Βαρβιτσιώτης: Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα

Το μήνυμα πως «μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πανδημία με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με σεβασμό στο κράτος δικαίου, με σεβασμό στη δημοκρατία» έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στην εναρκτήρια τοποθέτηση που έκανε ως πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, πριν από τη συζήτηση με τον Γάλλο φιλόσοφο Μπερνάρ Ανρί Λεβί (Bernard-Henri Lévy).

Ξεκινώντας τον χαιρετισμό του, ο κ. Βαρβιτσιώτης καλωσόρισε τον Γάλλο φιλόσοφο σε αυτόν τον δεύτερο γύρο των διαδικτυακών συζητήσεων, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, με τίτλο «Συζητώντας με…» και τόνισε πως ο στόχος είναι να υπογραμμιστούν οι σημαντικές πτυχές της υγειονομικής κρίσης και να βρεθούν απαντήσεις στα κύρια ερωτήματα σχετικά με αυτήν την πανδημία. «Γνωρίζετε ότι στην πρώτη μας συνέντευξη είχαμε τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα που ήταν εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Υγείας για την πανδημία. Και τώρα είναι μεγάλη χαρά να φιλοξενούμε τον Bernard Henri Levy, ο οποίος ήταν πολύ δραστήριος στην παραγωγή- εκτός των όσων έχει ήδη παράξει- μια σειράς παρεμβάσεων σχετικά με αυτήν την πανδημία και την αντίδραση σε αυτήν την πανδημία» ανέφερε εισαγωγικά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Πλέκοντας το εγκώμιο του Μπερνάρ Ανρί Λεβί, ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε πως «κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του και σε όλα τα γραπτά του ισχυρίστηκε πράγματα τα οποία θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικά και θέλουμε να τονίσουμε στο πλαίσιο της Προεδρίας μας». Ειδικότερα, επισήμανε πως το ένα είναι ότι αυτή η πανδημία δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για να κλείσουμε την πόρτα μας στον κόσμο, σημειώνοντας πως αυτό είναι πολύ σημαντικό, και τόνισε πως «θέλουμε να διατηρήσουμε ανοιχτές τις κοινωνίες μας και θέλουμε επίσης να διατηρήσουμε και τις οικονομίες μας ανοιχτές». Το άλλο είναι, όπως προσέθεσε, ότι δεν πρέπει να κάνουμε εκπτώσεις στα πρότυπα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να υπερασπιστούμε μια ψευδαίσθηση ότι δε θα πεθάνουμε ποτέ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Βαρβιτσιώτης στην απόφαση της Ελλάδας, όπως είπε, να δώσει προτεραιότητα στην υγεία και να βάλει την ανθρώπινη ζωή πάνω απ ‘όλα.

Τέλος, ευχαρίστησε θερμά τον Γάλλο φιλόσοφο για την ψηφιακή του παρουσία σε αυτή την πρωτοβουλία της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης. «Δυστυχώς, δεν μπορούμε να κάνουμε αυτές τις συνομιλίες ζωντανά, αλλά νομίζω ότι μέσω αυτής της πρωτοβουλίας που πήραμε, μετατρέποντας την Προεδρία μας σε μια ψηφιακή Προεδρία (E-Chairmanship) και να χρησιμοποιούμε όλες αυτές τις τηλεδιασκέψεις προκειμένου να απευθυνθούμε σε ένα μεγαλύτερο κοινό που μπορεί να συγκεντρωθεί σε ένα δωμάτιο/χώρο, είναι σημαντικό να στείλουμε ένα μήνυμα. Ότι εμείς, στην Ευρώπη, συζητάμε και προσπαθούμε να προωθήσουμε αυτό που θεωρείται ένα νέο όραμα για τον κόσμο. Ότι ο κόσμος μπορεί να πολεμήσει και να αντιμετωπίσει την πανδημία, αλλά μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πανδημία με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με σεβασμό στο κράτος δικαίου, με σεβασμό στη δημοκρατία» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Εξέφρασε δε την προσωπική του επιθυμία πως στο τέλος αυτού του κύκλου εκδηλώσεων, «να διατυπώσουμε επιτέλους, ένα κείμενο και να έχουμε μια διακήρυξη του Συμβουλίου της Ευρώπης, που να ασχολείται με αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα, προκειμένου οι μελλοντικές γενιές να έχουν έναν οδηγό για το πώς να αντιμετωπίζουν τέτοιες προκλήσεις, η οποία ελπίζω να είναι και η τελευταία, αλλά η ιστορία αποδεικνύει το αντίθετο».

