Βάσεις 2023: Τι δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις – Πού θα πέσουν, πού θα ανέβουν

Μετά τις πανελλήνιες, το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στις βάσεις 2023 και ήδη βλέπουν το φως της δημοσιότητας οι πρώτες εκτιμήσεις για το πού θα κινηθούν. Οι βάσεις αναμένονται νωρίτερα από τις προηγούμενες χρονιές με ορίζοντα το τέλος Ιουλίου με τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου.

Η ανακοίνωση των αναλυτικών βαθμολογιών όλων των μαθημάτων από το υπουργείο Παιδείας να τοποθετείται μετά τις εκλογές και το πιθανότερο λίγο πριν από το τέλος Ιουνίου.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», τα θέματα σε όλα τα μαθήματα είχαν τον ίδιο βαθμό δυσκολίας με τα περσινά και δεν αναμένονται σοβαρές μεταβολές στις βαθμολογίες. Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) που επηρεάζεται από τη μέση επίδοση των βαθμολογιών των μαθημάτων του κάθε Επιστημονικού Πεδίου δεν θα διαφοροποιηθεί σημαντικά, θα είναι δηλαδή κοντά στα περσινά επίπεδα.

Η πρώτη εκτίμηση προκύπτει από την αξιολόγηση του βαθμού δυσκολίας των θεμάτων, από τις πρώτες πληροφορίες από βαθμολογικά κέντρα και από υποψήφιους που έλαβαν μέρος στις εξετάσεις. Αναμένεται σταθερότητα στο πρώτο και δεύτερο πεδίο, ενώ στο τρίτο πεδίο μικρή πτώση στις υψηλές βαθμολογίες και μικρή άνοδο στις υψηλόβαθμες σχολές του τέταρτου πεδίου.

Ειδικότερα, για τις βάσεις ανά πεδίου αναμένονται τα εξής:

  • Ανθρωπιστικών Επιστημών: Δεν αναμένονται σημαντικές μεταβολές σε σχέση με πέρσι. Οι περιζήτητες σχολές Νομικής, Ψυχολογίας, κ.λπ. θα διατηρήσουν το ίδιο εισιτήριο εισαγωγής, με μικρές αυξομειώσεις.
  • Θετικών Επιστημών: Δεν αναμένονται αξιοσημείωτες μεταβολές σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο.
  • Επιστημών Υγείας και Ζωής: Σε αυτό το πεδίο συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός αριστούχων. Οι βάσεις στις σχολές υψηλής ζήτησης αναμένεται να είναι παρόμοιες με πέρσι, ενδεχομένως με μικρές αυξομειώσεις.
  • Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής: Σε αυτό το πεδίο αναμένεται οι βάσεις να διατηρηθούν στα ίδια με πέρσι επίπεδα με μικρές αυξομειώσεις στις μεσαίες και χαμηλές βαθμολογίες, και μικρή άνοδο στις υψηλές βαθμολογίες.
Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Επίθεση Σαμαρά στην κυβέρνηση για τα ελληνοτουρκικά: Καλεί τον Μητσοτάκη να «στείλει σπίτι του» τον Γεραπετρίτη
16 Νοεμβρίου, 2024
Τι αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές για την παραίτηση του Γεν. Διευθυντή ΥΠΕΞ – Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
16 Νοεμβρίου, 2024
Συναγερμός στο Παρίσι: Ιδιοκτήτης εστιατορίου κρατάει ομήρους τους εργαζομένους του
16 Νοεμβρίου, 2024
Σοκ στην Κέρκυρα: Μαθήτρια γυμνασίου κατήγγειλε απόπειρα βιασμού μέσα στο σχολείο
16 Νοεμβρίου, 2024
Ο Τραμπ θα επιβάλει άμεσα πρόσθετους δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα – «Δεν είναι μπλόφα» προειδοποιούν Αμερικανοί οικονομολόγοι
16 Νοεμβρίου, 2024
Ηλεκτρονικό βραχιολάκι: Έρχεται το 2025 στα επείγοντα – Σε ποια μεγάλα νοσοκομεία και πώς θα χρησιμοποιείται
16 Νοεμβρίου, 2024
Πολυτεχνείο: Επιπρόσθετες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την Κυριακή – Ποιοι δρόμοι κλείνουν
16 Νοεμβρίου, 2024
«Φως στο Τούνελ»: Καταπέλτης για την Ειρήνη φίλη της μητέρας του μικρού Παναγιώτη – «Διέκοψε την κατάθεσή μου στην αστυνομία»
16 Νοεμβρίου, 2024
Κακοκαιρία Alexandros: Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ – Σε ποιες περιοχές θα σημειωθούν ισχυρές βροχοπτώσεις και θυελλώδεις άνεμοι
16 Νοεμβρίου, 2024
«Σπίτι μου 2» και «Αναβαθμίζω»: Τον Ιανουάριο ξεκινούν τα προγράμματα στήριξης – Οι δικαιούχοι
16 Νοεμβρίου, 2024