Βαρβιτσιώτης: Oι μεγάλες προκλήσεις απαιτούν συλλογικές απαντήσεις

Η συμφωνία που επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής ήταν ένα πολύ δυνατό μήνυμα συνεργασίας και αλληλεγγύης, που αντικατοπτρίζει τις αξίες και τις αρχές που αποτελούν τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με αφορμή τη Συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, κατά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης στον ΟΑΣΕ. «Ήταν ένα μήνυμα που έπρεπε να στείλουμε στους λαούς της Ευρώπης. Και το περίμεναν από εμάς», πρόσθεσε.

Κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη, ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, στις οποίες συμμετείχε, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην ομιλία του, με την ιδιότητα του προέδρου της επιτροπής υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο κ. Βαρβιτσιώτης απευθυνόμενος στο Μόνιμο Συμβούλιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, αναφέρθηκε στις κοινές προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι δύο οργανισμοί.

«Το Συμβούλιο της Ευρώπης και ο ΟΑΣΕ είναι δύο διαφορετικοί οργανισμοί, από ιστορική και θεσμική άποψη, αλλά με κοινό στόχο: την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ευρώπη, με σεβασμό των θεμελιωδών αρχών της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Ανεξάρτητα από τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, η απάντηση είναι πάντα η ίδια: Πρέπει να δουλεύουμε μαζί με πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις πολλές προκλήσεις που με τις οποίες θα αναμετρηθούμε. Οι μεγάλες προκλήσεις απαιτούν συλλογικές απαντήσεις», υπογράμμισε.

Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στα μέλη του Μόνιμου Συμβουλίου του ΟΑΣΕ, ο κ. Βαρβιτσιώτης επεσήμανε τη σημασία της υιοθέτησης της Διακήρυξης των Αθηνών, που θα αφορά ένα σύνολο αρχών σχετικά με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου σε περιόδους κρίσης, όπως η πανδημία.

Κατά την τηλεδιάσκεψη, σημαντικός αριθμός από τα 57 κράτη που απαρτίζουν τον ΟΑΣΕ, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κύπρος, η Αλβανία, ως προεδρεύουσα χώρα στον οργανισμό, αλλά και άλλοι εκπρόσωποι κρατών, χαιρέτισαν τις προτεραιότητες και τις πρωτοβουλίες της ελληνικής προεδρίας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Eπικοινωνία Χαρίτση με Φάμελλο
1 Φεβρουαρίου, 2025
Τσιάρας: «Αδιανόητη η δυναμική της ελληνικής κτηνοτροφίας»
1 Φεβρουαρίου, 2025
Βέλγιο: «Ο ντε Βέβερ από διάβολος πρωθυπουργός»
1 Φεβρουαρίου, 2025
Κοκοτσάκης για Τέμπη: «Τα θύματα που επέζησαν από τη σύγκρουση, βρήκαν μαρτυρικό θάνατο από τη φωτιά»
1 Φεβρουαρίου, 2025
Δένδιας: Στην Τουρκία υπάρχουν δυνάμεις που αναπολούν την οθωμανική αυτοκρατορία
1 Φεβρουαρίου, 2025
Φάμελλος: Η χώρα χρειάζεται σχέδιο ανάπτυξης το οποίο δεν έχει ο κ. Μητσοτάκης
1 Φεβρουαρίου, 2025
Μαρινάκης για Τέμπη: «Ο Πρωθυπουργός έδωσε πειστικές απαντήσεις»
1 Φεβρουαρίου, 2025
Συγκίνηση στο τελευταίο αντίο στον Δημήτρη Κολλάτο
1 Φεβρουαρίου, 2025
Το υπόμνημα Γραμματίδη στον Μητσοτάκη για τα δρομολόγια στο σιδηροδρομικό δίκτυο
1 Φεβρουαρίου, 2025
Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την απόκτηση του Λουίς Πάλμα
1 Φεβρουαρίου, 2025