Μπερνάρ-Ανρί Λεβί: Είναι υποχρέωση της ΕΕ να κατανεμηθούν στα κράτη-μέλη της οι μετανάστες της Μόριας

Από τη μεριά του, ο Μπερνάρ-Ανρί Λεβί εξέφρασε την αγάπη του για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της, καθώς και τη χαρά του που είναι πάλι μαζί με τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, αναφέροντας πως είναι «ένας εξαιρετικός υπουργός».

Ξεκινώντας τη συζήτηση με τον δημοσιογράφο Άγγελο Αθανασόπουλο, ο Γάλλος φιλόσοφος τόνισε πως η Ελλάδα αντιμετώπισε την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού αρκετά καλά, τόσο όσον αφορά τη λήψη των μέτρων περιορισμού της διάδοσης της νόσο όσο και την άρση τους.

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της πανδημίας, ο Μπερνάρ-Ανρί Λεβί δήλωσε ανήσυχος για το μέλλον, τονίζοντας πως τίποτα δεν υποκαθιστά τη φυσική επικοινωνία. Επίσης, εξέφρασε ανησυχία για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων. Διατύπωσε μάλιστα την πεποίθηση ότι η ελευθερία των ανθρώπινων όντων εξαρτάται από την ποσότητα της ιδιωτικότητάς τους. Όσο πιο πολύ ιδιωτικότητα έχουν τόσο περισσότερη ελευθερία θα απολαμβάνουν, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το μεταναστευτικό ο Γάλλος φιλόσοφος είπε πως το βάρος της Μόριας δεν πρέπει να είναι βάρος της Ελλάδας, αλλά θα πρέπει να είναι ένα βάρος, μια ευκαιρία, ή τουλάχιστον μια υποχρέωση για όλη την Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο, προέταξε πως οι 19.000 άνθρωποι που είναι στον καταυλισμό της Μόριας πρέπει να κατανεμηθούν στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ, επισημαίνοντας πως είναι ηθικό και πολιτικό καθήκον. Προς επίρρωση, είπε πως οι 19.000 άνθρωποι στη Μόρια δεν είναι τίποτα αν συγκριθούν με τους 500 εκατ. Ευρωπαίους. Στο σημείο αυτό, ο Μπερνάρ-Ανρί Λεβί απευθύνθηκε στην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και στους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, στέλνοντας το μήνυμα πως οι μετανάστες της Μόριας πρέπει να κατανεμηθούν σε όλες τις χώρες της ΕΕ και ο καταυλισμός «που είναι ντροπή για όλους μας», να κλείσει.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Κρήτη: Συγκέντρωση συμπαράστασης στον ιερέα που κατηγορείται για τη δολοφονία της 75χρονης
5 Νοεμβρίου, 2024
Αμαλιάδα: «Ήδη έχουμε καταθέσει το υλικό που έχουμε στα χέρια μας για να διερευνηθεί», λέει η δικηγόρος της Κατερίνας
5 Νοεμβρίου, 2024
Πελοπόννησος: Στα χέρια της Αστυνομίας η σπείρα που έκλεβε καμπάνες από ναούς
5 Νοεμβρίου, 2024
Πατέρας 30χρονης οδηγού που παρέσυρε 12χρονο με πατίνι στη Μεσογείων: «Δεν παραβίασε το κόκκινο – Ανάψαμε κεράκι για το παιδί»
5 Νοεμβρίου, 2024
Συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’
5 Νοεμβρίου, 2024
Αμαλιάδα: Σε στενό κύκλο & χωρίς την Ειρήνη τελέστηκε το μνημόσυνο για τους 3 μήνες από τον θάνατο του Παναγιωτάκη
5 Νοεμβρίου, 2024
Ειρήνη Μουρτζούκου: «Δεν βλέπω να ερευνάται ο Παναγιωτάκης αλλά τι γίνεται στο κρεβάτι μου»
5 Νοεμβρίου, 2024
Ν. Δένδιας: Στρατηγικής σημασίας η αμυντική σχέση Ελλάδας – Σερβίας
5 Νοεμβρίου, 2024
«Μη αναστρέψιμη η κατάσταση της 41χρονης» που νοσηλεύεται διασωληνωμένη στο ΚΑΤ – Τι αποκάλυψε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ
5 Νοεμβρίου, 2024
Αμαλιάδα: Στο μικροσκόπιο των Αρχών ο θάνατος του 5ου βρέφους
5 Νοεμβρίου, 2024