Βαρυμπόμπη: Εικόνες απόλυτης καταστροφής – Θλίψη με το πρώτο φως της ημέρας (vid)

Η πληγείσα περιοχή θα κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για να προχωρήσουν άμεσα οι αποζημιώσεις, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Αχαρνών Σπύρος Βρεττός, ο οποίος ήταν σοκαρισμένος από την εικόνα της καταστροφής.

«Τώρα που ξημέρωσε η φωτιά στη Βαρυμπόμπη έχει περιοριστεί, παντού υπάρχουν αποκαΐδια και στάχτες, είναι φοβερό αυτό που έχει συμβεί εκατοντάδες στρέμματα πευκοδάσους έχουν καεί, δεκάδες σπίτια έχουν καεί ολοσχερώς, από σήμερα οι υπηρεσίες του δήμου θα ξεκινήσουν επίσημη καταγραφή. Θα κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η περιοχή, έχω μιλήσει με τον περιφερειάρχη και με τον υπουργό Εσωτερικών με σκοπό να προχωρήσουμε άμεσα σε αποζημιώσεις των ανθρώπων που έχουν πληγεί. Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε τον κόσμο έχει πάθει ζημιά ο κόσμος, είναι λυπηρή εικόνα… Απογοήτευση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βρεττός.

Δεκάδες καμένα σπίτια και στρέμματα δασικής έκτασης αλλά και σημαντικά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και υδροδότηση περιοχών του λεκανοπεδίου  αφήνει πίσω της η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες Τρίτη το μεσημέρι και παραμένει σε εξέλιξη στη Βαρυμπόμπη.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά εκτείνεται σε μία πολύ μεγάλη περίμετρο, στο τρίγωνο του οικισμού Αδάμες, Βαρυμπόμπη και Θρακομακεδόνες.

Οι φλόγες πέρασαν ακόμα και το ρέμα της Χελιδονούς ενώ υπάρχουν καμμένες περιοχές μέχρι και το ύψος της Λυκόβρυσης.

Τα ξημερώματα οι φλόγες έφτασαν κοντά στο κοιμητήριο Κρυονερίου, ενώ για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν τα σπίτια που βρίσκονται επί της οδού Ανοίξεως στην περιοχή.

Εικόνες απόλυτης καταστροφής μετά την πυρκαγιά

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβέστες για να σταματήσουν την πύρινη λαίλαπα που πέρασε από τη Βαρυμπόμπη, τους Αδάμες, το Τατόι και Θρακομακεδόνες, και έφτασε στις Αχαρνές.

Η πυρκαγιά έκαψε δεκάδες σπίτια και απείλησε ανθρώπινες ζωές, ενώ όλη η περιοχή εκκενώθηκε, με τις αναζωπυρώσεις να είναι συνεχείς κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η κάμερα του Mega βρέθηκε στο σημείο καταγράφοντας τις εικόνες απόλυτης καταστροφής που άφησε πίσω της η πυρκαγιά.

Καμένα αυτοκίνητα, ετοιμόρροπες ή πεσμένες κολώνες της ΔΕΗ, και μικρές εστίες φωτιάς που συνεχίζουν να καίνε, σε μικρή απόσταση από τα πρώην βασιλικά ανάκτορα του Τατοΐου.

Στο σημείο παραμένουν πυροσβεστικά οχήματα ενώ και τα εναέρια μέσα έχουν ξεκινήσει τις ρίψεις νερού από νωρίς το πρωί.

Πού οφείλεται η μεγάλη καταστροφή

Στην πυρόπληκτη περιοχή της Αττικής βρέθηκε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, με σκοπό τη διερεύνηση των συνθηκών, οι οποίες οδήγησαν στην εξάπλωση της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη.

Εκτός από τις κλιματολογικές συνθήκες (χαμηλή σχετική υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα) ο καθηγητής επισημαίνει τρεις επιπλέον παράγοντες που επέδρασαν καταλυτικά στην ανάπτυξη της πυρκαγιάς, οι οποίοι είναι:

Ο μικτής ζώνης χαρακτήρας της περιοχής (οικιστική & δασική)

Το υψηλό φορτίο καύσιμης ύλης

Η μορφολογία της περιοχής, η οποία σε μεγάλη κλίμακα προσομοιάζει με χοάνη μεταξύ Πάρνηθας και Πεντέλης

Ο συνδυασμός των παραπάνω οδήγησε, σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα του καθηγητή, στην ταχεία και καταστροφική εξάπλωση της πυρκαγιάς σε μία περιοχή περιβαλλοντικά κομβική για το λεκανοπέδιο.