαλύτερος δυνατός συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Δεν πρόκειται για ένα ζήτημα ιδεολογικό, αλλά για απειλή για την ασφάλεια των πολιτών μας. Και πρέπει να είμαστε ενωμένοι για αυτό», σημείωσε. Για το ζήτημα του αντισημιτισμού, επισήμανε ότι δεν συνάδει με τις ευρωπαϊκές αξίες και αποτελεί ντροπή για τον πολιτισμό μας.

Βλάσης: Η Τουρκία να σεβαστεί τον οικουμενικό χαρακτήρα της Αγιάς Σοφιάς και της Μονής της Χώρας

Επίσης, στη διεθνή Υπουργική Διάσκεψη για την «Προώθηση της Θρησκευτικής Ελευθερίας», την οποία διοργάνωσε η Πολωνία στις 16 και 17 Νοεμβρίου και πήραν μέρος περίπου εξήντα κράτη, διεθνείς οργανισμοί και ΜΚΟ, συμμετείχε διαδικτυακά ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Βλάσης.

Στην παρέμβασή του, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Βλάσης αναφέρθηκε στη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών, ως απαραίτητο συστατικό για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών, την προώθηση της διεθνούς ασφάλειας και την εξασφάλιση συνθηκών ευημερίας και ανάπτυξης των κοινωνιών, όπως αυτή περιλαμβάνεται στην Agenda 2030 του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Στη συνέχεια, ο κ. Βλάσης έκανε αναφορά στον σημαντικό ρόλο που επιτελούν τα Ελληνορθόδοξα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία Αλεξανδρείας, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων στην περιοχή της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής αντίστοιχα, για τη διατήρηση της θρησκευτικής και πολιτισμικής πολυμορφίας. Δεν παρέλειψε να επισημάνει, όπως σημειώνεται και όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι χριστιανικοί πληθυσμοί των περιοχών αυτών αντιμετωπίζουν μέχρι σήμερα διώξεις, γεγονός που δεν επιτρέπει τον εφησυχασμό.

Επίσης, ειδική μνεία έκανε στη συμπεριφορά της Τουρκίας σε ζητήματα σεβασμού θρησκευτικής ελευθερίας και έκφρασης. Αρχικά, όπως γνωστοποιείται, σημείωσε την επιμονή της γειτονικής χώρας να μην αποδέχεται την Οικουμενικότητα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, ενώ ταυτόχρονα επανέλαβε το πάγιο αίτημα για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Καταληκτικά, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή του, ο υφυπουργός επισήμανε την υποχρέωση της Τουρκίας, ως ιδρυτικού μέλους της Συμμαχίας των Πολιτισμών των Ηνωμένων Εθνών, να σεβαστεί και να μην αλλοιώνει τον οικουμενικό χαρακτήρα της Αγιάς Σοφιάς και της Μονής της Χώρας, μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, τα οποία πρόσφατα μετατράπηκαν σε χώρους μουσουλμανικής λατρείας, παραβιάζοντας -μεταξύ άλλων- την υποχρέωση πρότερης ενημέρωσης και διαβούλευσης με την UNESCO.

Την ίδια στιγμή, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση, η Ελλάδα σεβόμενη πλήρως το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και πίστη, εγκαινίασε τη λειτουργία του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών, μία κίνηση ισχυρού συμβολισμού, η οποία αποδεικνύει στην πράξη τη βούληση της χώρας μας να υπερασπιστεί σθεναρά το δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία.

-Ad-