Βαρβιτσιώτης: Κυρώσεις από την ΕΕ αν συνεχιστεί η τουρκική αδιαλλαξία

Τη λογική της τουρκικής στρατηγικής στην Ανατολική Μεσόγειο καταγγέλλει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδικό ένθετο Spectacle du Monde του γαλλικού περιοδικού «Valeurs Actuelles», με τίτλο «Οι τουρκικές προκλήσεις: Απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια».

Ειδικότερα, τονίζει ότι η τουρκική προκλητικότητα αποτελεί διαρκή απειλή για την ασφάλεια της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποτέλεσμα η ελληνοτουρκική ένταση να αποτελεί αναπόφευκτα ένα ευρω-τουρκικό ζήτημα, το οποίο θα εξεταστεί και στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου. «Εφόσον η τουρκική αδιαλλαξία συνεχιστεί, η Ένωση θα πρέπει να επιβάλει πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις, για να προστατεύσει την ασφάλεια των κρατών-μελών και τη σταθερότητα της περιοχής», σχολιάζει ο κ. Βαρβιτσιώτης και προσθέτει ότι «σε κάθε περίπτωση, το μέλλον του ευρωπαϊκού εγχειρήματος περνά από τα νερά της Μεσογείου».

Στο ίδιο πλαίσιο, όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, ο αναπληρωτής υπουργός επισημαίνει ότι η Τουρκία εδώ και καιρό ακολουθεί μια πολιτική προκλήσεων και παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου στη Μεσόγειο, απέναντι στην οποία η Ελλάδα έχει τηρήσει αποφασιστική αποτρεπτική στάση, αποδεικνύοντας ότι είναι ο άοκνος υπερασπιστής του Διεθνούς Δικαίου και πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.

Εξηγεί, επίσης, ότι υφίσταται μία και μοναδική διμερής διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δηλαδή η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, παρότι η Τουρκία εφευρίσκει συστηματικά νέες διμερείς διαφορές, καταφεύγοντας ακόμη και σε απειλές πολέμου. Προσθέτει ότι για τη διευθέτηση της διαφοράς στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, η Ελλάδα είναι έτοιμη να μπει σε διάλογο με προκαθορισμένο πλαίσιο, αλλά όχι χωρίς προϋποθέσεις και υπό την πίεση πολιτικών αποπροσανατολισμού, όπως επιθυμεί η Τουρκία.

Σε σχέση με τα χωρικά ύδατα, σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση, ο κ. Βαρβιτσιώτης ξεκαθαρίζει ότι η επέκτασή τους αποτελεί νόμιμο και κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας, το οποίο η Ελλάδα διατηρεί και θα ασκήσει, όποτε το κρίνει σκόπιμο.

Περαιτέρω επισημαίνεται ότι, ερωτηθείς για τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, ο αναπληρωτής υπουργός κάνει λόγο για επίδειξη αλληλεγγύης εκ μέρους τους και τονίζει, ιδίως, την υποστήριξη της Γαλλίας, που αναδείχθηκε άλλη μια φορά εγγυητής του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των ευρωπαϊκών αξιών. «Η γαλλοελληνική συνεργασία αναπτύσσεται πλήρως στο πολιτικό και στρατηγικό πεδίο και ιδίως όσον αφορά τον Διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης. Η Ελλάδα είναι και θα είναι ένας εταίρος της Γαλλίας άξιος της ιστορίας μας και του κοινού μας μέλλοντος», σημειώνει.