Βαρβιτσιώτης: Νίκη του συνασπισμού των κρατών-μελών

Το ταμείο ανάκαμψης 500 δισεκατομμυρίων ευρώ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το γεγονός ότι συζητάμε για επιδοτήσεις και όχι για δάνεια «είναι μία μεγάλη νίκη του συνασπισμού των κρατών-μελών, τα οποία ζητούσαν να υπάρχει γενναία ενίσχυση από την ΕΕ», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

«Ήμασταν από τις πρώτες χώρες, ο πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν από τους πρώτους ηγέτες, που βρέθηκαν στην πρωτοκαθεδρία αυτής της διεκδίκησης και είπαν “χρειαζόμαστε επιδοτήσεις, όχι δάνεια”», ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Υπογράμμισε δε ότι είναι αναγκαίο ένα πλαίσιο ευελιξίας σχετικά με το πώς θα διατεθούν τα χρήματα ανά πληγείσα χώρα. «Χωρίς ευελιξία ουσιαστικά και βάζοντας όσο πιο σκληρούς κανόνες γίνεται, θα περιορίσουμε πάρα πολύ τις δυνατότητες που υπάρχουν για να αντιμετωπίσουμε τις υποχρεώσεις μας. Τώρα στο πλαίσιο των δικών μας διαπραγματεύσεων, να πετύχουμε το μέγιστο περιθώριο. Γιατί άλλος είναι ο τομέας που πλήττει τη χώρα μας και ενδεχομένως άλλος στις άλλες χώρες που έχουν σχέση με την παραγωγή. Για εμάς ο τομέας που έχει πληγεί είναι ο τουρισμός», επεσήμανε.

Σχετικά με τον τουρισμό υποστήριξε ότι η χώρα μας θα προσπαθήσει να «ανοίξει» προς όλες τις χώρες, σημειώνοντας ότι από 1η Ιουνίου ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας. Παράλληλα, ανέφερε ότι οι πτήσεις από το εξωτερικό μπορούν να ξεκινήσουν εφόσον δεν υπάρχουν περιορισμοί από την ΕΕ, ενώ αύριο ο πρωθυπουργός με διάγγελμά του θα παρουσιάσει το πλαίσιο για τον τουρισμό.